lördag 13 februari 2010

Vatten och frö / Water and seed

 
Alla de vilda djuren får problem när det är så kallt så här länge. Vi hjälper till att utfodra dem men glömmer ofta bort att viktigare än mat är faktiskt tillgång till vatten.
 Min damm har blivit ett riktigt vattenhål. På spåren ser man att det har varit många besökare, men vilka? Kaniner, rådjur, grävlingar, katter, fåglar? Kanske fler?
All the wild animals have problems when it's so cold for this long. We help feeding them, but often forget that more important than food is the actual access to water.
 My pond has become a real watering hole. On the tracks you can see there has been many visitors, but who? Rabbits, deer, badgers, cats, birds? Maybe even others?


  
Mitt lilla vattenspel är också välbesökt (det har aldrig frusit till helt).  Snön är så djup att man knappt ser vattnet - men spåren är många. Jag har sett flera koltrastar sitta här och dricka, men inte lyckats fånga dem på bild just då.
My little water fountainis also well attended (it has never been frozen). The snow is so deep that one can hardly see the water - but the tracks are many. I have seen several blackbirds sitting here drinking, but failed to catch them with my camera doing so.

  
 När jag går ut med hunden på morgonen sitter han här och tjatar på mig att jag ska skynda mig med maten. Och när jag kommer hem på eftermiddagen sitter han här och tjatar igen.
When I take the dog out in the morning he sits here nagging at me that I should hurry with the food. And when I come home in the afternoon, he sits here nagging again.

  
Det går mycket fågelfrö... Jag tror nästan den utgiften har passerat mitt eget matkonto.
There is much bird seed ... I think the cost has almost passed the costs for my own food.

  

"Fågelburen", där det serveras jordnötter, talgbollar, solrosfrön,  hampafrön och ibland bröd och äpplen är välbesökt. Framför allt är det gulfinkar, bergfinkar och pilfinkar som är här, men jag har även sett nötväckor, bofinkar, koltrastar och många fler. Jag hoppas de kommer tillbaka och håller efter insekterna här i sommar - som tack för hjälpen! =)
"The birdcage", where I serve peanuts, sunflower seeds, hemp seeds, and sometimes bread and apples, is well attended. Mostly, the visitors are yellow finches, mountain finches and tree sparrows, but I have also seen nuthatches,  blackbirds, and many more. I hope they will return to eat the insects here in the summer - as thanks for my help! =) 


18 kommentarer:

 1. En fågelbur var ju väldigt bra. Ska jag fundera på till sommaren. Man kan ju ha växter på sommaren o fågelmat på vintern. Och inga katter som kommer åt att ta fåglarna. /Knatten

  SvaraRadera
 2. Bästa idén idag, din fågelmatarbur:-))
  En sådan skall jag också fixa mig till nästa säsong.

  Och nu måste jag gå ut o sätta ut vatten till de små liven, tack för påminnelsen. Jag trodde de åt snö som min hund gör...

  Ha en go kväll,
  Hillevissan

  SvaraRadera
 3. Bra att tänka på fåglarna vintertid och jag brukar säga; Mata fåglarna på vintern och de sjunger vackert till sommaren :)
  Fin idé med matbur, det skall jag tänka på till en ny säsong.
  Ha en fin Alla Hjärtans Dag!
  Kram / Bea

  SvaraRadera
 4. ja vatten är ett problem för dem,,äpple ger ju lite, men att hålla öppet vatten det är lite krångligt, Ozzie dricker alltid upp det eller fryser det. har ju ingen damm. Fågelbur var lite häftigt, har du lyktor i den med ser det ut som.
  Ha en go Alla hjärtansdag KRam Monica

  SvaraRadera
 5. Ja, fågelfrö,talgbollar, jordnötter och äpplen har man lagt ut massor på i vinter. Men vatten........... så långt har jag inte ens tänkt usch vad jag skäms. Men å andra är det ju ett dilemma när det är så kallt att det fryser direkt. Vår damm är ännu inte färdig. Men många fåglar är det här också.
  Talgoxar,blåmesar, gulsparvar, grönfinkar, nötväckor, koltrastar. nötskrikor, rödhakar och...................för att inte tala om skator och vår egen kråka (Puckot kallar vi den) han flyger in i rutan i köken ca 10 ggr efter varandra nästan varje dag:))

  SvaraRadera
 6. Så fint ni gjort för djuren!
  Här valde de bort det vi lagt & hängt ut på vår "ordinarie utfodringsplats" i år- till förmån för en skottkärra med äpplen som vi hade glömt att tömma på komposten!;-) I den kärran har det varit livlig trafik - av fåglar i vart fall. (..har F erfarit varje gång han hämtat ved - för det är där den står.. och då har mängder av pippi-ar flaxat bort...) Men tyvärr kan vi inte sitta & se dem genom matrumsfönstret som vi brukar... Men, men.... bara de har mat så....;-)
  Det du skrev om snö kändes tröstande!;-) Snart får vi ut & gräva då?!;-)
  Har du möjlighet att komma den 21a hit när Rosenknopparna har träff här? Kolla vår sida!

