tisdag 29 december 2009

Ljus i mörkret

 

Jaha, det var ju inte så här jag hade tänkt mig julledigheten...  Saneringen är påbörjad, jag har haft två proffs här idag som har torkat väggar och tak, diskat glasen i vitrinskåpet, tagit hand om alla kuddar, mattor, gardiner (och min skepparkavaj) så de blir kemtvättade och jag vet inte allt. Det känns lite knepigt när vilt främmande människor går omkring och städar i mitt hem - själv står jag lite villrådig mitt i och undrar vad jag ska hitta på...
Men jag gör så gott jag kan - bara att flytta ut alla krukväxterna i duschen tog väl en dryg timme =). Vardagsrummet blev nästan klart idag, imorgon ska de fortsätta med det plus ta köket. Fortfarande luktar det illa, men det går åtminstone att vistas här numera.  Efter helgerna är det uterummets tur, men tills dess ska jag själv gå igenom det och ta undan det som går att rädda.

Försäkringsbolaget står för alla kostnader, trots att det ju var jag själv som var vållande. Ev kan jag riskera dagsböter för "Allmänfarlig vårdslöshet", men skaderegleraren trodde knappt polis/åklagare skulle vara så nitiska. Som han sa - "Det är ännu inte brottsligt att vara slarvig och glömsk". Vilken tur för mig! Det enda det kostar mig är självrisken på 1200:-. Men jag får betalt också - 75:-/timmen för att jag städar (mitt eget hus!), och dessutom ska jag skriva upp allting som jag förlorat. Då ingår till exempel julgranskulorna i plast som saneringskillen slängde i morse bland annat....

När saneringen är klar kommer det hit en byggfirma som ska bygga upp väggen, tapetsera om, slipa om och laga parketten, måla och kanske byta både dörr och fönster. Det kommer förmodligen att ta tid, men när allt är klart kommer jag inte att ha lidit alls av detta. Snarare tvärtom, åtminstone materiellt. Det här lilla obehaget jag har nu är ju ingenting i jämförelse med de som får sina hem helt nerbrända. Det måste vara helt förfärligt!


Det finns ju ljuspunkter också, förstås. Ni bloggläsare, till exempel. Tack för alla uppmuntrande kommentarer! De var verkligen tröstande när jag kände mig lite nere. Jag har nu löfte om sticklingar på både lager (tack Gittan) och trädtaklök (tack Katarina), och flera stycken citronverbenor (tack Eva och Annika). Tack också till er som öppnat sina dörrar för mig och låtit mig sova hos er de här nätterna. Ni är änglar!


 

Idag fick jag dessutom en award, som verkligen fick mig på gott humör. Det är Skoogstrollet som motiverar så här: Gröna funderingar som sprudlar av trädgårdsglädje och jag behöver inte längre tycka att jag samlar många fröer.Lite julklappar har jag också fått. Först från Nina, jag vann ju i hennes utlottning.
Underbart fina kattjulgrytlappar, och dessutom "Gröna-fingrar"-piller. Tack Nina!


Jag är emellanåt ganska aktiv på Odla.nu och deras forum. Där hade vi en Secret Santa swap, dvs man skickar iväg en julklapp till en person som inte vet vem avsändaren är.

Jag fick fröer! Det var väl lämpligt! Flera av dem var sorter jag varit sugen på ett tag, så jag blev verkligen glad!=)Jag tror faktiskt jag struntar i att städa mer idag, och sår lite perenner istället. Det känns betydligt mer konstruktivt! =)

Ha det bra alla, och tack igen för alla omtänksamma kommentarer! Jag ska försöka hinna in och läsa lite hos er också ikväll. En stor kram till er allihop!


17 kommentarer:

 1. Oj oj vilket jobb....tur att man har försäkring och att man inte är brottslig när man är glömsk.
  Som sagt allting ordnar sig skall du se och det finns en rejäl citronverbene-kruka att hämta.
  Det blir bra till våren men du får komma ihåg det själv för jag är något glömsk.
  Vilken tur med lite precenter och vinster en sådan här dag.
  Smart drag att så lite perenna fröer istället.
  Hörs och ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 2. Puh, tur är det allt att det finns försäkringsbolag som hjälper oss när det händer saker. Bara en liten eldsvåda kan ju tyvärr ställa till det ordentligt, usch stackare där.

  Vad roligt, här har jag följt din blogg... vet inte hur länge OCH varit med i Secret Santa, utan att ha en aning om att du är med där också. :)

  God fortsättning och hoppas att du hinner koppla av lite också mellan varven.

  Kram Mia

  SvaraRadera
 3. Å fy fan! Läste precis just nu vad som har hänt! Fruktansvärt!! Men det hade ju, som du skriver, kunnat bli ännu värre. Jag är oftast lite halft om halft småskraj på något sätt när vi eldar i kakelugnarna. De är ju kollade på alla sätt men att man eldar mitt i rummen, liksom, känns lite knepigt. Ofta vaknar jag på nätterna och går ner och kollar...bara för att. Och skulle något sådant här hända i det här huset så går det ju inte att återställa.....

  Sköt om dig!

  SvaraRadera
 4. Så gott att allt verkar ordna upp sig så fort! Skönt att få i ordning allt innan odlingssäsongen börjar.
  Ha det gott!
  Christer.

