måndag 4 januari 2010

Ta det isigt / Take it icy


 Idag har det varit lite mildare, med bara några få grader under noll och dessutom snöbyar. Men jag måste visa bilderna jag tog igår på min  söndagspromenad. Det är 13 år sedan det var så kallt här hos oss så länge senast. Isen på Hjälmsjön har lagt sig, och folk hade rotat fram långfärdsskridskor, sparkar och isborrar och blåst dammet av dem. Otroligt att folk ens sparar på såna grejor, när de bara kan användas vart tionde år ungefär. Kylan sägs vara ett tag till, så de hinner kanske slita ut dem i år. =)
Today, it has been a bit milder, with only a few degrees below zero, and also snow. But I have to show the pictures I took yesterday on my Sunday walk. It's been 13 years since it was so cold here where I live for so long. The ice on lake Hjälmsjön has subsided, and people have looked up skates, kicks and Stump grinders and blowed the dust of them. Unbelievable that people even save that kind of stuff, when they only can be used every ten years. This chilly weather is said to last for a while, so people will have time to maybe wear them out this year. =)


Oj, här hittade jag en ensam isfiskare.
Oops, here I found a lone ice fisher.

 

Tydligen var det inget bra ställe han satt på. Vidare till en bättre plats.
Apparently it was not a good location, where he was sitting. Off again, to a better site.


 
De är ganska många, men sjön är stor...
They are quite numerous, but the lake is big ...


 
Den frusna snön bildar så vackra kristaller som solen leker i.
The frozen snow crystals forming so beautiful in the sun.

 
Både långfärdsskridskor, ispik och sparkar har letats fram
Both long-distance skating, ice pikes and kicks have become useful
Detta är alltså skånsk vinter! Åtminstone vart trettonde år...
So this is Scanian winter! At least every thirteenth year...19 kommentarer:

 1. Ja men, ur led är tiden!
  Det ser precis ut som hos mig, pilkare på isen, flanörer som njuter av vidden, MEN bara det, att isarna är alldeles för svaga på sina ställen, ovanligt nog vid denna årstid, endast en tunn is med massor av snö på och gör dom livsfarliga om man inte vet hur och var man kan röra sig.
  Njut så länge det vackra vintern varar!
  Kram / Bea

  SvaraRadera
 2. Inte inträffar det ofta (som tur är) Men när den väl kommer då är det banne mig kallt! Jag minns vintern innan vi fick bytt värmepanna. -17 grader ute och med en gammal trotjänare som inte orkade värma huset så värsta bra längre hade vi +17 grader på insidan, brrr.... Det varade nog en dryg vecka och då lärde man sig både klä sig varmt och elda massor av stearinljus om kvällarna. Det ser härligt ut på sjön. Att åka spark är riktigt skoj men inte hade man sparat den för de få tillfällena som ges här.

  Ang. keramik-kurserna så är jag sugen, men jag har inte tid just nu / gittan

  SvaraRadera
 3. Vilken fin is! Jag tror inte Kinneviken frusit ännu... inte hela iallafall.
  Jag siktar på en keramik-kurs framåt mars, måste betala min bilmekaniker färdigt först ;-)
  Ha´t himla gôrgôtt på nya året
  Nina

  SvaraRadera
 4. Läckert, jag vet ju att det är ovanligt i SKåne. Visst är det roligt hur folk sparar, det där med hoppet om att man en dag ska få användning för något igen är smått underbar!

  SvaraRadera
 5. Härliga vinterbilder Helen:) Men ut på isen för att fiska hade de inte fått mig i alla fall. Vi får väl passa på att fotografera så mycket som möjligt den här vintern för som du säger det är inte ofta det blir så här:)) Ha det gott o tack för din fina kommentar på min blogg:))/Monne

  SvaraRadera
 6. Tänk att det alltid var så kallt när man var liten eller hur?
  Underbart tycker jag.
  Pilka och långfärdsskridskor det är långt mellangångerna som du säger 13 år..
  Ha det gott och imorgon kommer det mera snö
  Annika

  SvaraRadera
 7. Visst är det härligt med denna vita vinter! Fast det räcker med några minusgrader! Fina bilder! / Irene

  SvaraRadera
 8. Härligt. Jag gissar att det inte är så varje år tyvärr. Tom. här uppe så blir man besviken på snöfattiga vintrar, dock inte nu när det plötsligt är normalt efter ett par svajiga år. -26 på fredag, då är det verkligen normalt! Sköna bilder-God fortsättning!

