Bokrean - det är faktiskt något jag längtar till mer än både jul och födelsedagar. Hittills har det inte blivit så många böcker, men rean pågår ju ett tag till så lite fler ska det nog bli...
Jag började shoppingturen i Alnarps bokhandel.
Brita Johansson "Odla barrväxter". ISBN 978-91-87896-85-9.
Det är en vacker bok som beskriver hur barrväxter är uppbyggda, deras odlingsbetingelser, hur man beskär dem och mycket mer. Och sedan finns det förstås ett rejält register över odlade släkten från Abies till Tsuga med vackra bilder och många sorter uppräknade.
Det är en bok som jag tror jag kommer att ha mycket nytta av framöver. Barrväxterna är på väg tillbaka i folks trädgårdar, om än i nyare och mer spännande former än på sjuttiotalet. Men de är ganska styvmoderligt behandlade i annan trädgårdslitteratur - när vi pluggade barrväxter förra året var det jättesvårt att hitta bilder och information om ens så vanliga släkten som Microbiota och Thujopsis.
Stefan Källman "Vilda växter som mat och medicin" ISBN 91-534-2639-8
För mig som samlar på värdelöst vetande är det här en fantastisk bok. Och vem har förresten sagt att det är värdelöst? Massor med vetande är det i alla fall, med vackra bilder till. Växtplats och beskrivning finns på varje växt, dessutom en tabell med innehållsbeskrivning av växten. Granen innehåller till exempel 23,5 g sackaros/fruktos och hela 141 g protein per 1kg torrvikt. Sedan kommer en lång lista på användningsområden. Åter till granen - visste ni att man kan använda kådan till belysning? Det är bara att samla ihop i klumpar och tända på. Man kan också tugga på kådan för att göra rent munnen, eller använda den färska mjuka genomskinliga kådan för sårvård eftersom den är starkt bakteriedödande. Rötter av unga granar kan användas som metrev eller snören.
Med den här boken kommer jag att få många trevliga stunder...
Men mitt största fynd i Alnarp var nog en bok som inte var på rea:
Owen Johnson & David More "Tree Guide" ISBN 13 978 0 00 720771 8"The most complete field guide to the trees of Britain and Europe."
En liten nätt pocketbok på drygt 450 sidor, fullkomligt späckade med fakta om alla Europas träd. Här finns förutom tydliga beskrivningar även bilder på blad, grenar, frukter, blommor, knoppar och förstås trädet i sin helhet. I vissa fall visas de även avlövade. Den här boken är helt underbar - och något jag verkligen kommer att ha nytta av ifall jag behöver artbestämma träd.
Jag åkte vidare till Bokia, och där hittade jag
Jörgen Schwartzkopf "Lyckas med din örtagård". ISBN 91-552-3116-0Här finns förutom vackra bilder och växtbeskrivningar råd om jord, gödsel, plantering, skadedjur, hur man får in fjärilar och mycket mer. Dessutom finns det en hel del underbart läckra recept. Absolut en höjdare!
Idag har jag varit på Netto och köpt Botanica Rosor - encyklopedi över trädgårds- och vildrosor. ISBN 13-978-3-8331-1748-0.
Det är ett maffigt uppslagsverk på närmare 700 sidor som nog täcker in det mesta i rosväg. Hm, den får nog bli en "coffe-table-book"....
Samma dag som bokrean började var jag på STA:s årsmöte på Alnarp. Där upptäckte jag till min glädje (det var första gången jag var med) att man kunde låna böcker! Och äntligen lyckades jag lägga vantarna på Jens Corneliussons "Växternas namn". Den är slut på förlaget och jag har trots idogt letande i bokhandlar, på anikvariat, loppisar och Blocket inte kunnat hitta den. Nu kan jag i alla fall under någon månads tid frossa i varför växterna heter som de gör (perfekt när jag gör inlägg i min andra blogg). Är det någon som har ett tips var man kan köpa den så hör av er - jag kommer att få svårt att lämna den här ifrån mig när lånetiden gått ut. =)
Jag lånade också Karel Capek "Ett år med min trädgård". Mannen som redan på trettiotalet beskrev våndan med att ha trädgård, på ett mycket roligt sätt. Han har också skrivit "Trädgårdsmästarens bön", som jag ju hade med i ett inlägg här tidigare.
