onsdag 13 maj 2009

TV-trädgården

The TV-garden


Minns ni Bertil Svensson och hans program "Mitt hem och min Trädgård"? Redan 1986 hade han ett stående inslag i "Sköna Söndag", men hans helt egna serie spelades in under perioden 1991 - 1995. Men hur många vet att det var här på Norrviken många av programmen spelades in? Man byggde upp en alldeles egen TV-trädgård just för hans programserie.
A man called Bertil Svensson had a TV-show about gardening in the years 1991 - 1995. They created this garden exlusively for his show here at Norrviken.


TV-trädgården ligger allra längst bort i parken. Man följer huvudaxeln tills vägen tar slut, och där, till vänster, ligger den. Den ser väl inte riktigt ut som när den var nyanlagd - många växter har alldeles ränt iväg, några har försvunnit. Dammen och bäcken är torrlagda. Men visst är det vackert ändå?
The TV-garden is far away in the park. Follow the main axis until the road ends, and there, at the left, it is situated. It doesn't look exactly as it did when it was newly built - many plants are quite overgrown, and some have disappeared. The pond and the creek are dry. But isn't it beautiful anyway?

Ormhassel Corylus avellana 'Contorta'

Rhododendron yakushimanum 'Silberglanz'

Rhododendron yakushimanum 'Sonatine'


Hängkatsura Cercidiphullym japonicum 'Pendulum'


Rhododendron Cunningham's whiteHär i det manshöga strutbräkenbeståndet (Matteucia strutheopteris) hittar jag en läcker knallröd Rhododendron 'Baden Baden'
Here in the high Matteucias I found a lovely bright red Rhododendron 'Baden Baden'

Torrlagd bäck
Dry creek

Bergkörsbär Prunus sargentii

Baksidan av dammen
The backside of the pond area

Lusthuset
GazeboNågra av programmen från 1995 finns här, ifall någon är sugen på en liten nostalgitripp...
You can watch some of the programs from 1995 here
.
Uppdatering 090515:
Programmet alla tänker på när Bertil skär sig så blodet rinner är redan från 1986, och klippet kan ses här.

13 kommentarer:

 1. Härlig trädgård! Allt var läckert, men hängkatsuran tog nog priset! Helt fantastisk!

  SvaraRadera
 2. Minns bara Bertil S när han stod i studion med sina plantor och skar sig i fingret så det blödde rikligt och hur han gömde handen bakom ryggen för att det inte skulle synas i tv... Men måste ha missat hans Norrviken-sändningar. Man gjorde tv annorlunda bara för några år sen.

  SvaraRadera
 3. Nej jag minns inte det programmet faktiskt, men det kanske gick innan jag hade trädgård. Trist med nedläggningsbeskedet du skrev om på trädgårdsblogg, men jag tappar inte bort dig för jag har dig nära tillhands på min instrumentpanel.

  SvaraRadera
 4. Jag är så gammal så jag minns programmen men inte att de spelades in från Norrviken...Fast jag måste erkänna att som trädgårdsreporter gillar jag allra mest Gunnel Carlsson.
  Ska nog kika på något gammalt program imorgon...nu är det dags att sova:)
  Tack för kommentaren...det är ju faktiskt mycket roligare att fotogarfera än att städa:)
  Kram Ninni

  SvaraRadera
 5. Lustigt, för inte så länge sedan visade sonen oss på just det inslaget där han skar sig i fingert. Minns inte programmen men var det i slutet på 1990-talet bodde vi utomlands.
  Dina bilder är härliga. De stora ormbunkarna fastnar jag särskilt för. Den skira grönskan och sättet de silar ljuset på gör att man kan tänka sig en hel äng.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 6. Fint att se (anners är väl dagens TV-trädgårdar så långlivade)

  SvaraRadera
 7. Mycket trevligt inlägg!Fantastiskt vackra foton.
  Jag som har varit många gånger i Norrvikens trädgårdar har inte upptäckt Tv-trädgården!
  Lärorikt!/Anja

  SvaraRadera
 8. Tampas med kommentarfunktionen, hoppas denna kommer fram. Jag minns inte tv-programmet men tack för guidningen, det är en fint anlagd trädgård – trots, som du säger, att somligt förändrats. Det vore fint om Norrviken bestämde sig för att låta lite vatten rinna i bäcken igen!

  SvaraRadera
 9. Spännande med en TV-trädgård, undrar hur planerna gick innnan - kanske lite som att måla kulisser?

  Alnarpsdagen är nu på söndag (17 maj), vi har öppet 10-16, varmt välkommen hit!

  /Elsa

  SvaraRadera
 10. Ja, de programmen kommer jag ihåg.Vore hemskt synd om Norrviken inte får finnas kvar. Det är ju att förstöra ett helt livsverk. Där har ju varit konserter av olika slag och trädgårdsutställningar som man minns Kram Anita

  SvaraRadera
 11. Intressant följa dig runt på Norrviken. Så mycket fint det planterade för programmen! (Om allt du visar är planterat särskilt för det?...)
  Ack- Bertil, ja. Han gjordes väl odödlig (?) via Robert Gustavsson?!;-).... Hm.... Nå.... Vurmade väl inte direkt för Bertil när det begav sig. Fast skulle nog uppskattat hans inslag/program mer idag... Med tanke på typen av TV-trädgårdsprogram som nu bjuds, menar jag...;-)

  SvaraRadera
 12. Minns hans program mycket väl! Det var ju då han skar sig i tummen och trots att han blödde enormt fortsatte han som om inget hänt :-) :-)
  Men att det var Norrviken trädgården var på visste jag inte.
  Christer.

  SvaraRadera
 13. Vilket intressant inlägg! Minns inslaget i Sköna söndag när, var det Bertil han hette, skar sig i fingret och jag minns även hans "ljuva stämma" men inte programmet "Mitt hem och min trädgård". Lustigt att de skapade en hel TV-trädgård för programmet och att mycket idag finns kvar om än i vildvuxet skick. Hängkatsura visste jag inte ens fanns, bäst att hålla tyst om det till sambon;D
  /Utblickaren

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad när du lämnar en kommentar. Den kanske lär mig något nytt som jag inte visste, eller så får den mig bara att le. Oavsett vilket uppskattas det! =)