  SvaraRadera
 7. I enjoyed visiting you again, Helen...and seeing your 'frozen' garden;-) Good thing the water doesn't freeze over completely. I believe that is the single most important factor in keepin the birds coming back again and again...I have a birdbath (heated, so it won't freeze) but a pond would be even better. I liked how you described the bird, sitting there waiting and waiting for you, nagging for more food. I hope they all come back for you to eat your bugs this summer, too. I find that they're more active here in the winter...but it is wonderful to have them in the summer, too. Hope you get some warmer weather soon...and start to defrost! We have lots of snow right now and I have been 'hibernating' a lot, this winter. Take care! Jan

  SvaraRadera
 8. Läste just i lokaltidningen om hur jägarna runt om här utfodrar hjortarna med ensilage just för att tillgången på vatten inte är så god..... nån bäck har jag sett fortfarande har rinnande vatten men det mesta är fruset. Såg en ekorre faktiskt sitta med snö i tassarna o åt av den.
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 9. Hej, ja just fåglarna har det inte lätt såhär års. Har mindre fåglar detta år än ifjol tyvärr. Kanske för att jag ej har hampfrön detta¨år?? Ja vatten är väldigt viktigt för djuren. Vad fint att de kan dricka hos dig. Ha en riktigt fin helg/Gela

  SvaraRadera
 10. Ops.. inte har jag tänkt på vatten till fåglarna, trodde de nöjde sig med att äta snö.... fast ställer jag ut vattenbad så fryser det ju? kanske får jag jobba mig lite och byta ofta :)

  De är hungriga nu, djuren - t.o.m Rådjuren stryker omkring och äter allt - nu är min Murgröna väl toppad, de brukar låta den vara om vintrarna men nu är de väl hungriga, stackarna.... måtte snön försvinna snart.....

  Ha en skön söndag ♥, 8`)

  SvaraRadera
 11. Vilken avancerad fågelrestaurang! Fint! Min damm ligger djupt dold under snön, vet inte hur jag skulle kunna hålla liv i den. Har ingen pump nämligen. Kanske är det mer en göl än en damm när jag tänker efter.
  Eva

  SvaraRadera
 12. Vattnet är ju svårare att lösa när man inte har någon damm, det fryser ju till ganska snabbt. Men vi förlitar oss på att de klarar sig med hjälp av ån här intill. Den är ju inte igenfrusen (än)

  SvaraRadera
 13. Gillar din damm, vacker i alla väder!
  Tycker om att se alla fåglar och alla du nämner har jag sett och fotat i år innan dess kunde jag knappt skata.
  Trevlig alla hjärtans dag till dig, MB

  SvaraRadera
 14. Verkligen fint när djuren har tillgång till öppet vatten.
  Här hos mig har allt frusit ihop.
  Din fågelmatarbur var ju riktigt fiffig.
  Men jag tror att här skulle det vara mest kråkor och skator som skulle knycka maten. Jag får nöja mig med fågelborde och fröautomaten.

  ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 15. Det där med vatten har jag inte tänkt på.
  Här går det också åt massor av fågelmat.
  Dags att inhandla lite mera imorgon.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 16. Här uppe hos mig får fåglarna klara sig utan vatten. Antar att de kan äta snö, eller? Men å andra sidan finns det ju ett och annat öppet vattendrag så de flyger väl och förser sig. Ha det gott!

  SvaraRadera
 17. Fiifig fågelbur, kan de små liven äta i ro för katter. Dock finns ju rovfåglarna, men det går ju inte ordna med allt. Vatten har jag inte tänkt på! Men jag matar de för fullt. De tycks inte gilla talgbollarna i år, men solrosfröna går åt. Och vilken bra bild på koltrasten med sin oranga näbb!
  Hulda

  SvaraRadera
 18. De kommer säkert tillbaka till sommaren, också fåglar har väl "upptrampade stigar", får man anta. Du får kanske sätta en hel dös solrosor till sommaren så har du ett billigare lager fågelfrö inför nästa vinter!

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad när du lämnar en kommentar. Den kanske lär mig något nytt som jag inte visste, eller så får den mig bara att le. Oavsett vilket uppskattas det! =)