måndag 5 januari 2009

En damm blir till

Mitt hus (byggt 1937) värmdes upp med ved/el (olja). Uppvärmningskostnaderna var fruktansvärt höga, dessutom hade vi bara tillgång till varmvatten på kvällarna. Efter att ha bott här i 5 år var det dags att göra något åt det. Valet föll på jordvärme.Tomten är visserligen i minsta laget, men det ska nog gå att få ner 400 m slang.(Det visar sig sedan att det nästan behövs skohorn, men det går!)

Den stenlagda altanen på framsidan har något år på nacken. För övrigt finns det en trist gräsmatta, ett halvruttet trästaket, en rhododendron och några rosor (redan flyttade en gång pga altanbygget) och inte så mycket mer.


Den 4 april 2006 kommer grävmaskinen. Efter hand som stenar av olika storlekar kommer i dagen (och de är många!) springer jag efter och samlar ihop dem. Jag vet precis vad de ska användas till sen....

En stooor mullvad har varit här :)Dags att börja göra något åt trädgården? Prydnadsrönnar, rhododendron, en och forsythia är kvar - allt annat är borta!Vi börjar med dammen. Grävmaskinen har gjort det stora hålet, men avsatserna får grävas för hand. (Sonen vill inte vara med på bild, därför är fotot smygtaget genom fönstret.)
25 april 2006: Efter att ha lagt ut först stora mängder sand, sedan geotextil och därefter gummiduk är det nu dags att placera ut stenarna som jag "räddat" tidigare. Två stora stenar läggs i den djupa delen (ca 1,10) för att dels förhindra småbarn att ramla i, dels ge fiskarna skydd. För att det inte ska gå hål på duken har vi lagt ett tjockt lager sand under stenarna. Tur vi fortfarande har tillgång till grävmaskinen - stenarna är tunga!Det krävs mycket grunnande innan de kommer på plats. Vi får vrida och vända varje sten ganska många varv innan vi blir nöjda.

Tänker man kanske bättre med händerna på knäna?
8 maj 2006: De stora stenarna är på plats, jag har börjat lägga mindre stenar runt kanten och i den grunda delen av dammen (jag har ett rejält lager att ta av och jag avskyr att se gummiduk!) och 10 kubikmeter vatten har fyllts i.1 juni 2006: Både växter och fiskar har kommit på plats - nu är det en damm! Till höger syns filtret och cementröret det ska stå i sedan nergrävt i marken. Där finns också stolpen för den kommande elcentralen.
9 juni 2006: Rosorna och lavendelhäcken är borttagna och nu är det dags för plattsättning. Altanen ska utökas, det ska göras gångar och en liten "frukosthörna" i morgonsolen.

Vattenfallet är klart, och den stora runda stenen har blivit genomborrad och blivit en fontän. Ganska omgående visar det sig att fåglarna uppskattar den som vattenautomat!
Arbetet ligger sedan nere under sommaren, men framåt sensommaren kommer grävmaskinen och skrapar av det översta jordlagret, där mållor och annat otrevligt fått växa fritt hela sommaren. Min far kör omkring med gödselspridaren med brunnen kogödsel (hur ofta har man sett en sån köras i en villaträdgård?) och sedan lägger vi på några kubik matjord och jämnar ut det.


1 augusti 2006: Altanen går nu ända fram till dammkanten.


Gången är förberedd med stenmjöl. Kullen är uppbyggd och tilljämnad. Fikahörnan till vänster är klar. Hörna... - det är faktiskt en cirkel.

Jag har valt att skaffa lysande gula guldid och guldfiskar (shubunki) i brokiga färger. Guldfiskarna har det varit lite omsättning på under åren, men varenda guldid är kvar fortfarande. Rejält mycket större nu efter 2 1/2 år...

1 september 2006: Gången är klar, och viss plantering är påbörjad. De större stenar som blivit över slumpas ut lite här och var.Olika sorters hosta planteras längs altanen mot dammen. Det är söderläge och alltså full sol hela dagen, men de klarar sig bra ändå.
25 september 2006: Det ruttna staketet är borttaget och ersatt av en häggmispelhäck. En Magnolia kobus är planterad vid sidan av kullen. Äntligen är grovjobbet klart! Nu ska det "bara" planteras så den bara jorden täcks.Ogräsrensningen de två första somrarna går inte att beskriva i ord, för att inte tala om hur mycket pengar jag lagt ner på växter de här två åren, men nu är snart min trädgård som jag vill ha den.

