lördag 15 augusti 2009

Sensommartid - Days of late summer


Den här tiden på året är min trädgård som mest färgsprakande. Vårens blomning är ofta lite försynt, med blekblått, vitt och kanske gult, men nu brakar det fullkomligt löst. Bilden här (utsikten från mitt köksfönster) domineras av en stor tigerlilja överst på kullen. Hur den har kommit dit vet jag inte, den är helt fel både i färg och höjd. Men på nåt vis bär det mig emot att ta bort den, den passar ju ändå bra ihop med de övriga växterna.
Det är fortfarande sommar (jag har semester en vecka till) men redan känner man vad som komma skall. Det blir mörkt tidigare om kvällarna och luften känns högre och klarare. En liten tur i min trädgård visar att också växterna är medvetna om det.

This time of year my garden is as most colorful. The spring bloom is often a little considerate, with pale blue, white and maybe yellow, but now all the colors simply explode. The photo here above (the view from my kitchen window) is dominated by a large tiger lily at the top of the hill. How it arrived there, I do not know, it is wrong both in color and height. But somehow I feel it would be wrong to remove it, it fits after all well together with the other plants.
It's still summer (I still have one week vaction left) but already you can feel what is to come. It gets dark earlier in the evening and the air is higher and brighter. A small tour in my garden shows that the plants are aware of the fact that fall is coming soon.


En tidig aster, kanske en Novi-Belgii
An early aster, perhaps a Novi-Belgii


En överblommad vallmo har fastnat i de torra armarna på stjärnlöken.
A withering poppy is stuck in the arid arms of the star onion.


Björnbären börjar mogna, och det finns många.....
The blackberries begin to mature, and there are lots of them.....


Den vingade benveden (Eounymus alatus) börjar så smått visa tendenser på att den kommer att få underbara knallröda höstfärger.
The Winged spindle starts to show that it will get wonderful stunning red autumn colors.


Chilin byter också färg. Det här är en planta som jag fått från Philippe Plöninge på Fredriksdal i Helsingborg.
The Chili is also changing color. This is a plant that I got from Philippe Plöninge at Fredriksdal in Helsingborg.


Rönnbären är rena färgexplosionen. Det här är en sort som skiftar färg extra tidigt, men jag vet inte vad den heter.
The rowan berries are pure color explosion. This is a variety that changes its color extra early, but I do not know what it is called.


Aklejornas torra fröställningar är väldigt vackra. Jag har samlat in mängder med frön i år - och spritt ut ganska många lite här och där också. Det ska bli spännande att se var de dyker upp nästa år - och vilka olika färger och varianter de kommer att bjuda på.
The dry Aquilegias are very beautiful. I have collected lots of seeds this year - and have spread out quite a lot of them, a little here and there, too. It will be exciting to see where they turn up next year - and the different colors and variations they will show.


Gladiolus har ett bra namn - jag blir glad av dem! Särskilt när de är del av en så här vacker kombination med bolltistel och rosenskära.
Gladiolus has a good name - they make me glad! Especially when they are part of such a beautiful combination with the globe thistle and Cosmos.Själv mår jag oftast som bäst så här års. Jag har lyckats ladda upp batterierna med mycket sol och frisk luft och börjar komma igång med diverse projekt. Det är till exempel vid den här tiden jag har min årliga storstädning av huset, ni vet när man åker skytteltrafik till tippen och hela huset är genompyrt av en doft av rengöringsmedel... Jag känner inte heller så stora krav som jag gjort tidigare under säsongen. Det som inte blivit gjort är det bara att rycka på axlarna åt nu, det får bli nästa år istället. Nu kan jag ju inte göra mycket åt det. Istället kan jag bara njuta av härligt värmande sol eller sitta inne och mysa när det ösregnar. Snart är det dags att tända kaminen också.
Personally, I usually feel the best this time of year. I have managed to recharge the batteries with much sun and fresh air and start to get on with various projects. For example, it is at this time I have my annual big cleaning of the house, you know when you go forth to the tip and the whole house is filled with a smell of cleaning products ...
I do not feel so many musts that I made earlier in the season. What has not been done, I can just shrug for now, it may be next year instead. Now of course I can not do much about it. Instead, I can just enjoy the lovely warm sun or sit inside and smirk when the rain is pouring. Soon it's time to light the heater too.


