tisdag 5 maj 2009

Näsduksträd - Dove tree


När vi har gått och jobbat i Norrviken nu under våren har vi funderat lite på vad det här konstiga trädet kunde vara. Det ser ut som en björk som man hängt julgranskulor i, typ... Fotot är taget den 3 april i år.
Skyltar saknas, arkiven är vattenskadade och största trädexperten Rune Bengtsson är tyvärr sjuk, så vem kan hjälpa oss att reda ut framför allt vilka träd som står i Tors Park?
While working in teh gardens of Norrviken this spring, we thought little of what this strange tree could be. It looks like a birch which someone hung Christmas tree balls in, sort of ... The photo was taken April 3 this year. The signs are missing, the archives are water damaged and the greatest tree expert in Sweden, Rune Bengtsson, is unfortunately sick, so who can help us to sort out above all the trees that are planted in Tors Park?


Men nu vet jag precis vilket träd det är - och jag är helt hänförd! Det är ett näsduksträd, Davidia involucrata! Jag visste att det skulle växa här i den övre delen av Tors Park och jag har gått och spanat - och här var det alltså, mitt framför näsan på mig! Och inte nog med det, längre ner i backen står ett till!
But now I know exactly which tree this is - and I am absolutely thrilled! It is a Dove tree, Davidia involucrata! I knew it would grow here in the upper part of the Tors Park and I have been looking for it - and here it was right in front of me! And what is more, further down the hill is another one!


Visst är det underbart? De vita "näsdukarna" är högblad runt den lilla blomman i mitten. Så småningom omvandlas blomman till frukt - det vi tyckte liknade julgranskulor =).
Is not it wonderful? The white "doves" are bracts around the little flower in the middle. Eventually convertes the flower into fruit - what we thought was similar to Christmas tree balls =).


Tittar man noga ser man att de gamla frukterna fortfarande sitter kvar på trädet, tillsammans med blommorna. Klicka gärna upp bilden så syns det bättre.
Näsduksträdet kan bara odlas i zon 1 och växer sakta. Det tar också många år innan det börjar blomma. Det finns inte på så många platser i Sverige, så ni bör absolut ta chansen att åka till Norrviken nu, ni som har möjlighet!

Läs här vad Slottsträdgårdsmästaren skrev om näsduksträdet.

If you look carefully you will see that the old fruits still are left on the tree, along with the flowers. Please click the pictures to enlarge them. Davidia can only be grown in zone 1 here in Sweden and grows slowly. It also takes many years before it begins to flower. It can't be found in too many places in Sweden, so you should definitely take the chance to go to Norrviken now, if you have the opportunity!

Read here what Castle gardener wrote about the handkerchief tree.
Uppdatering efter Rubens kommentar: Se klippet här! (Reportaget om Norrviken börjar ca 14:50 in i klippet)

16 kommentarer:

 1. De är så vackra! Men bara en dröm här i lilla sibirien.
  Christer.

  SvaraRadera
 2. Det var ju otroligt! Har aldrig sett något liknande!

  SvaraRadera
 3. Såg ett näsduksträd i blom i fjol och det var verkligen häftigt! De som inte har sett ett borde följa din uppmaning! Såg ett jättefint reportage från Norrvikens trädgårdar i programmet go´kväll idag. Programmet sänds i repris på 24:an i morgon klockan 20:45. Se det om du kan! /Ruben

  SvaraRadera
 4. Så roligt, satt och bläddrade i en trädgårdstidning igår och läste om näsduksträdet och belv helförälskad, ett sådant vill jag ha!!
  Och idag läser jag om det här på din blog, måste till Norrviken snarast, bara vill ha ett!!

  SvaraRadera
 5. Visst är det fascinerande - näsduksträdet. Jag har lagt ut en bild på höstfrukterna på min blogg.

  SvaraRadera
 6. Ja, det är ett häftigt träd - och visst är det också en härlig känsla när "gåtan" om en växt får sin lösning.
  Sådan kunskap glömmer man aldrig.
  Eva

  SvaraRadera
 7. Förstår att du är hänförd! Näsduksträdet är helt fantastiskt. :) Undrar om det blommar på botan här också. Måste dit och kika snart...

  Kram Karin

  SvaraRadera
 8. Norrviken har det finaste n´äsduksträd jag har sett. Kul att de skrev om er i tidningen.
  Det måste du lägga ut på bloggen.
  Ses och hörs
  Annika

  SvaraRadera
 9. Sett utslaget Näduksträd två gånger i Gbgs Botaniska- när vi fått guidning där av kunnig freak.... Men hade aldrig vågat gissa på det trädet om jag sett "björken med julgranskulor"!;-) Men oh vad vackert det är i blom!

  SvaraRadera
 10. Det ska faktist finnas ett här i kommunen..i Krokstrand alldeles intill Idefjorden..Det bvar bild på det när det blommade i lokaltidningen för ett par år sen..Och här är normalt zon 3-4 men det är nog ett bra mikroklimat just där..

  SvaraRadera
 11. Hej, att det var ett näsduksträd på den första bilden, det hade man ju aldrig kunnat tro. Det är verkligen en upplevelse att se det i blom! Botaniska i Göteborg skickade ut pressmeddelande förra året när deras näsduksträd började blomma- bra idé tycker jag. Picknick i parken i maj under blommande näsdukar, kan det bli bättre?

  SvaraRadera
 12. Vad vackert det är..... hänförd!
  Förstår inte vart min Tacksåhemsktmycket-kommentar har tagit vägen..... Skrev ett inlägg på min blogg i morse o tackade för den supertrevliga bloggposten som väntade i brevlådan när jag kom hem i går kväll! Men hade starkt för mig att jag även skrev en kommentar i din blogg.... oklart vilken.... mornar är inte min bästa del av dagen ;-)
  Hittar den inte nu i alla fall! Så med risk för att vara tjatig.... tack så hemskt jättemycket för det goda paketet....
  Var på Liseberg i regn några timmar idag.... åker tillbaka dit på söndag, lovar o leta giftigheter till dig...
  Bamsekram
  NinaVästerplana

  SvaraRadera
 13. Det skulle bli som på bilden.Det var mitt mål när jag planterade mitt näsdukdträd för två år sedan. Tyvärr blir det mindre och mindre. Nu är det bara två små skott långt ner på stammen. Bor i zon 2-3.

  SvaraRadera
 14. Idag har jag sett ett näsduksträd i en koloniträdgård vid Årstaviken i Stockhol. Blommorna hade börjat vissna och ramla av så det var i sista stund.
  /Wivi

  SvaraRadera
 15. Var i Alnarp för ett år sedan o där har de också ett sådant träd. Ska även finnas ett i Kungsparken i Malmö enligt trädförteckning, men aldrig sett det själv eller så har det inte blommat när man varit där varför man missat det.

  Hittade i alla fall en nöt från trädet i Alnarp o tänkte att jag skulle testa o se om jag kunde få upp ett själv, men icke =o(((( Mycket besviken. La den först i blöt i och med det hårda skalet. Det blev mjukt o möglade i jorden. Så jag pillade bort det o stoppade ner inanmätet men det har också grönt mögel på sig. Något förslag? Tänkte dra upp den inomhus eftersom jag bor i Älmhult som jag tror är zon 3 eller 4..? Är från zon 1 så ev gro-problem är ännu okända för mig. Drev upp 4-5 valnötsträd förra året men alla utom ett dog o nu är den bara en pinne...men men. Ger inte upp =o)

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad när du lämnar en kommentar. Den kanske lär mig något nytt som jag inte visste, eller så får den mig bara att le. Oavsett vilket uppskattas det! =)