  SvaraRadera
 5. Åh så skönt att det nu börjar att ordna upp sig i huset. Det måste ju vara underbart att få allt städat:) Även om orsaken inte var lika trevlig. Från och med nu kan det ju bara bli bättre:) Och du.. trädtaklök kan du få av mig också, men du får hämta den själv:) Ha det nu så bra du kan och gott nytt år på dig/Monne

  SvaraRadera
 6. Jag tänkte på dig tidigare idag =) Jag känner så väl igen hur du har det efter branden hos grannen som jag berättade om. Men det gäller att se de positiva glimtarna när man befinner sig mitt i eländet. Nytapetserat och nya fönster är ju inte fy skam även om man inte får dem på det sätt man föredragit. Ha det så gott du kan / kram

  SvaraRadera
 7. Så fort hjälpen kom igång! Bra! Ja, förstår att du har för mycket pinaler nu när det ska saneras vartenda en! Men inte annars! Iallafall inte ljusstakar... hihi... och i morgon ska en ung släkting få fyra av mina ljusstakar! Så imorgon har jag fyra mindre!!
  Hulda

  SvaraRadera
 8. Oj,oj,...det var nära ögat och vilken lycka att du vaknade i tid!!
  Vad betyder då det materiella, när man klarat sig undan från ngt som kunde ha lett större katastrof.
  Hoppas innerligt att det ordnar sig på bästa sätt med försäkringskassan och ersättningarna.

  Vet hur det känns att själv vara orsaken till slarvet. En midsommr ställde jag till det med en fettkastrull(slarv och glömska!!) och det blev inga gäster den helgen :(

  Hoppas du får i ordning det mesta snart och kan återgå till den vardagliga lunken!
  Önskar dig ett bättre Nytt År 2010!

  Kram / Bea

  SvaraRadera
 9. Skönt att det verkar ordna sig smidigt, tänkte på dig igår kväll när jag gick runt och släckte alla ljus. Det kunde ju gått illa!
  Grattis också till din award! Hoppas att början på nya året blir bättre än slutet på detta...
  Jenny

  SvaraRadera
 10. Skönt att höra att allt är bra o att du är på G igen.. Inte visste jag att det var DU när jag hörde det på radion??
  Jag o Hasse också hoppas att du nu har fått bara en lärdom o inga andra sviter av det hemska som KUNDE hänt. Jättestor kram
  Ninne-Ingrid

  SvaraRadera
 11. Hej Helen!
  Skönt att det reder upp sig för dig. Vi hade också polisutredning på vår brand, men det blev inget åtal av det. Vi skrev hur vi hade gjort, och lärde oss en läxa av det som inträffade.(Året efter tyckte jag inte det var så roligt med majbrasor...)
  Jo, jag har sett att du var med i Secret Sancta, för jag var också med där...(Jag fick också lite fröer, bl a.)Jag var mycket på odlaforumet förr, men nuförtiden tycker jag att det är så seeegt att komma in på ibland, så det blir bara sporadiska besök då&då, mest på rostråden, förstås...
  Jag är ibland på AoTforumet också, och vi hade ju faktiskt en forumträff i höstas på Cedergrens plantskola, med fika efteråt hemma hos en av forumisterna.
  Grytlapparna du vann av Ninah, var ju bara fööör underbara! Jag vann förresten tomten.
  Ha det gott så länge, och GOTT NYTT ÅR!(om vi inte syns på bloggosfären innan...)
  hälsn
  AnnA+

  SvaraRadera
 12. Tänker mycket på dig.....
  du får ha´t så himla gôrgôtt det bara går
  Nina

  SvaraRadera
 13. What lovely gifts! To share one's gardens! Best Wishes for the New Year Helen!

  SvaraRadera
 14. Huh, jag hade tydligen missat ditt tidigare inlägg om själva branden. Men, vilket elände!! Och vilken tur att du vaknade! Detta blir en bra varning till mig, och andra kanske, att vara försiktiga! Hoppas du iallafall får lite helgkänsla trots allt! Gott nytt år på dig! /Ruben

  SvaraRadera
 15. Oj! Så bra at du våknet før flammene kom for langt. Jeg er imponert over hvor raskt forsikringsselskapet satte i gang oppryddingen. Måtte resten av arbeidet også gå like raskt, så du kan forsette som normalt.

  Ønsker deg et riktig godt nyttår!

  -Hilde

  SvaraRadera
 16. Hej Helen, jag får kalla kårar av vad som kunde ha hänt! Tur att du hörde knastret!!!

  Ville bara önska dig ett mycket gott trädgårdsår 2010!

  Gott nytt år!

  Kram

  Marit

  SvaraRadera
 17. Helen,
  förfärligt att läsa om din olycka. Eld är riktigt läskigt, det kunde gått riktigt illa. En sådan tur att du vaknade och agerade! Förstår att det tar några dagar att komma tillbaka ner på fötterna efter en sådan upplevelse (och allt efterarbete). Önskar dig lycka till och ett riktigt Gott Nytt År!

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad när du lämnar en kommentar. Den kanske lär mig något nytt som jag inte visste, eller så får den mig bara att le. Oavsett vilket uppskattas det! =)