fredag 21 augusti 2009

Gult är inte fult!!! - Yellow is not ugly!!!

Många är de som skyr gula blommor i sin trädgård, och det har varit en del inlägg om det här på bloggen. Jag hör väl till dem, på sätt och vis. Min trädgård består nästan bara en jättestor rabatt, faktiskt hela framsidan, och den går i svala färger. Där vill jag absolut inte ha något gult. (Fast det där lyckas jag inte alltid hålla...) Men jag gillar de uppiggande små gula solarna, så jag håller på att skapa den ena gulrabatten efter den andra på baksidan - för de blir fort fulla....
Many are those who dislike yellow flowers in their gardens, and there have been some posts about this subject in the blogosphere. I guess I am one of those, in a sense. My garden consists almost only of one huge flowerbed, in fact the entire front garden, and the color scheme is in cool colors. I would absolutely not like anything yellow there. But I do like the bracing small yellow suns, so I am creating one yellow border after another in the back garden - because they are filling up so fast...


Guldlysing Lysimachia ciliata 'Firecracker'
Jag har ingen aning om den är lika intensiv och invasiv som sina övriga släktingar, men för säkerhets skull är den planterad i granitkross, där jag gjort hål i markduken för just den här plantan. De mörkröda bladen är så snygga mot det skarpt gula.
I have no idea if this fringed loosestrife is less intensive and invasive than its other relatives, but just in case it is planted in granite crusher, where I made a hole in the ground cloth for this plant. The dark red foliage is so beautiful against the bright yellow flowers.


En ros som jag tyvärr inte har något namn på
A rose which I unfortunately do not know the name ofJättedaggkåpa Alchemilla mollis
Den här milda limegula färgen passar in precis var som helst. Daggkåpan är vackrast i närheten av vatten, men även i torra miljöer finns det ofta en liten daggdroppe på bladet. Det beror på kapillärkraften i stjälken som är så stark att den drar ut vattnet utanför växten...
This soft lime yellow color fits just anywhere. Lady's mantle is beautiful near water, but even in dry environments, there is often a small drop of dew on the leaf. This because the capillarity of the stem is so strong that it draws out the water outside the plant ...


Kungsljus Verbascum thapsus
Självsådd i min trädgård. Egentligen på helt fel plats, men eftersom den uppskattas av bin och humlor har just den här plantan fått stå kvar.
Mullein, self-seeded in my garden. Actually in a totally wrong location, but since it is appreciated by bees and bumble bees I decided to let this plant remain where it is.


Det här är en höstrudbeckia, och jag tror sorten heter Gullboll. Den är knappt 2 meter hög, men jag tror den kan bli mycket högre än så.
Rudbeckia laciniata var. hortensia
This is a Thimbleweed, and I think the variety is called Golden Glow. The height is almost 2 meters, but I think it can become much higher than that.


Dill som frösått sig själv ute i rabatten. Återigen en mild limegrön färg som passar in överallt. Särskilt snygg ihop med den lila rosenstaven i bakgrunden.
Self-seeded dill in the border. Again, a mild lime green color that fits in everywhere. Especially nice with the purple rose edge in the background.


Och så måste jag ju bara berätta något som egentligen inte har med temat att göra. Jag startade ju firma nu i sommar där jag ska jobba med trädgårdsskötsel. En del jobb har det också blivit - jättekul! Men det som får mig att riktigt bubbla över nu är att jag blev tillfrågad av ett ungt (okänt) par med nybyggt hus om jag ville rita deras trädgård. Idag har jag varit och visat en första skiss och de köpte den precis rakt av! Så nu ska jag börja speca växtlista, rita en noggrannare ritning osv. De ska få japaninspirerad framsida med gräs, lönnar, hosta och daggkåpa bland annat, och baksidan blir en pampig praktrabatt vid uteplatsen och resten gräsmatta och naturtomt med många buskar. Jag hade aldrig trott att det var så roligt att rita till andra - men nu tar jag gärna fler jobb.
(Det svåra är att ta betalt....)
And now I must just tell you something that does not really has anything to do with today's theme. I started my own business this summer where I will work with gardening - weeding and cutting and such. I have done some jobs during this last month - great! But what makes me really bubble over now is that I was asked by a young (unknown) couple with a new built house if I wanted to design their garden. Today I have shown them a first drawing, and they bought it just straight as it was! So now I have to make a specified plant list, a more detailed drawing, etc... They will get a Japan-inspired front border with grass, maples, hostas and lady's mantles among others, and in the back garden there will be a grand splendor border near the patio and for the rest a natural lawn and garden with many shrubs. I had never thought that it would be so fun to make garden design to other people - but now I will be happy to do it again.
(It is difficult to charge properly though....)


