lördag 9 januari 2010

Planer, drömmar, visioner....

 


Så här i början av året när man inte kan göra så mycket ute i trädgården är det istället tid att dra upp planer för den kommande säsongen. Fast just i år tycker jag det är jättesvårt. Jag får nog nöja mig med visioner till stor del istället....

Det finns tre datum som ligger fast, och utifrån dem får jag sedan försöka planera in resten.


Den 12 maj 
tar jag examen som färdigutbildad trädgårdsmästare.
80 veckors tuff utbildning ligger då bakom mig, men vad som ligger framför har jag ingen aning om just nu. Jag söker jobb för fullt, både säsongsanställningar och fasta jobb, och dessutom har jag ju min firma som väl kanske kan satsas lite mer på. Men just nu vet jag ingenting alls om hur mitt liv kommer att se ut i vår och sommar, och det gör det också svårt att planera trädgården. Kanske kommer jag inte att ha tid att jobba i min trädgård över huvud taget? Eller går jag arbetslös och har inte råd med någonting?Den 8 augusti 
är min trädgård med i Tusen Trädgårdar.
Jag ångrade mig direkt jag hade anmält mig, men nu är det gjort. =) Som tur är ligger det i slutet på sommaren när ogräset börjat lugna ner sig och allt är uppvuxet och lummigt, så även om jag får en stressig sommar ska det nog fungera att släppa in folk här hos mig ändå. Enligt Gunnel Carlson är inte poängen att trädgården ska vara i tiptop, utan den får gärna vara lite "normal". Perfekt för mig! =)


Den 28-29 augusti 
är det bloggträff här hos mig.
Jag har under året som gått träffat så många trevliga människor att jag redan förra sommaren bestämde mig för att jag ville arrangera en träff för både de jag träffat tidigare plus alla nya bekantskaper jag gjort på bloggen, facebook, odlas forum och var jag nu lämnat mina spår... Att jag valde just det datumet är av samma orsaker som ovan, men också att Sofieros stora Trädgårdsfest arrangeras den helgen, och det kan vara lämpligt att kombinera dem. Ni är alla välkomna - jag kommer med mer info när det börjar närma sig. Övernattning går iaf att ordna för er som kommer långt ifrån.
Så det jag vill göra i min trädgård får nog mest räknas som visioner. Hinner jag är det bra, hinner jag inte får det väl vänta tills året därpå. Det här står i alla fall på "önskelistan": (Jag har inte fotat just de projekten)

Måla om huset
Det är 7 år sedan sist och varken det gröna eller det vita ser ut som det borde längre. Det här ska jag försöka göra direkt till våren, kanske i april om vädret tillåter. Det krävs bara en strykning, så det bör gå ganska fort. Tror jag....

Bygga en kryddmur
En låg mur av putsade lecablock ska avskilja altanen från övriga trädgården. I muren (som ska vara ihålig) ska mina kryddväxter planteras. De kommer att få en dränerad växtplats i solen, de kommer också att hjälpa till med rumskänsla på altanen, det blir nära till matplatsen/köket att skörda kryddor, och på trädgårdssidan blir det en härligt varm stenvägg som ska hjälpa mig att odla lite mer krävande växter. Kommer jag bara igång ska det också gå ganska fort.

 

Lägga ut trampstenar i trädgården
Eftersom en stor del av min trädgård är en enda sammanhängande plantering blir det många växter som står för långt ifrån gångarna för att man ska kunna se dem ordentligt. Trampstenar så man kan komma nära dem är därför nästan ett krav. Jag har ett gäng ölandsstenar liggande - så fort vårlökarna har kommit igång så jag ser var de är ska jag börja lägga ut stenarna.

Flytta runt växter
Jag började plantera 2006, och nu har många växter hunnit växa ur den ursprungliga planen. Dessutom har väldigt många tillkommit.... På några ställen har jag fått in lite besvärligare ogräs också, så jag behöver helt enkelt gräva om de delarna och möblera om lite bland växterna samtidigt.
Anlägga lundrabatt under körsbärsträdet
Det är alldeles för torrt och för dålig jord under körsbärsträdet, så gräset växer inte som det ska. Dessutom är det svårt att komma åt att klippa. Jag har tänkt bygga upp en ganska stor rund rabatt med torvblock, där jag kan ha en liten lund. Jag har lundväxter men ingen bra plats för dem just nu. Det kräver dock lite extra jobb eftersom man inte får höja jorden runt träd om man inte vill riskera att de dör av syrebrist. Så närmast trädet måste det bli makadam eller liknande. Jag har inte riktigt funderat klart än...

