söndag 3 januari 2010

Kallstart / Cool start

Det nya året bjuder på riktigt kallt men vackert vinterväder. -16 grader visar termometern på när jag går upp på morgonen, och mitt på dagen har den bara stigit till -11. Men det är så vackert när solen gnistrar i iskristallerna.
The new year offers really cold but beautiful winter weather. -16 ° Centigrades on the thermometer when I get up in the morning and in midday it has only risen to -11. But it's so beautiful when the sun sparkles in the ice crystals.


 

 
 Det svarta ormskägget sticker försiktigt upp ur snön.
The black Ophiopogon nigrescens rises gently up from the snow.




Den gröna klockjulrosen tycks bara vänta på att bli av med sin mössa för att börja blomma.
The green Helleborus foetidus seems to just wait to get rid of his cap to start to bloom. 



En oväntad effekt från branden var att min stora pump i dammen stod strömlös i över ett dygn eftersom säkringarna gick. Det var väldigt kallt då, så den frös fast och gick inte att starta igen, och då frös dammen ihop helt. Det är alldeles nödvändigt att hålla öppen vattenyta, dels för att syresätta vattnet, dels för att få ut sumpgaserna som bildas under isen, så det fick bli en nödlösning. Jag vill ju inte hitta 50 döda fiskar sedan när isen smälter...
En dränkbar pump (som används vid översvämningar och liknande) inhandlades, och sedan högg jag ett så stort hål i isen att jag fick ner den under ytan. Nu pumpar den upp vatten som leds direkt ner i hålet igen. Den fyller sin funktion, och jag håller tummarna för att den ska klara den fortsatta kylan. Hålet blir mindre och mindre hela tiden och snart ser man inte ens pumpen...
An unexpected effect of the fire was that my great pump in the pond was powerless for over one day since the fuses went. It was very cold at that time, so it could not be started again, and the pond froze up completely. It is absolutely essential to keep open water, and to oxygenate the water in the pond, to get rid of the swamp gases that form under the ice, so it had to be an emergency solution. I do not want to find 50 dead fish when the ice melts ...
A submersible pump (used for floods and such) was purchased, and then I cut such a large hole in the ice that I got it down below the surface. Now it pumps up the water which runs directly back into the hole again. It fulfills its role, and I keep my fingers crossed that it will cope with the continuing cold. The hole becomes smaller and smaller all the time and soon you won't be able to  see the pump ...




Mina flytande ljusklot har varit här. De värmde hål i isen och försvann sedan ner under. Nu ligger de ca en halvmeter bort och lyser under isen. Bra, då har ju fiskarna belysning =)  Det ser ut som om någon varit här och letat efter dricksvatten - eller kanske för att ta sig en titt ner i dammen?
My floating light globes have been here. They warmed a hole in the ice and went down under. Now they are about half a meter away and light under the ice. Good, now my fish are enlightened =)   Someone seems to have been here, looking for drinking water - or maybe to peek down into the pond?


 

Min goda vän och trädgårdsmedarbetare Kalle Koltrast håller noga koll på vad jag gör. Han är väldigt glad över att jag ordnat öppet vatten igen så han kan dricka.
My good friend and gardening staff Kalle Blackbird keeps close tabs on what I do. He is very happy that I managed to get open water again so he can drink.

 
 Kalle föredrar att äta solrosfröna som de andra fåglarna slängt ner på marken. Jag ger honom lite extra, eftersom den här ovanliga kylan tycks stanna kvar ett tag.
Kalle prefers to eat sunflower seeds
thrown to the ground of the other birds. I give him a little extra, since th is extraordinary cold  seems to be here to stay for a while.



Jag och Kalle önskar er alla en riktigt God Fortsättning på år 2010!
Kalle and I whish you all a very nice year 2010! 





10 kommentarer:

  1. Va fiffig du är! Hoppas Kalle o du har det bra o att Kalle hittar nåt värmande hål o krypa in i också ;-)
    Måste vara vackert med underisenbelysning! Är det nåt för deppade personer.....
    Tramsig jag blev...
    Ha´t himla gôrgôtt
    Nina

    SvaraRadera
  2. God fortsättning till dig också Helen!

