torsdag 4 februari 2010

Blooming Friday - Survivor

 
Min kamera var trasig just under den tiden min papegojblomma var som vackrast, så fotot jag tog idag visar tyvärr en vissnande blomma. Men nog är den vacker ändå?

Dessutom är det en fantastisk överlevare - den fick tillbringa sommaren ute, men jag glömde ta in den innan vi åkte till England i månadsskiftet september/oktober (det var ju sommarvärme då) - och då blev det  -3 ° en natt. När jag kom hem var de flesta av bladen bruna och torra...

Sedan har den stått bortglömd i ett österfönster hela vintern. Vid jul upptäckte jag att det fanns både knopp och ett nytt blad på väg - men sedan brann det och hela plantan dränktes i brandsläckarpulver. Men den ger sig inte, som synes....

Så fort den har blommat över ska jag plantera om den i ny fräsch jord, sedan får det bli en sommar ute igen. Men den här gången ska jag se till så den inte fryser. Då kanske jag får två blommor nästa år! =)

My camera was broken right during time my Strelitzia reginae was at its most beautiful, so the photo I took today shows, unfortunately, a wilting flower. But isn't it beautiful anyway?
Furthermore, it is a great survivor - I let it spend the summer outside, but I forgot to take it inside before we went to England in late September / early October (it was real summer heat when we left) - and then it was -3 ° one
night. When I came home, most of the leaves were all brown and dry ...

 
Since then it has been forgotten in an east window all winter. At Christmas, I discovered that there were both buds and new leaves coming up - but I had the fire and the whole plant was soaked inpowder from the fire extinguisher. But it won't give up, as you can see ....
Once it has bloomed over I will repot it in fresh new soil, then letting it have a summer outside again. But this time I will make sure that it does not freeze. Then maybe I will have two flowers next year! =)  23 kommentarer:

 1. Pratade du grant med den. Jag har en väninna som har en, annars är de väl ovanliga.?? Skulle smusslat med en "rot" hem fr Nice- där var de helt underbara Hållertummarna att den kommer dubbelt upp nästa gång.
  KRam Ninne

  SvaraRadera
 2. OH! De är så fina så jag hoppas den tar sig igen. På Madeira växte de ju överallt. Jag trodde inte man kunde ha dem ute här.Trevlig helg. Anita

  SvaraRadera
 3. That's funny, I almost named my post "Survivor" too! This must be a survivor indeed to have come back after all that. Beautiful too!

  SvaraRadera
 4. Grattis! De brukar ju inte vara blomvilliga annars. Men visst är den vacker även nu!
  Ha det gott!
  Christer.

  SvaraRadera
 5. Du, den har varit med om mycket;-) Liksom du! Vilka överlevare! Härligt!

  SvaraRadera
 6. Vilken lycka att få den att blomma! Min den bara växer och växer och är snart för stor för fönstret den bor i, men ingen knopp i sikte. Jag lyder ditt råd och flyttar ut den i sommar så kanske, kanske, med lite tur =)

  SvaraRadera
 7. Dom är så coola! Skönt att kameran är tillbaka och hel igen...man känner sig nästan lite naken och handikappad utan :-)

  SvaraRadera
 8. Wow, det var inte dåligt! Jag hade en i flera år som i och för sig växte sig stor, men aldrig blommade. Till slut dog den bara...

  SvaraRadera
 9. Pretty indeed! it almost looks like an exotic insect in that wilting stage.

  SvaraRadera
 10. Den är vacker även som halvvissnad tycker jag. Jag har sått mina fröer på Papegojblomma nu och hoppas att det snart tittar upp små bäbisar i krukan:)
  Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 11. "Papegojor" är vackra (i alla former)! Illa behandlade & bortglömda växter verkar kunna blomma för att liksom ge igen och visa att de kan. Jag ska försäöka den taktiken med en orkidée som jag har fått.
  En skön helg önskar Eva Linnea

  SvaraRadera
 12. Vilken vacker blomma. Det är många av våra blommor som blir glada av att få vara ute på sommaren. Och tackar oss sen. Ha en fin fin helg./Gela

  SvaraRadera
 13. Det är en riktig överlevare! Kanske skulle klara sig hos mig också?! Jag har inte fattat att det är en krukblomma. Jag har bara sett de som snitt i blomsteraffären!
  Ha det gott!
  Hulda

  SvaraRadera
 14. Helt underbar bild med mycket karaktär! Vad du är duktig, som får den att blomma om igen! Jag har inte ens vågat mig på den!
  Önskar dig en riktigt skön helg!

  PS. Skönt att du fått tillbaka din kamera!

  SvaraRadera
 15. Ja vad fin den är även som utblommad blomma! Tänk vad den har varit med om mycket!! Ha en skön helg! / Irene

  SvaraRadera
 16. Väldigt dekorativa blommor formen är spektakulär och ovanlig.

  SvaraRadera
 17. I love those flowers and enjoy watching the buds slowly open. My pot lives in the greenhouse over the winter.
  Have a good weekend.

  SvaraRadera
 18. aloha,

  what pretty bird of paradise blooms you have today, all the colors are amazing...have a great friday and weekend!

  SvaraRadera
 19. Visste inte att vi kunde ha den som krukväxt. Vacker är den!
  trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 20. Hallojsan!
  Jag slutar aldrig att förvåna mig över hur mycket fint man ramlar på här ute ibland bloggarna. Jag började blogga samtidigt som du tog din lilla paus, så mig har du nog heller inte sett innan.

  Hade ingen aning om att man kunde få papegojen att sitta fint i kruka, fast jag sett den så ofta i kruka när man är utomlands (huvet verkar ju fungera sådär...)

  Tack för fin tur här! Vi ses nog igen:-)

  Undra om man kan få tag på den som krukväxt? nån som vet?

  Hillevissan

  SvaraRadera
 21. Det här exemplaret köpte jag för ett år sedan på Trädgårdspaletten i Malmö. Den är känd för att vaar "svår" så det var en chansning. Men trots allt har det ju funkat - och det är en knopp till på gång! =)

  SvaraRadera
 22. Heisann!
  Helt stilig, noe grasiøst over den fugleblomsten!

  SvaraRadera
 23. Vad skönt att du har fått fart på kameran iallafall.
  Den har varit med om del kan man säga...
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad när du lämnar en kommentar. Den kanske lär mig något nytt som jag inte visste, eller så får den mig bara att le. Oavsett vilket uppskattas det! =)