torsdag 19 augusti 2010

Den ena glada överraskningen efter den andra...


 Mina sista liljor har börjat blomma nu. Det är väl tveksamt om de varar ända till nästa helg så ni som kommer på träffen får se dem - men det finns annat kul!

Gunnel Carlson uppmanar alla intresserade att gå in på Trädgårdsriket och tävla om två biljetter till Sofiero. Man behöver bara svara på en enkel fråga och motivera varför man ska få biljetterna, så det gjorde jag. Eftersom jag genom att arrangera bloggträffen får folk som annars kanske inte besökt Sofiero att åka dit tyckte jag förstås att jag var väl värd dem. Nå, jag vet fortfarande inte om jag vunnit - men jag har blivit erbjuden att vi ska få en privat guidad visning av parken på söndag förmiddag! Naturligtvis tackade jag ja. =)

Anmälningarna forsar in nu, och vi blir många! Det ska bli så kul, och att fixa sittplatser till alla är verkligen ett kärt problem. Eftersom alla själva tar med mat till knytisbrunch lördag fm och grillning på kvällen blir det inte särskilt mycket matlagning för mig. Och det är tur eftersom jag jobbar sent varje dag den kommande veckan (dålig planering, jag vet....).


Jag berättade ju att en dam ringde häromdagen och erbjöd mig en valnötsplanta. Här är den nu - hon har själv dragit upp plantan från en nöt från trädet som stått vid hennes föräldrahem utanför Kivik. Visst är det roligt med växter som har en historia! Betydligt roligare än att bara shoppa i vanliga växtbutiken.

Ni vet ju vid det här laget att jag "fyndar" en massa på jobbet. Idag när vi inventerade och städade i vårt gamla lager (där vi har växter som överlevt många år hos oss utan att bli sålda) fick jag syn på en parkaralia. Direkt tänkte jag att den borde tas fram till butiken eftersom jag vet att vi inte har någon där, men när jag kikade närmare på den såg jag att bara två stammar var gröna. Den tredje var brokbladig! Tja, ni kan nog räkna ut resten själva... Klipp klipp med sekatören och sedan åkte krukan in i bilen för direkt transport till min trädgård (fast den fick knappt plats ens på passagerarsätet) =) Var jag ska plantera den blir en senare fråga, likaså vad den kostar....


13 kommentarer:

 1. Gott att läsa att det inte bara är jag som tappat lusten för trädgårderi, men kanske behöver man en paus ett tag.

  Skall du nu fresta mig igen med bloggträffen! Det är så jobbigt när man måste välja..... men jag får tyvärr tacka nej, det är annat som måste göras - MEN ni måste lova att fota och dokumentera så vi kan läsa om hur roligt ni haft.

  Ha en skön helg :)

  SvaraRadera
 2. Hej Helen!
  Liljeblomning är en fröjd för trädgården, men tyvärr, har liljebaggarna&deras larver tagit ledningen i kampen om liljorna. Ett tag hade jag rätt så bra koll på dem, men nu hittar jag de äckliga inkräktarna lite här och var, och även på utblommde liljor, även om jag ändå lyckats få en del liljor att klara sig från dem...
  Jag hade gärna kommit på bloggträffen 28 aug, men då är det ju Trädgårdsdag på Bäckaskogs slott, och jag är en av de ansvariga för Rosensällskapets marknadsstånd, men det går väl fler tåg...
  Ett valnötsträd fanns i mitt barndomshem, och det gav nötter, men en höst hade ekorrar stulit alla nötterna och gömt dem ngnstans...
  Ha det gott så länge!
  Kram!
  AnnA

  SvaraRadera
 3. Ser verkligen fram emot den här helgen... X med doter o jag ska bo nere på campingen i en stuga från fredag till söndag. Den är fyr-bäddars så en överslaf finns att tillgå om det blir trångt med sängplatserna....
  Hoppas hinna med en sväng om Norrviken på nervägen.
  Ha´t himla gôrgôtt tills vi ses
  Nina

  SvaraRadera
 4. Härligt med liljor som får var ifred från de röda baggarna.
  Jag hade tänkt komma men får ev besök just den dagen från Stockholm. Jag vet inte riktigt ännu kan jag hålla öppet??
  Kanske kan komma på kvällen om min gäster inte kommer?
  Du är väl värd en biljet tycker jag.
  Annika

  SvaraRadera
 5. Grrr, jag vill så gärna vara med på lördag... Skulle så gärna vilja se din trädgård:)
  Jag har ju anmält på FB att vi inte kommer, men jösses, när jag ser allt ditt fina, så vill jag ju så gärna...
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 6. Nog kan du göra plats någonstan i trädgården. Finns det hjärterum...:-)
  Skall bli både roligt och spännande nästa lördag. Vi ses!
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 7. hej helen, nu äntligen kan jag blogga igen, har haft massor med datastrul! Tyvärr har jag inte längre möjlighet att komma nästa helg men jag önskar er en riktigt härlig helg och hoppas få läsa allt på bloggen efteråt!
  Kram jenny

  SvaraRadera
 8. Tyvärr kan jag inte komma på bloggträffen, men jag kan ju glädjas åt att alla växter jag fick på bloggträffen hon Knatten, mår alldeles utmärkt.
  Ha det så gott

  SvaraRadera
 9. Helen
  Hur är det med taklöksträd? Har du fått tag i något?
  Ha det
  Birgitta

  SvaraRadera
 10. Birgitta - jag har ett grönt som jag fått av Monne. Det ser ut att trivas bra i min grusbädd.
  Tack för att du tänker på mig!
  /Helen

  SvaraRadera
 11. Är du intresserad av en som i solen får nästan svarta blad?
  Birgitta

  SvaraRadera
 12. Å Birgitta - ja!!!!!! En sådan skulle jag verkligen vilja ha!
  /Helen

  SvaraRadera
 13. Härligt med vita liljor: Det köper jag alltid om jag ska liljor.
  Vilka fynd du gjort! Ett valnötsträd låter ju helt fantastiskt i mina öron. Får man verkligen frukt på dem i Sverige?
  Hoppas ni får det trevligt på bloggträffen. Varför ska jag bo så långt norrut...
  Kram Ninni

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad när du lämnar en kommentar. Den kanske lär mig något nytt som jag inte visste, eller så får den mig bara att le. Oavsett vilket uppskattas det! =)