    Usch vilken skada branden ställde till med. Läskigt. Jag vaknade i natt kl 05.00. Började fundera över ljusen och for ner till badrummet för jag liksom kände på mig att jag aldrig blåste ut doftljuset. Mycket riktigt stod det och brann fortfarande. Jag blev så arg över mitt slarv att jag låg vaken i säkert en timme och fantiserade över en massa hemska scenarion...

    SvaraRadera
  3. Ja du kallt är det.
    Vad bra du kunde fixa dammen och tur att du är så kunnig som du är.
    Fast jag hoppas på mer snö imorgon.
    Ha det gott
    Annika

    SvaraRadera
  4. En fördel med det kalla vädret är ju att det är mycket renare inne än det varit på länge :-) Med tre hundar gör det en enorm skillnad kan jag säga :-) Fast just nu hade jag föredragit lite extra skit här inne, kyla och jag går inte ihop så bra.

    Tänk så mycket olika råd man får när man har damm. Jag har alltid fått lära mig att det inte skall vara cirkulation i dammen, det drar ned kyla mot botten. Ett hål täckt med frigolit skulle räcka för att få ut sumpgaserna. Sedan är det de som säger precis tvärt om :-) :-) Själv tog jag ju in de två fiskarna som fortfarande levde, så jag skiter i vilket :-) :-)
    Ha det gott!
    Christer.

    SvaraRadera
  5. Christer: Det är fjärde vintern jag har dammen, med samma fiskar som från början. De har mått hur bra som helst av att jag haft pumparna igång och cirkulation på vattnet varje vinter. Just cirkulationen gör ju också att isen inte lägger sig helt.
    Faktum är att fiskarna blir bara fler hela tiden..... =)

    SvaraRadera
  6. Låter fint med belysning under isen. Hoppas dina fiskar klarar sig.
    Imorgon ska jag köpa nya brandvarnare, blir lite nojig av att det brinner hos folk.
    ha en go vecka Mvh Monica

    SvaraRadera
  7. Tjohoo :) Allt väl hoppas jag men det var allt ruskigt med branden. Jag berättade det för familjen idag, för vi har ju öppen spis både här och i stugan och det är ju krasst men man lär sig även av andras misstag.
    visst är det också mysigt med ljus men döttrarna får inte ha levande ljus i sin lägenhet på vinden och vi har brandvarnare i alla plan och i flera rum. Ja, det är lite ruskigt.

    I går såg vi brandkåren på gatan och de hissade upp en kille i lift som sedan sprutade ned något i grannens skortsten, det hade väl blivit sotbrand! Ja, som det kan bli.

    Nu är det lite mildare ute, här är det -3 nu på kvällen, så kanske det går bra med din damm och dina fiskar. Det är vackert ute men attans kallt :)

    Vi bloggas, ha det så gott :)

    SvaraRadera
  8. God fortsättning på året! Hoppas det mesta har ordnat upp sig efter den olyckliga händelsen!
    Oj, har även du såå kallt! Så bra Kalle har det hos dig som får solrosfrön, han kommer att belöna dig med de vackraste vårserenaderna :)
    Ha en bra dag! /Bea

    SvaraRadera
  9. Yes! Nu jäklar slipper vi dem! Alltså sniglarna!
    Är du bara på alerten när tjälen börjar släppa och dräper de du ser - två,tre - en runda till i augusti/september och du får ha tom salladen kvar i grönsakslandet!/God fortsättning/Anja

    SvaraRadera
  10. Men kära du, vilket elände. Har varit borta från bloggande ett tag och såg nu vad som hänt dig. Och att du hade tur i oturen. Att du lever! Tänk så snabbt allt kan förändras. Säkert kan du beställa det du saknar från England, eller? Men från det till ditt "ute". Har du nästan ingen snö men så kallt? Jobbigt. Också för växtligheten. Jag får väl vara tacksam för mina 70 cm då!
    Ha det gott!

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad när du lämnar en kommentar. Den kanske lär mig något nytt som jag inte visste, eller så får den mig bara att le. Oavsett vilket uppskattas det! =)