söndag 13 december 2009

Fröfrossa / Seed fever

  Julen närmar sig med stora steg, men det som jag ser fram emot ännu mer så här års är alla frökatalogerna som ramlar in i brevlådan, den ena efter den andra. Tänk så mycket spännande växter till en ganska billig peng (fast med lite jobb förstås...). Här kommer länkar till några av mina favoriter: (Varning - det är lätt att shoppa loss rejält här!)

Konnässörsklubben
Lindbloms frö
Mr Fothergills
Odlarglädjen
Plantamera
Plants of Distinction
Rara växter
Thompson & Morgan
Örtagården


Fast flest fröer har jag nog ändå fått från trädgårdsvänner runt om i Sverige.
Christmas is only a few days away now, but what I am looking forward to even more this time of year is all Seeds Catalogues, which fall into the mailbox, one after the other. There are so many adorable and desirable plants for quite a moderate price. I have listed some of my favorite links.
But most seeds I have got from gardening friends all over Sweden.

 
 Eftersom jag inte har något växthus är jag tvungen att stå vid köksbordet med mina sådder. Sedan jag köpte den här smarta planteringsbrickan från Willabgarden är allting mycket enklare - och det blir inte så skräpigt heller.
Since I do not have a greenhouse, I have to stand at the kitchen table with my planting and sowing. Since I bought this smart planting tray from Willabgarden everything is much simpler - and it is not so messy either.


 
Fröerna samlar jag i en pärm. Plastfickor gjorda för vykort passar perfekt för fröpåsar också, och det blir enkelt att sortera dem efter namn, eller färg, eller såtid, eller hur man nu vill ha det. Det finns plats att skriva små kommentarer också. Sedan protokollför jag alltihop i en excelfil på datorn också, så jag till nästa år vet vad som funkade och vad som inte funkade, om jag ska göra något annorlunda eller helt enkelt strunta i vissa sorter.
MariaBerg på Allt kan grönska skrattade åt mig förra året när jag hade fått ihop nästan 100 olika sorters fröer. Maria - jag har snart dubblat det antalet! =)
 Pärmen är svår att stänga...
I collect the seeds in a binder. Plastic Pockets designed for postcards are perfect for packets of seeds as well, and it is easy to sort them by name, or color, or sowing time, or however you want it. There is space to write little comments too. I am also taking notes of everything in an excel file on the computer too, so I know next year what worked and what did not, if I'm going to do something different or simply ignore certain varieties.
Maria Berg with the blog Everything can grow was laughing at me last year when I had nearly 100 different kinds of seeds. Maria - I have doubled that soon! =)
But the binder is difficult to close ...


 
Jag började så redan i november! Ungefär 55 olika sorter har jag sått, och några fler blir det nog nu under julen. De flesta perenner, buskar och träd behöver nämligen stratifieras, och det allra enklaste är att låta naturen sköta det. Nu står sådderna här ute under körsbärsträdet och väntar på bättre tider. I botten på pallkragen ligger det tidningar, och sedan ett decimetertjockt lager sand under och mellan krukorna som håller fukten. Ovanpå alltihop lägger jag fiberduk så vind och fåglar inte stökar till det i krukorna. Nu i vinter kommer jag inte att göra något alls, men framåt vårkanten får jag hålla koll om de behöver vattnas eller kanske omskolas.

Vad har jag sått då? Några exempel (bilderna lånade från fröfirmorna)
 
 Verbena hastata (blåverbena)

 
 Penstemon heterophyllus 'Züriblau' (vårpenstemon)

 
Cardiocrinum glehnii (jättelilja)

 
Callicarpa americana (American beautiberry)

 
 Zigadenus elegans (grönlilja)


 Sen framåt februari-mars är det dags för inomhussådderna. De lär nog bli lika många.... Det kommer att bli många växtmarknader och plantbytarträffar i år!

I started sowing as early as November! About 55 different varieties I've sown, and some more it will probably be now during the Christmas Holidays. Most perennials, shrubs and trees need stratification, and it is easy when you let nature handle it. My seeds are now out here under the cherry tree waiting for better times. In the bottom of the collar is a layer of newspapers, and then a decimeter thick layer of sand which is keeping the moisture. On top of everything I put woven so wind and birds won't mess things up. Now in the wintertime, I will not do anything at all, but when the spring comes I have to keep track if they need watering or perhaps retraining. Aove you can see some examples of what I have sown so far. The photos of them, I have borrowed from the seed companies.

In February and March is time for indoor sowing. They wll probably be as many as these...


 

Ha en riktigt skön Lucia och Tredje advent!
Have a really great Lucia and Third Advent Sunday!16 kommentarer:

 1. Fantastisk är du! Vilken samling. Jag trodde dock att man helst skule frysa frön man inte använder genast, eftersom de bara har ett par års hållbarhet. Fast du kanske sår hela påsarna? Din sålåda är listig, jag har inget växthus heller, och fönsterbrädorna är få och för små...