Eller.... i alla fall framsidan... =)

15 kommentarer:

 1. Inte ett litet jobb du gjort direkt :-) Men hur påverkas växterna i trädgården efter jordvämen lagts in? Har hört att det höjer zonen ett steg?
  Gillar din damm! Har funderingar på att göra en här, men det får bli handgrävning helt och hållet då, har svårt att få in en grävare utan att behöva rasera en hel del annars.
  Christer.

  SvaraRadera
 2. Slangen ska enligt expertis ligga på 70 cm djup men här ligger den på ca 1 meter utom under dammen där den ligger på ca 1,30. Jag har inte märkt några som helst problem, inte ens att dammen skulle bottenfrysa som många varnade för. Så jag tycker inte att folk ska dra sig för att lägga jordvärme av den anledningen - men däremot kraschar det ju hela tomten totalt. Fast i mitt fall hade jag ju inte så mycket till trädgård före...
  Nu kan inte jag heller få in nån grävare här, men då passade det ju bra eftersom den ändå var på plats. Han grävde ut dammen på 20 min - det hade man knappast gjort för hand... =) /Helen

  SvaraRadera
 3. Oj, vilket projekt! Fint blev det. Tack för kommentarerna hos mig.

  SvaraRadera
 4. Vilket jobb men så bra det blev! Alltid lika kul att se "före-och-efter"-bilder.

  SvaraRadera
 5. Tack Marina och Karin. Ja, mycket jobb var - och är - det. Fortfarande alldeles för mycket bar mark som ogräset kan breda ut sig på. Men nu börjar den iaf likna det jag tänkt mig.... /Helen

  SvaraRadera
 6. Rolig och lättfattlig beskrivning att titta på. Fast nu då? Hur ser det ut nu med alla växter du planterat undrar man ju nyfiket?

  SvaraRadera
 7. Jättefin damm! Det är en rejäl damm du gjort. Snyggt med lite större stenar. Bra att du har en liten höjd som vattenfallet kan rinna utför, det är annars väldigt svårt att få till ett riktigt snyggt vattenfall. /Ruben

  SvaraRadera
 8. Superkul att läsa hur du gjort från start och följa med bilder! Helheten du har skapat är kanon, gångarna, kullen, dammen (förstås), uteplats med vinklar och vrår. Allt du gjort skapar ju fantastiska möjligheter för en trädgård att leva i och forma hela tiden! Jag är också jätte nyfiken på hur det ser ut nu!!!

  SvaraRadera
 9. Undra hur det kommer att se ut nu till sommaren när det hinner växa till sig lite... Har läst ditt inlägg snart tre gånger intressant och så har något kommit imellan men nu skriver jag en kommentar. MB

  SvaraRadera
 10. Tack för ditt tips hos mig! varför har jag inte kommit på det? Jag som en gång i tiden var en bokmal har sedan småttingarna kom aldrig riktigt kommit in i läsningen igen... ursmart!!! /cz

  SvaraRadera
 11. Love..., Ruben, Maria och cz:
  I mitt första inlägg från december finns några bilder på dammen från i somras (avslut och nystart). Men fler kommer, jag lovar... /Helen

  SvaraRadera
 12. Vilken jätteprojekt! Men bra att passa på när man ändå måste. Det ser väldigt fint ut! Ska genast kika på ditt första inlägg också.
  Ser fram mot flera bilder senare...
  Må så gott!

  SvaraRadera
 13. Hej igen!
  Undrar lite kring bloggen. Alla bilder jag lägger in hamnar överst (i inlägget) och jag måste dra ner den dit jag vill ha den (alternativt klippa klistra HTML-kod). Har du det likadant, eller finns det något knep som jag inte kommit på? Jag vill alltså t ex lägga in en bild, skriva lite text, lägga in nästa bild osv och då vill jag att bilden ska hamna där jag sist var. Hoppas detta går att förstå! /Ruben

  SvaraRadera
 14. Ruben - jag förstår precis vad du menar, jag har samma problem. Det är mycket irriterande! Jag hoppas det finns nåt trix som vi nybörjare inte kommit på än, för det är inte kul när bilderna kommer in i fel ordning och det dessutom blir en massa konstiga mellanrum i texten hela tiden. Men vi gör kanske nåt nybörjarfel =) /Helen

  SvaraRadera
 15. Riktigt spännande att följa arbetet med dammen. Vilket jätteprojekt. Mitt växthusbygge blir litet i sammanhanget. Grattis till en fin damm!
  Eva

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad när du lämnar en kommentar. Den kanske lär mig något nytt som jag inte visste, eller så får den mig bara att le. Oavsett vilket uppskattas det! =)