fredag 13 februari 2009

Fredagsfärger - grön och röd

Friday Colours - green and red


Euonymus planipes

Benved finns i många olika varianter. De här två gör mycket för att lysa upp min höst. Körsbärsbenveden med sina frukter som ser ut som röda lyktor.
There are many different variants of Euonymus. These two do much to brighten my autumn. The fruits of Euonymus planipes look like red lamps.Euonymus alatus

Och höstfärgen på den vingade benveden är härligt knallröd. Just här har några blad fortfarande kvar sin gröna färg, medan andra blivit läckert röda. Lägg märke till "vingskivorna" på stammen som gett växten sitt namn.
And the autumn color of the Winged spindle tree is lovely bright red. In this photo, a few leaves still retain their green perish, while others become tasty red. Please note the "wing discs" on the stem giving the plant its name.


Fler fredagsfärger hittar du här.
You will find more Friday Colours here.
12 kommentarer:

 1. Naturen har onekligen en stor färgpalett. Jag gillar speciellt bilden med den lite frusna blomman nederst.

  SvaraRadera
 2. Benved i alla former ....
  En buske man borde plantera fler av.
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 3. Ja ha ännu en växt jag får skriva upp på ösnkelistan.
  Trevlig Helg
  Annika

  SvaraRadera
 4. Ja benvedarna är trevliga! Vi har en vingad variant men jag vill gärna ha en körsbärsbenved också. Den är så fin med sina frukter!

  Trevlig helg! Kram Karin

  Ps. Jo den mörka chokladen är god till kaffe men också att äta en liten bit bara som den är. Testa med frukt i - blir lite sötare då. :)

  SvaraRadera
 5. I like the Euonymus planipes! The fruits are beautiful.

  SvaraRadera
 6. Första bilden är ju klockren. Så häftig. Tror inte jag sett någon i verkligheten... :)

  SvaraRadera
 7. Visst är den fin! Och JAG har den också. Förhåppningsvuis blommar den i år för första gången så att även jag får beundra de fina "lyktorna"
  Ha en bra ALLA HJÄRTANS DAG!

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 8. Urläckra frukter på planipes. Hmmm den kanske man skulle titta närmare på ... hmmmm /Ruben

  SvaraRadera
 9. Frukterna ser så rackarns goda ut, lite som inbakade smarties, hade varit nice om de gick att äta också!

  SvaraRadera
 10. Jättefina bilder på benveden. Jag har den vingade men kanske jag skall skaffa körsbärsbenveden ochså. Den får ju så fina röda frukter.

  Ha en fortsatt trevlig kväll

  Gunilla

  SvaraRadera
 11. Den vingade benveden är häftig tycker jag...den står på önskelistan..hmm..
  Egentligen behöver man väl inte högskoleprovet men man ska ju ha "grundläggande kompetens" eller vad det heter och mina gymnasiebetyg är inte så bra..jag fördrev mest tiden. Ju mer jag har på fötterna desto större möjlighet att bli antagen tänkte jag..och det skadar ju inte att göra det..Jag kan bättre än mina betyg visar iallafall

  SvaraRadera
 12. Härliga foton du visra upp. Ang trumpetblommorna som du har med i trissen. Vill du att dom skall växa och blir jätte stora. Så plantera isär dom i varsin jätte jätte kruka. Dom vill ha jätte mycket jord näring och vatten. Är imponerad av din blomma. Vi hade två jätte stora ca 1,5meter men inga blommor hann slå ut... hoppas vi får bättre lycka iår..hoppas du inte tar illa upp för tipset.

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad när du lämnar en kommentar. Den kanske lär mig något nytt som jag inte visste, eller så får den mig bara att le. Oavsett vilket uppskattas det! =)