  SvaraRadera
 9. fina bilder! ja, attans vad kallt det är. och det ska fortsätta!

  SvaraRadera
 10. That looks like such a winter wonderland! Those ice crystals are beautiful.

  SvaraRadera
 11. Denna vinter gillar jag mycket! Jag som alltid önskar mig snö om vintrarna, har nu fått det med besked *ler*.

  Härliga vinterbilder! och tror jag skall promenixa till vårt tjärn och se om det är samma aktivitet där :)

  ha en skön dag :)

  SvaraRadera
 12. God Fortsättning på 2010.
  Hoppas du hinner göra det du tänkte 2009 men inte hann med, så du slipper ha det över dig 2011 :o)
  Härliga men ack så kalla bilder du visar. Kul när det är vinter på riktigt tycker jag, även om jag föredrar när tempen håller sig över +15 grader åtminstonde.
  Karin //

  SvaraRadera
 13. Hej Helen!
  Helgen som gick var snöfattig, men urkall: -15 i söndagsmorse, och -12 på kvällen. Jag hade min jobbehelg, så jag hade inte förmånen att ligga och mysa framför brasan, men det var iallafall inte halt på vägarna.
  Idag däremot, mildare väder, och det faller vita, stora, feta snöflingor från himlafästet, och jag är ledig, men funderar på att bila ner till havet med kameran - och ev får sonen övningsköra, då det snart är dags för uppkörning.
  Härliga foton du visar förresten!
  Ha en bra Trettonhelg, och kul att du vill vara med att tävla!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 14. Du fick mig att minnas en oerhört isig dag i Skåne för just 13 år sen. Dottern ville åka skridskor och vi hittade en frusen liten sjö någon kilometer från Krageholms slott. Det var tolv minusgrader men det kändes som 42, för det blåste en fruktansvärd nordostlig vind över slätten. Dottern, som är familjens största vinterentusiast, gav upp efter tio minuter, fast isen var fin och blank. Dina bilder ser betydligt trevligare ut!

  SvaraRadera
 15. Burrr!!! Kalllt! Nu vill jag ha sommar! /Knatten

  SvaraRadera
 16. Vilken fin bild på iskristallerna! Försökte häromdan, men det blev inget bra. Jisses, jag är definitivt ingen sparare av onödiga prylar som kan användas var tionde år! Och inte vill jag åka skridskor på isen, tycket det är läbbigt att bara gå på sjöis! Och jag vill inte ha mer vinter nu, det är så himla mycket snö och is, vi kommer bara upp till oss med vår fyrhjulsdrivna bil! Och grannen plog har gått sönder! Han som plogar sista biten. Det är minus femton nu!Vår, kom nu!
  Hulda

  SvaraRadera
 17. Fina bilder. Lite läskigt, tycker jag, med ispromenader. Är väl harig! Om du nu av någon anledning skulle vilja att varje vinter ser ut som nu så är det ju bara att flytta upp till mig. Jag tror jag flytar neråt om ett tag. Ha det gott!

  SvaraRadera
 18. Fantastiska bilder på den skånska vintern! Jag är från Skåne men bor i Göteborg. Jag minns snöiga vintrar som barn. Vi åkte skidor, där det gick; vinden blåste ofta upp drivor på vissa ställen och så blev det barmark på vissa...

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad när du lämnar en kommentar. Den kanske lär mig något nytt som jag inte visste, eller så får den mig bara att le. Oavsett vilket uppskattas det! =)