Lägga plattor framför vedboden - komposten
Plattor finns, stenmjöl finns - det är bara tiden som har saknats ett tag nu. Det här borde jag kunna göra på en helg, så fort tjälen släpper.

Bygga ett växthus av återvunnet material
Det här känns som det minst troliga projektet i år, men man vet aldrig.... Jag vill bygga ett växthus med gamla fönster, gammalt marktegel och med en ganska hög grund av putsade lecablock. Men eftersom det är det projektet som kräver mest tid och pengar är det tveksamt om det ens hinner bli påbörjat. Vi får väl se...

Anlägga en potager
Upphöjda odlingslådor, stenlagda gångar, bärbuskar, äppelträd, mysig sittplats.... Jag har en plan, men blir det i år som det blir klart? Det känns som om det hänger ihop lite med växthusbygget.
Sen finns det förstås en massa småprojekt också, som att ta hand om mina frösådder (både nuvarande och kommande), sätta ut spaljéer och lite allt möjligt annat. Önskelistan på växter är längre än någonsin! =)

Jag ser fram emot ett spännande år!


 

Marias Trädgårdstema den här veckan är just önskelista.


19 kommentarer:

 1. Det var en hel rad med projekt. Önskar dig lycka till. Vad skönt att bli klar med utbildningen snart. Jag personligen vill gärna gå och titta på trädgårdar som ej är allt för perfekta.
  Hoppas att du har en fin kväll. Ta hand om dig./Gela

  SvaraRadera
 2. Åhh, vad långt du har kommit med planer. Jag har inte ens börjat fundera på vilka projekt jag ska ha denna sommaren. Håller fortfarande på och fixar med foto och liknande i datorn sedan förra sommaren. inte fått ordning på allt sedan dess ännu.

  SvaraRadera
 3. Jag tar det lugnt även med planer i år. Dammområdet skall göras iordning och huset skall målas. Dessutom skall jag göra små flyttbara drivhus som jag skall ha över mer känsliga grönsaker som tomater och en sockermelon jag fått för mig att odla i år :-)
  Ha det gott!
  Christer.

  SvaraRadera
 4. Ja, alla hoppas vi nog ha ett spännande år framför oss, så jag ser fram emot att få följa din framfart genom fina bilder och härliga texter. Du får absolut inte se det som något kravfyllt utan bara ett tecken på att jag gillar sättet du presenterar dig och din trädgård.

  Lycka till med sluttampen på utbildningen och alla spännande projekt. Det måste ju vara en enorm fördel med utbildningen när du ska fixa i din egen trädhård.

  Har du tid får du gärna hjälpa mig med några blommor jag gått bet på.

  Ha en fortsatt skön helg!

  SvaraRadera
 5. Så skönt att höra att det är fler än jag som har mycket på sin lista. Samma sak här, är jag arbetslös och har tid eller jobbar jag och hinenr inte mycket mer? Men det ordnar sig nog oavsett. I "värsta fall" får vi väl nöja oss med att göra det vi hinner och njuta av det vi har. Ha en fortsatt skön kväll / kram gittan

  SvaraRadera
 6. Rilgt att ha en massa drömmar, sådär. Jag har nog några jag med, men allt hänger på maken eftersom det är större projekt som kräver lite mer muskelkraft än den jag själv besitter.

  Bloggträff låter jätteroligt! Hoppas du skriver mer om det när det närmar sig!!

  /Lillianna

  SvaraRadera
 7. Vilket underbart täcke du har i din trädgård och vad härligt med snö på grananrn på andra sidan, älskar detta snötäcke jag är helt lyrisk över attvi här i söder får uppleva vintern och inte bra slask.

  Bra med sådan struktur med en del bestämda datum och en rejäll och kontrekt önske lista. Önskar dig all lycka.
  Det kommer att bli till det bästa och det som inte hinns med nu kan man ju altid göra nästa år.

  Kram till dig i vinterskruden, MB
  ps. Kommerr till din träff, lade ut semester efteråt bara för att träffa dig.

