fredag 26 juni 2009

Blooming Friday - Rosa helenae 'Lykkefund'



Förra våren planterade jag ett flertal klätterrosor, bland annat honungsrosen 'Lykkefund'. Den har snabbt blivit en favorit - den har växt rejält under året, den är alldeles översållad med blommor och knoppar, färgen är diskret cremevit med gulare och ibland svagt rosa toner mot mitten, den doftar ljuvligt och den är nästan helt taggfri. Och det är ju tur eftersom jag placerat den precis vid trädgårdsgången... Humlor och bin är lika förtjusta som jag över den nya bekantskapen. Jag känner på mig att det kommer att bli ett långt och lyckligt förhållande!

Last spring I planted several climbing roses, including the hone rose 'Lykkefund'. It has quickly become a favorite - it has grown substantially over the year, it is absolutely covered with flowers and buds, the color is a discrete creamy white with yellowish and pink tones at the middle, the fragrance is adorable wonderful and it is almost without any thorns. And that is nice, since I planted it next to the garden path...
Bees and bumble bees are as fond as I am of the new aquiantance. I fell that there will be a long and happy relationship!


Klicka gärna på bilderna för att förstora dem
Please click the pictures to enlarge them.





Fler bidrag till Blooming Friday finns här.
More contributions to Blooming Friday can be found here.

15 kommentarer:

 1. Underbar färg på rosen!
  Mina klätterosor har överlevt vintern och det är jag glad över, men definitivt inte vuxit som dina :)
  Trevlig helg! /Bea

  SvaraRadera
 2. Min "Lykkefund blev flyttad i våras, så den har ännu inte blommat...Däremot planterade jag en syster: "Starkodder" förra hösten, och den blommar just nu, nedifrån, troligtvis pga att Bambi var där tidigare i våras och tog en tugga...
  Trevlig Helg!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 3. All the photos are so beautiful! Love the one with the bees but the rose plant next to the pathway is ...wow!

  SvaraRadera
 4. Eller hur... ;) Klar att vi bara älskar denna ljuva ros! Jag har också med den i mitt fredagstema idag :) Det bästa är att knopparna sitter långt upp så att Rådjuren inte mumsar i sig dem :) I år har jag faktiskt klippt bord alla nya, långa skott för att tukta den lite, för jisses vad den växter! Några långa rankor leder jag upp i syrenträdet där de kanske nästa år blommar :) Ha en härlig fredag =)

  SvaraRadera
 5. Visst är honungsrosorna underbara. Och som de blommar! Jag ska köpa en till nu för att plantera bredvid ett körsbärsträd som är lite risigt. Där kan den få bre ut sig!

  SvaraRadera
 6. Här är det nyponrosorna som blomar för fullt nu och klematisarna har också startat. Men vinden är nästan kuling så allt torkar ut fort här. Mycket börjar sloka lite väl mycket nu.
  Christer.

  SvaraRadera
 7. Ja, och doften är ju bara ljuvlig!

  SvaraRadera
 8. Så söt liten ros inte undra på att den heter Lyckefund. En klätterros finns inte ännu i min trädgård men det finns planer.Kram Anita

  SvaraRadera
 9. What a wonderful rose! It looks like a rose that needs to live in my garden. :)

  SvaraRadera
 10. Vilken charmig ros, hoppas den doftar lika gott som den är söt att titta.

  SvaraRadera
 11. i envy those bees!... it must be lovely to walk down the garden path with the air perfumed by these charming roses... and without thorns!!! that's a great plus!!!

  SvaraRadera
 12. Oj, vad din lykkefund har växt mycket på ett år, jag satte en förra sommaren och den är rätt mycket mindre än din, men den har fullt med knoppar i alla fall, ser fram emot att den skall slå ut snart..! Angående pioner, du skrev att du hade både tidiga och sena sorter, så blomningen förlängs till en hel månad, härligt!! Kan du ge tips om ngn tidig respektive sen sort..? Jag kan ju inte riktigt få nog av pioner, har planterat tre nya i år också, som förhoppningsvis "visar färg" nästa år..har tyvärr fått fel sort två gånger o man blir ju lite besviken, det tar ju ett tag innan de är stora...

  SvaraRadera
 13. Jag har också Lykkefund - drog upp den som stickling för ett par år sedan och den är redan enormt stor! Jag älskar den rosen!
  Katarina

  SvaraRadera
 14. Vackra blommor genom hela bloggen.

  Tack for kommentaren pa min blooming friday.
  Sjalv befinner jag mig i USA. Har inte kommit at nagon dator forran nu. Ha de gott!

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad när du lämnar en kommentar. Den kanske lär mig något nytt som jag inte visste, eller så får den mig bara att le. Oavsett vilket uppskattas det! =)