En bok om Allium och en om Lökar och knölar slank också med, mycket med tanke på en lök&knöltenta vi ska ha om några veckor.
Nu är kvällarna räddade under lång tid framöver - i alla fall tills snön är borta. Och som sagt - det finns mer att fynda fortfarande.....
Ja visst är det kul med trädgårdsböcker! Jag ska spana lite på rean jag oxå...kanske hittar jag nån jag inte har!
SvaraRadera/Lillianna
Härligt med fina böcker! Jag har inte varit på rean ännu...får försöka ta mig en tur i veckan! Ha en fin lördag! / Irene
SvaraRaderaRosboken har jag o den är mitt allt i bokhyllan. Kollar alltid i den innan jag köper en ros. Och så kan man ju bara bläddra i den o längta. /Knatten
SvaraRaderaFår nog göra ett Netto-besök förstår jag.... Är den här lika bra som lexikonet?
SvaraRaderaVilda växter som mat o medicin kan kanske vara en klok investering med tanke på vinterns elräkningar ;-)
Ha´t himla gôrgôtt bland fynden
Nina
Härligt med nya böcker att läsa och drömma bort sig i!
SvaraRaderaSnart är det vår, bara tre veckor kvar till Vårdagjämningen!
/Christina
Grattis till dina bokfynd! Själv brottas jag med den omöjliga ekvationen att vara fattig student och boktok. Men visst, det är bara att ta på sig skygglapparna och frossa i alla härliga trädgårdsböcker, det trillar ju in mer studiemedel nästa månad...
SvaraRaderaSer ut som en lyckad skörd såhär långt:)
SvaraRaderaRebecca
Vilken vacker bokhög! Många favoriter och några nya. Vi ska ju inte köpa fler böcker har vi sagt - fullt i bokhyllorna. Tamtamtam, men visst går det väl att klämma in LITE till...
SvaraRaderaCollins Tree Guide har vi i alla fall redan och den är helt suverän, och barrväxtboken är också OK (den enda vi nånsin hittat om att odla barr i Sverige).
Jag har inte kommit iväg till någon bokhandel än- "bara" handlat bokreaböcker på nätet. Men dom här har jag inte sett. (Och har inte någon av dem i min hylla... hm... hm... hm....;-)....)
SvaraRaderaKapeks bok har jag dock- och den förnöjer nu & då. Bönen om "rätt" regn är ju oslagbar!;-)
Corneliussons bok har jag också. Nyttig & värdefull att konsulterar nu och då! Den kommer du nog snart att upptäcka att du vill ha hemma i ditt eget bibliotek, Helen!!;-)...)
Usch, nu skäms jag! Läste för dåligt första gången! Nu ser jag ju att du redan letat- men förgäves- efter Corneliussons bok på allehanda vägar! F´låt! Hoppas du lyckas hitta den!
SvaraRaderaNumera blir det nästan bara trädgårds och växtböcker här. Ett år i min trädgård är helt underbar. Har man inte den och den finns på rean bör man slå till.
SvaraRaderaFortsatt trevlig helg
Birgitta
Allium boken skulle jag kunna tänka mig.
SvaraRaderaJag spar på platsen för de nya trädgårdböckerna som kommer.
Snart dax... att börja jobba
Ha en skön söndag
Annika
Grattis till alla fina böcker jag har bara roslexikonet men det är ju inte så illa:)) Boken om Allium skulle jag inte ha något emot att äga. Trädgårdslitteratur kan man ju aldrig få för mycket av. Ha det gott/Monne
SvaraRaderaHärligt att du hittar böcker, men jag tror inte du hinner läsa ut dem alla,tills snön är borta, för nu töar det ju ordentligt o idag sken tom solen här hos oss. Men du har väl nytta o glädje av dina böcker både i arb. o fritid. Hur gick det med jobben??Eller jag har missat ngt inlägg??
SvaraRaderaKram Ninne