  SvaraRadera
 8. Låter som jättespännande projekt. Bra variationsrikedom också! Allt låter hur bra och fint som helst. Bara en sak jag funderar på, makadam närmst trädet låter inte så kul (eller också tänker jag fel när jag hör ordet makadam, jag ser en gammal vägbeklänad framför mig, som grovkornig asfalt). Hursomhelst, har du funderat på att göra något fint med stenar direkt runt trädet? Här i England är det vanligt att man lägger runda/ovala stenar antingen i mönster, eller bara "naturellt". Vill du ha det "tätt" kan man antingen lägga sand eller t o m foga dem.

  SvaraRadera
 9. Huga det var inte lite det och jag som inte ens börjat planera det nya året, jag hoppas ialla fall att dina planer går bra kanske mest det där med arbete för som du skriver det behövs lagom med tid och pengar för att få det att gå ihop.
  Det ska bli kul att följa allt i bloggen!

  SvaraRadera
 10. Det låter som många och spännande planer!! Hoppas resten av din utbildning går bra och att du hittar något jobb när du är färdig.
  Ha en trevlig fortsatt helg.

  SvaraRadera
 11. You have a lot of planned projects! Hopefully you will be able to find a balance between work and gardening that suits you... I enjoyed seeing the snowy pictures of your beautiful garden.

  SvaraRadera
 12. Det kommer absolut att bli ett spännande år.
  Blogg träff.. jag anmäler mig direkt.
  Annika

  SvaraRadera
 13. Vilka härliga projekt du har bland visionerna.... Hoppas du får chansen att fixa några av dem till våren, men du har ju ett ganska digert program ändå ;-)
  Som du vet tänker jag mig till bloggträffen o vill gärna ha tips på övernattning.... Tänker mig ner lite före o åka hem ett tag efter.... finns så mycket i dina trakter jag skulle vilja kika lite närmare på.
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 14. Du kommer få ett händelserikt år :) Spännande med planer och drömmar och jag läste dina trädgårdsplaner som en svamp som suger åt sig vatten :)

  Smart med mur som du kan plantera i men också tjänar som avgränsare. Det finns så mycket roligt att göra i trädgårdarna, det enda som saknas är våren förstås ! men också tid och pengar :)

  Hoppas du kommer att dokumentera i din blogg när du startar upp dina olika projekt.

  Mmmmm kanske inte dumt med en övernattning i samband med bloggträffen hos dig - har du bra tips på vandrarhem? Det är visserligen inte så långt att köra för min del men Sofiero är inte så dumt heller ;)

  Ha en skön söndag =)

  SvaraRadera
 15. wow vilken kalender du har att se fram emot!!!! Grattis i förskott till examen!!!
  Lycka till med företaget och framtida anställningar!
  1000-trädgårdar - så häftigt - TUFFT OCH JÄTTE BRA TYCKER JAG!
  Visioner - härligt!!! Tack för att du delar med dig!
  Ett jätte bra inlägg som jag vill läsa flera gånger. Det är inte ofta jag känner så!

  SvaraRadera
 16. Det var inte dåligt! Vilka visioner! Vilket jobb! Men kul låter det. Härligt! Och tänk att du snart är färdig trädgårdsmästare. Måste kännas toppen!

  SvaraRadera
 17. Hej Helen!
  Först och främst: underbara bloomingbilder du visar!!!
  Planer: ja, det finns väl en del, och en blev ju avklarad, när sonen tog sitt körkort, och tog bilen till skolan i dag...
  Annars är det mest att ta tillvara på ögonblicken och ta hand om varandra. Det blev lite för körigt på jobbet mm innan jul, vilket nog inte är helt ovanligt - men nu har jag tagit igen mig några extradagar plus långledighet, så nu är det nya tag igen.
  Apropå blogträffen i augusti, så kan det nog tänkas att jag dyker upp. Det är så kul att träffas IRL!
  Tack för kommentar på mina bloggar! Och lite roserier är alltid kul att inspirera med...
  Ha en skön vecka!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 18. Visst är det spännande att befinna sig precis i början av ett nytt år. Att drömma och planera för de oändligt många trädgårdsprojekt, stora som små, man vill genomföra så fort vårvärmen tinar oss. Hur många av dessa som sedan blir verklighet är ju en annan femma:)och kanske inte heller det viktiga. Några drömmar kan ju sparas till framtidens vårar.

  Lycka till med dina spännande trädgårdsprojekt!

  SvaraRadera
 19. Det är ju en lista! Jag är inte så ambitiös. Dina bilder är vackra! (Jag använde min översättare för detta.)

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad när du lämnar en kommentar. Den kanske lär mig något nytt som jag inte visste, eller så får den mig bara att le. Oavsett vilket uppskattas det! =)