söndag 2 augusti 2009

Enköping - parkernas stad / City of parks

Jag är precis hemkommen efter att ha kört 130 mil sedan i fredags kväll. Det blev en halv dag i Enköping och en halv i Uppsala, där vi främst besökte Botan. Nu sitter jag här med nästan 500 bilder som ska gås igenom... Men lite kan jag bjuda på redan nu.
I Enköping regnade det mesta tiden, men det var väldigt vackert och inspirerande ändå. Det är fantastiskt att se en kommun satsa så mycket pengar på vackra planteringar - det är man ju inte precis van vid. Ogräsfritt var det också.
I have just returned home after have driven 1300 kilometers since Friday evening. We got half a day in Enköping and half in Uppsala, where we mainly visited the Botanical Garden. Now I am sitting here with almost 500 images to be reviewed ... But I can show you some already. In Enköping it rained most of the time, but it was very beautiful and inspiring nonetheless. It's amazing to see a municipality investing so much money on the beautiful plantations - that I'm not exactly used to. Weed-free, too.


Inspirerande perennrabatt i lila toner
Inspiring perennial border in lilac


Cigarettglöd Cuphea ignea


Bärnstensvippa Talinum paniculatum 'Limon'

Kransveronika Veronicastrum virginicum 'Lavendelturm'


Stjärnflocka Astrantia major 'Ruby Wedding'


Jättevädd Cephalaria giganteaBlodormrot Bistorta amplexicaulis 'Firetail'
Kransveronika Veronicastrum virginicum 'Fascination'
Hit åker jag gärna fler gånger!
I would love to go here again!

8 kommentarer:

 1. Ett besök i Enköping hör ju till våra traditioner. Får se hur det blir i år, Drömparken bjuder inte längre på några överraskningar - fast den är enormt fin och visst kan man gå omkring länge i den och njuta. Däremot Busstorgsrabatterna förändras ju år från år. I fjol var den fantastisk!!! Och jag skrev om den här:
  http://ruben.tradgardsblogg.se/20580/Busstorget+-+Enk%F6ping.html
  Tyvärr var det sedan omöjligt att hitta vissa växter i frökatalogerna.
  Jättefina bilder! Väntar med spänning och förväntan på de övriga 490 bilderna!!!!! ;-) /Ruben

  SvaraRadera
 2. Mmmm.... Enköping i regn, det hade vi också när vi var där förra året. Men jag har varit där även i sol ;-)
  Där kan man gå i många timmar! Brukade stanna o ta fikapaus på vägen upp när sonen bodde i Sundbyberg. Nu åker jag södra vägen, då blir det stopp i Arboga istället.
  Ha´t himla gôtt bland fotovalen
  Nina

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Ja, Enköping är för mig en ort som vi brukar susa förbi, fastän jag vet om detta med massor av fina parker. Men, nästa gång... Det börjar bli mycket nästa gång för mig!
  Dina dagliljor är ljuvliga! Vill nog också ha!
  Hulda

  SvaraRadera
 4. Oj, så mycket vackra bilder du visar. Det var ett tag sedan jag var i Botan i Uppsala och i parkerna i Enköping. Det blir kanske så när man inte har alltför långt dit. Är ofta i Uppsala.. Nu blev jag så inspirerad så det blir nog en tur till helgen...
  /Cyrene

  SvaraRadera
 5. Wonderful verticals and border... great colors and textures... about the no weeds ... sure hope they do not use pesticides... more likely there is a staff of gardeners... could use a few here. Lovely photos!

  SvaraRadera
 6. Så fina, inspirerande bilder! Kombinationen blodormrot o veronika är ju helt underbar. Enköping ligger där alltid som en "jag vill-utflykt".
  hej hej /Ann Marie

  SvaraRadera
 7. It sounds like you had a fun trip. I really like that purple perennial border in th ebotanical garden, and the combination of colours in it. I had to enlarge it and check ot all of the plants.

  SvaraRadera
 8. Har aldrig besökt Enköping men det skulle vara roligt att se planteringarna i verkligheten.
  Så fint du har fångat gräset, på fotot alltså.
  I dag på förmiddagen när jag satt och drack mitt kaffe fastnade blicken på ett par gräs jag har. Under hela sommaren har jag inte märkt av dem men nu är de trädgårdens primadonnor..
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad när du lämnar en kommentar. Den kanske lär mig något nytt som jag inte visste, eller så får den mig bara att le. Oavsett vilket uppskattas det! =)