  SvaraRadera
 2. Wow vad du har varit flitig. Den där brickan är toppen bra den använder jag också. Även om man har växthus så är det varmt och gott i köket.
  Tack för den fina kommentaren hos Ruben ang våran bok. Det värmede gott skall du veta.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 3. Å jisses, du har ju redan börjat så oxå. Det har ju inte jag gjort. Jag statifierar i kylskåpet sen istället.
  Men du, vill du ha mer förn så har jag massor från min egen trädgård=))). /Mia

  SvaraRadera
 4. Visst är den gröna såbrickan toppen! Jag står också i köket och sår och har då en sån! Oj vad du hunnit så! Ännu har jag inte börjat men snart, snart så är det dags för mig också! Ha en fin Lucia-afton! Kram!

  SvaraRadera
 5. Det ser väldigt prydligt ut i pallkragen! Smart med fiberduk över som skydd mot fåglar och andra djur! Lycka till med sådderna! /Ruben

  SvaraRadera
 6. Ojoj vad flitig du är! Ingen vila för dig inte. Hoppas att sådderna tar sig...och att du har plats för alla små plantor.
  Må så gott!
  Kram Ninni

  SvaraRadera
 7. Försöker att inte tänka på sådder än :-) Tänker dessutom nöja mig med bara två firmor och få olika sorter :-) :-)
  Ha det gott!
  Christer.

  SvaraRadera
 8. Å vad mysigt med en fröpärm!! Jag är jätteavundsjuk.

  Jag slängde ner sommarblommefröer bara rakt ner i en av mina pallkragar tidigare i höstas för jag tänkte att där kan de ligga och gona sig över vinterna och kanske kanske ge mig en tidigt sommarblomning. Men, men, det grodde för fullt inom ett par veckor så det experimentet misslyckades kan man säga...

  Men jag kanske skulle härma ditt exempel på de som verkligen behöver stratifieras, Verbena bonariensis t ex som jag aldrig fick upp i våras trots vistelse i kylskåpet.

  SvaraRadera
 9. I min "skadade" hjärna planeras redan för frösådder för fulla muggar =) Längtar enormt efter frökatalogerna och när de väl kommer går jag lös. Brukar dock inte så något före jul utan väntar till mellandagarna då man oftast inte orkar/har lust att göra något vettigt ändå. Men annars gör jag ungefär som du. Jag brukar ställa ut sådderna i växthuset. Där står de väl skyddade från fåglarna men de som behöver får ändå sin köldperiod. I år ska jag inte så några ettåringar förutom Ricinerna. Jag har inte plats att plantera dem någonstans. Desto fler grönskaer hoppas kjag däremot på och perenner såklart. HA det gott / kram gittan

  SvaraRadera
 10. Gud va´ ordentlig du är! Önskar jag hade lite av din energi o ditt ordningssinne ;-)
  Här ligger det fröer i varenda låda o blir aldrig sådda ens..... men samlar på mig gör jag!
  Men jag hade gjort en sådd-förvaring... den funkade inte så den åkte bort igen i somras.
  men nån gång ska jag.....
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 11. Vad mycket inspiration jag får av att titta på det du gjort. Vill,vill vill också plantera snart. Ha en bra dag/Gela

  SvaraRadera
 12. Jag sådde lite i höstas (perenner), men nu tror jag att jag ska försöka vänta ända fram till mars-april. Med tanke på att Impectas katalog troligen dimper ner i brevlådan när som helst nu så kommer det nog inte gå så bra, men ändå...

  SvaraRadera
 13. Så duktig du är! Organiserad! Men det går nog åt, så mycket som du sår.Jag ägnar mig åt att njuta bara, av bilderna. Det är klart, belöningen kommer ju sen! Och så får jag njuta av det också!
  Ha det gott!
  Hulda

  SvaraRadera
 14. Hallå Helen, imponerande att du har sått så mycket redan! Jag väntar på frökatalogerna men har ju sått lite redan i höstas. Men jag är osäker på ifall jag sådde dem för tidigt på hösten.

  ja ja, vi får se helt enkelt.

  Marit

  SvaraRadera
 15. Ojojojojo så många frö - jag är imponerad att du har sådan koll, fast jag hade ju inte väntat mig annat.
  Jo, nog tyckte jag det var många frö att hålla reda på i fjor men samtidigt vet jag att du älskar det och jag är verkligen glad för din skull och väldigt nyfiken på vilken som blir din favorit i år.

  Lycka till och hoppas tomten kommer med ett växthus till dig - det förtjänar du verkligen.

  Stor jätte kram och om vi inte hörs
  GoD JUL och GOTT NYTT ÅT till kära dig,
  Maria Berg

  SvaraRadera
 16. Vilken bra idé med "fröpärmen" - alla samlares gissel är ju hur man ska få ordning på allt! Häftigt med dina frösådder & lycka till!
  Hej hej
  /Ann Marie

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad när du lämnar en kommentar. Den kanske lär mig något nytt som jag inte visste, eller så får den mig bara att le. Oavsett vilket uppskattas det! =)