14 kommentarer:

 1. Hos mig är det mera bleka färger just nu, lite gult dock också. men varken höstaster eller tigerliljor har slagit ut än.

  Björnbären håller på att mogna i skogen, funderar på att ta sticklingar och plantera lite här hemme. Jag vet att jag läst någonstans att man kan ta bladsticklingar på björnbär, men kan inte hitta det någonstans. Men skulle ta med en klack från grenen om jag inte minns fel, men när på året?
  Ha det gott!
  Christer.

  SvaraRadera
 2. Härlig färgglad rabatt! Jag har konstaterat samma sak, just den här årstiden är även mina rabatter definitivt som vackrast!
  Intressant inlägg om echineorna ditt förra. Jag köpte nu i veckan en så härlig höstgul echinea. Harvest moon tror jag den hette. Ska fotografera den endera dagen!

  SvaraRadera
 3. Vilken prakt!! Vilken fägring!! Men även lilla Aklejans fröställningar är vackra. Björnbärssylt är inte dumt alls, mums! /Ruben

  SvaraRadera
 4. Vacker rabatt du har, gillar den i både färg och form. När jag klickar upp bilden ser jag att det är både uppstickare och lägre bulligare former och stenar emellan - det gillar jag mycket, precis så som jag vill ha hemma men inte får till - du får komma hit på en kopp kaffe om du är i Göteborg ;)
  Jag ser skillnaden på våra Benved, din har kraftigare vingar än min, och då f.d ägare säger att de kommer en massa nya plantor hela tiden, tror jag det är den vanliga som också kan växa vilt. Men stammen på min är fin och den får ju lite fina höstfärger i alla fall :)
  Tack för stödet om att buskaget kan fungera, hoppas jag bara får till en tillräckligt bra etage så att vattnet inte bara rinner iväg i backen. Tänkte kanta med en trästam, kanske lägga lite sten bakom för att säkra upp etagen. Men jag tror plantorna får stå i krukor i jorden så jag kan grunda rejält med bra jord, mycket kompost, löv, grässvålar och hästgödsel :)
  Du som kan allt om trädgård - hur fungerar det med att lägga på obrunnen hästgödsel nu på hösten? Min perennrabatt är kraftig lerjord och jag måste nästan gräva bort lera, för att kunna tillföra tex gödsel. Tänkte att jag gräver bort och lägger på obrunnen höstgödsel i höst? Förstör det växternas rötter? Gör det någon nytta näringsmässigt eller bara jordförbättring? Tänk om man kunde förbättra rabatterna på hösten när det är lite lugnare i trädgården...... För det är som du skriver, lugnare tempo och mer pyssel och dona :) Ha nu en skön sista semestervecka - suck, i morgon kl 7 kör det igång för mig..... kramen =)

  SvaraRadera
 5. Tack för snabbt svar :) Hade på känn att det inte var bra med obrunnen gödsel. Bra tips om att hämta hem gödseln nu och lägga på hög här hemma för att bränna och då kan jag ju ta lite i taget när tiden finns :) Ha det, :)

  SvaraRadera
 6. Så snyggt o frodigt du har i rabatterna.... nåja, nån gång så hoppas jag det blir det även hos mig.....
  Jag gräver o gräver o gräver.....
  Ha´t himla gôrgôtt, ses vi på helgen?
  Nina

  SvaraRadera
 7. Vilken rabatt!!
  Idag har jag röjt bakom häcken jag tror att Staffan får klippa den för det är så högt upp.
  Du har ju att göra eller hur?
  Thuja häcken är jättefin tycker jag ochjag är så tacksam för all hjälp hittills.
  Det blir en höströjar dag också.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 8. Härliga färger att vila ögonen på från fönstret. O du, de där liljorna är rena anarkister. Det kommer precis var de vill.