12 kommentarer:

 1. Jag har många gula blommor i min trädgård! De piggar upp väldigt mycket nu tycker jag! Vad härligt med ditt trädgårds-jobb! Ett stort grattis! / Irene

  SvaraRadera
 2. Gult och gult... det finns ju olika nyanser av gult och en del är bra och en del mindre bra..... Jag har också Lysingen du visar, Kungsljus, Daggkåpa men också Ringblommor och Krasse - det gula Nattljuset däremot är jag inte förtjust i, det klipptens ned idag och hoppas det inte klarar sig över vintern...... fel gul färg tror jag, jag vill ha lite brända, gula toner här hos mig, tycker det är fint på sensommaren.
  Grattis till ditt nya jobb och klart att de gillade din ritning, du som är så duktig :) Tror att många yngre (än mig på 40+) vill ha lite modernistik trädgård och gillar den japanska stilen med grus, gräs och lönnar i härliga färger :) Men klart att det skall finnas en vacker prennarabatt där man kan plocka blommor och sätta i vas inne :) Lycka till nu, kram 8`)

  SvaraRadera
 3. Du fick mig just att upptäcka dillens dekorativa blommor - riktigt snygga!
  Katarina

  SvaraRadera
 4. gult är fint det. ivarjefall om man tycker om de varmare färgerna i skalan och nu i sommar som vi inte har haft det så varmt så har jag mer än någonsin satt pris på mina gula inslag. Så smart av dig att ha båda delar, en varm och en kall rabatt. Då kan du ju välga efter vädret. Dillkronan är ju riktig tjusig som blomma :)

  SvaraRadera
 5. Gult kan vara väldigt snyggt tycker jag på rätt ställe och i rätt nyans.. Gullysingen har jag också för första gången, hoppas den inte är så invasiv som du säger. Grattis till det nya jobbet.. så himla kul och hoppas du lägger ut bilder på före och efter så vi får se.. kram Moa

  SvaraRadera
 6. Jag tillhör de få som aldrig fattat att gult är fult :-) :-) Så jag har väldigt mycket av det i min trädgård :-)

  Så roligt att det börjar röra på sig med firman och att de köpte det rätt av! Inte skall du tycka att det är svårt att ta betalt inte! Du har gjort ett jobb, inget mer med det! Inte skulle du ha svårt att kräva din lön om du är anställd? Samma sak här, de anställde dig för att rita deras trädgård.
  Ha det gott!
  Christer.

  SvaraRadera
 7. Grattis till ditt nya uppdrag!!! Anar redan att det kommer att bli fantastiskt fint! Och jag håller med dig om Kungsljus - de frösår sig alltid på fel plats, gärna längst fram i rabatterna. ;-) /Ruben

  SvaraRadera
 8. Hej Helen, för att inte satsa på gult i trädgården i någon större utsträckning visade det sig ju att finnas en hel del gulingar :D

  Jag hade ett år en underbar kombination av Dill och mörklila luktärt, det var en fantastisk kombination som jag ska satsa på igen!

  Ha det bra och grattis till det lyckade jobbet.

  Marit

  SvaraRadera
 9. Mm jag gillar faktiskt gult...
  Förr avskydde jag däremot orange i trädgården... man man ändrar sig.
  Det finns så många fina dagliljor i härliga oranga toner.
  Linda

  SvaraRadera
 10. Grattis till jobbet! Måste kännas härligt att vara på g. Jag vet en t-designer som när hon ritat trädgården, anlagt den (med hjälp av markfirma) även säljer in regelbunden skötsel till dem som önskar. Ett tips kanske?
  Gillar dina gulingar. Hos mig är dillen en älskling men jag har också bronsfänkål som perenn variant. Lysingen den sprider sig - det lovar jag.
  Eva

  SvaraRadera
 11. Du, det där låter jättekul, att rita åt andra alltså. Jag önskar dig verkligen all lycka. Och gult ÄR fult hos mig, men inte hos dig.

  SvaraRadera
 12. Vilken bra idé att låta de gula blommorna bilda en egen rabatt. Alla blommor är vackra och fördelen är att du kan få liv och variation. Genom att blanda olika nyanser, höga och låga växter etc. Säger jag som inte har någon trädgård. Kungsljuset är en vacker blomma och det finns många flera /Amanda

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad när du lämnar en kommentar. Den kanske lär mig något nytt som jag inte visste, eller så får den mig bara att le. Oavsett vilket uppskattas det! =)