lördag 24 april 2010

Toppenbra fynd! Eller...?


Det finns för- och nackdelar med att jobba i en växtbutik när man är växtnörd som jag - särskilt en butik som gärna satsar på lite speciella växter...
Jag har alltid velat ha ett näsduksträd. Men dels är det inte härdigt här hos mig, dels tar det ju en evinnerlig tid innan det börjar blomma. Upp emot 20 år sägs det. Så jag har nöjt med mig att njuta av träden som finns på Norrvikens Trädgårdar, och på Göteborgs Botaniska.Men idag tog jag med ett hem från jobbet! Det ser inte mycket ut för världen just nu, men jag har stora förhoppningar. Det här är en sort som heter Davidia involucrata 'Sonoma'. Bortsett från att den är extra härdig blommar den redan som 2- eller 3-åring! Dessutom ska blommorna vara extra uppseendeväckande - de vita högbladen ska vara upp emot 25 cm långa!Det blir verkligen något att se fram emot! Nu ska jag bara fundera ut var jag ska plantera den... Den vill ha mullrik väldränerad jord i sol eller vandrande skugga, och den blir så småningom 10 meter hög och kronan lika bred. Nåja, trevliga problem... (Bilden lånad från nätet)För övrigt är dagens favorit i min trädgård den söta backsippan, Pulsatilla vulgaris. Man kan inte undgå att älska den!

Nu ska jag ut och lägga mig att vila en stund i kvällssolen i den nyligen framtagna hammocken. Först borde jag rengöra den - men det gör jag nog imorgon istället. Jag har ju jobbat hela dagen och ska jobba imorgon med. Och hela nästa vecka... Mycket jobb - men det är väldigt roligt, och jag behöver verkligen pengarna efter två års studier som underminerat min ekonomi.

Ha en fortsatt skön helg i solen!
18 kommentarer:

 1. Det var ett härligt träd du tagit hem. Det verkar ju verkligen ha otroliga fördelar! Själv lade jag in ett tulpanträd på vårens beställning ifrån vår lokala plantskola. Vet inte så mycket om det, men pröva på nya lustiga saker vill jag ju.
  Jag förstår till fullo dina ekonomiska bekymmer, för wow vad det är skönt med full lön nu när mina studier är färdiga. Hälsn Mimi

  SvaraRadera
 2. Håller tummarna att den skall klara sig hos dig! Här äör den inte ens att tänka på i zon 4-5 :-) :-) :-)
  Ha det gott!
  Christer.

  SvaraRadera
 3. Wow ett sådant skulle jag vilja ha också:)) Klart som korvspad att du slog till på en sådan raritet. Pulsatillor bara älskar jag de är så ulliga o gulliga när de kommer på våren:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Hallå Helen, det där med att jobba i en plantbutik kanske inte var det bästa ur ekonomisk synvinkel men ur trädgårdsperspektiv är det ju en gudagåva. Jag hade inte tvekat en sekund. Grattis till nytillskottet!

  Marit

  SvaraRadera
 5. Wow, vilket fynd!! Kan knappt bärga mig, vill genast söka efter sorten:-) UUUnderbar sippabild!

  Har jag frågat dig vad du har för kamera, och vilka objektiv du är mest nöjd med/använder mest?
  Svara bara om du har lust, annrs inte förståss!!:-)
  info@stocksundgarden.se

  SvaraRadera
 6. Fynd eller angenämt problem? Jag tycker det verkar som ett mycket trevligt inköp.
  Lycka till!
  Eva

  SvaraRadera
 7. Det verkar vara ett fynd ändå. Och den som väntar på något gott...

  SvaraRadera
 8. Hej, vad kul att du börjat jobba på Växtia!
  Jag handlar alltid hos dem på trädgårdsmässan på Wapnö så om du är där måste jag komma förbi och säga hej!
  Ha en fortsatt skön helg!
  Jenny

  SvaraRadera
 9. Lycka till med trädet och vilken underbar bild på Backsippan! Jag vet hur det är att jobba med växter, det är mycket som åker med hem. Och om det dessutom som i ditt fall finns en del speciella sorter så skulle jag definitivt tagit med mig halva butiken.

  SvaraRadera
 10. Underbart inköp du har gjort. Det är nog mångas dröm men du gjorde slag i saken.
  Hoppas det blommar snart.
  Ha det gott
  annika

  SvaraRadera
 11. Mycket intressant om näsduksträdet! Det är en art som vi faktiskt inte provat... men efter att ha läst om Sonoma blir ju även vi i köldhålet Norduppland sugna. :-)

  Förra året besökte vi Botan i Gbg mitt under näsduksträdets blomning och det är en syn vi aldrig glömmer.

  Njut av din tid i växtbutiken - vi kontorsråttor avundas dig rejält denna årstid (även om vi själva valt vår tillvaro kan man ju bli lite less ibland).

  Och så backsippan! Underbar bild. Våra slår nog ut inom en vecka, men än så länge har de såna där ulliga mjuka knoppar - nästan lika fint det.

  SvaraRadera
 12. Känner igen den längtan, den efter näsduksträdet. Vilket kap, vilken lycka. Hoppas verkligen att den blir som den lovar. du får berätta framöver.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 13. Åh, ett näsduksträd. Definitivt ett fynd!!! Blev riktigt avundsjuk. Vore jätteroligt med uppföljning om hur det går. Lycka till!!!

  //Linda

  SvaraRadera
 14. Lycka till med näsduksträdet. Det finns iallafall ett exemplar i Stockholm som jag känner till. Nämligen i ett koloniområde vid Tantolunden på Söder. Det är verkligen fint när det blommar.
  /Ruben

  SvaraRadera
 15. Vi fick hem 3 ex, så vitt jag vet de enda som alls gått till Sverige. Övriga köps tydligen upp av japaner. Jag tog ett, så det finns två kvar. Ännu så länge....
  Lite mer forskande har visat att sorten kommer från Kalifornien så det där med härdigheten är nog väldigt tveksamt. Men jag ska ge den en chans i alla fall!
  /Helen

  SvaraRadera
 16. Låter som ett jättefynd tycker jag! Går det i Göteborg så borde det väl gå hos dig! Lite höga bergväggar till skydd fixar du väl ;-)
  Lycka till!
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 17. Jag har ju njutit Botans träd några gånger. Mycket vackert! Ser fram emot att så smånigom också få njuta ditt !!!;-) Lycka till med trädet!!

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad när du lämnar en kommentar. Den kanske lär mig något nytt som jag inte visste, eller så får den mig bara att le. Oavsett vilket uppskattas det! =)