  SvaraRadera
 9. Vilken kunskap här finns, vilket jag redan visste och fick bara det bekräftat igen, lästa om att Lotta fått hjälp. Ja visst känns det lite fel att flytta på växter ibland, den där tigerliljan är så härlig i färg men jag förstår att den kan kännas fel ibland.

  Nu Helen kommer en hel hög med information.

  Hej min Trädgårdsvän,

  Jag skriver för jag vill informera om att jag startat en ny blogg, en trädgårdsblogg.
  http://mariaberg-garden.blogspot.com/, Marias Trädgårdsblogg.

  Här kommer jag bara att ha trädgårds relaterade inlägg och tanken är att sidan skall uppdateras 2-3 gånger i veckan.
  Min vision för bloggen är att det skall bli en samlingsplats där det kommer att finnas en gedigen kunskap, framförallt från er läsare.

  Sidan kommer att innehålla bla,
  Podcast- Inspelade ljudavsnitt som jag hoppas kommer att innehålla intervjuer med er och annat trädgårdsfolk.
  Reportage, från intressanta trädgårds tillhåll allt från Privata trädgårdar till Botaniska i Göteborg - har ni förslag eller önskemål låt mig få veta.
  En idé är att skapa en frölista, på något sätt så att vi här på bloggen lätt kan byta med varandra - så börja samla redan nu.
  Givetvis kommer jag att fortsätta visa fotografier på underbara blommor, tyvärr inte alltid med sort namn, men här kanske ni som läser kan hjälpa till.
  Inom överskådlig framtid kommer jag att lansera Kursen ”Att bli med trädgård” - en introduktion för den som precis fått trädgård eller där intresset för trädgård precis blivit väckt. Den kursen kommer att vara internet baserar. (Kanske inte något för dig, som redan sitter på så mycket kunskap men kanske en bekant till dig)
  Om jag fortsätter tänka fritt om denna blogg ser jag också, växtbytardagar och föreläsningar, vem vet kanske en gemensam trädgårds resa.

  Väl möt och hoppas vi ses på Marias trädgårdsblogg,
  http://mariaberg-garden.blogspot.com/,


  Ps. Om du vill och tycker det känns bra, skulle jag uppskatta om du vill informera andra, tack på förhand.


  Ps. Jag gör gärna reklam för ditt förtag på min sida om du vill.

  SvaraRadera
 10. Härlig rabatt! När jag ser de rödfärgade löven förstår jag att det är sensommar men annars försöker jag inbilla mig att det fortfarande är långt dit.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 11. Hej igen!
  Kan du ta dej en titt på vad jag kan tänkas ha på mitt klematisblad i dagens inlägg om du hinner. Vet ingen annan som jag tror skulle kunna svara på frågan där!!! Kramen Mimi

  SvaraRadera
 12. Vilken härlig sensommarrabatt! :) Frodig och i härliga färger - precis så som det enligt mig ska vara. Jag håller med dig; nu börjar stressen släppa. Jag har haft fullt upp under sommaren och ser fram emot att sätta igång och storstäda både ute och inne.

  Ha det gott! Kram Karin

  SvaraRadera
 13. Your garden has the deep colours of August. I like the combination of Gladioli and cosmos in the last photo. It makes for a happy looking garden. Your top photo shows you have a lot in bloom right now. I have some volunteer Hemerocallis that didn't pick the best place to grow, but they still make me smile.

  SvaraRadera
 14. Vilken färgprakt!
  Att den vingade benveden redan fått röda blad kan jag känna mig kluven till. Är hösten så nära?
  Det låter så spännande när du berättar att du just nu håller på och ´ritar´och planerar en trädgård med mycket gräsplanteringar. Det vill jag, rita trädgårdar, i nästa liv...
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad när du lämnar en kommentar. Den kanske lär mig något nytt som jag inte visste, eller så får den mig bara att le. Oavsett vilket uppskattas det! =)