onsdag 2 juni 2010

Murbygge - när jag inte är hemma....

Nu händer det saker med muren varje dag.

Så här såg det ju ut när jag kom hem i måndags. All matjord borta och ett lager makadam var på plats. Det är stenmjöl i mitten om ni undrar - en rest efter när altanen byggdes för några år sedan.


Igår kväll var grunden gjuten med armeringsjärn och första blocken utlagda på prov. Vi har nämligen diskuterat (länge och väl) om vi ska använda block som är 9 eller 12 cm breda. Men till slut har vi bestämt oss för 12 cm - hållfastheten kommer att bli så mycket större. Måtten på den färdiga muren blir knappt 7 meter lång, 55 cm hög över marken och 55 cm bred (hålet i mitten 31 cm). Jag tror de proportionerna är ganska lagom.
Anledningen till att vi är så noggranna med både gjutning och armering är att muren ju ska innehålla en plantering, och när jord fryser utvidgas den. Jag vill helst inte ha muren söndersprängd redan första vintern.... 


Idag när jag kom hem var första varvet murat och nästa påbörjat. Vi har armeringsband mellan varje lav, och på tvären sitter armeringsjärn med jämna mellanrum. När muren väl är klar ska den kläs på insidan med platonmatta och sedan fyllas nästan ända upp med makadam för att allt vatten ska kunna rinna undan. De översta 15 cm ska bestå av jord med ganska liten mullhalt, just för att den inte ska hålla så mycket vatten den heller. Växterna som ska planteras här är av det mer torktåliga slaget, så det passar ju bra. På vintern ska jag täcka muren på ovansidan så den inte fylls med vatten och snö. Eftersom den ska putsas och vitmålas på utsidan vill jag ha den så torr som möjligt för att slippa putsa om den varenda år.... Jag hoppas och tror det ska funka!
Här ser man hur "lådan" börjar ta form. Å vad jag längtar efter att den ska bli klar! Det ska bli så spännande att se om min halvtokiga idé faktiskt funkar....

Och det är inte jag själv som varken gräver eller murar - då hade den inte blivit klar i år och kanske inte nästa heller med tanke på hur lite jag hinner jobba hemma i min trädgård... Jag fick faktiskt muren i examenspresent av min pappa, och det är han som bygger den åt mig. Snacka om snäll pappa!


Det finns mer i trädgården som är värt att vänta på.....8 kommentarer:

 1. Vilken fantastisk present, och snäll pappa! Det blir säkert kanonbra! Hälsn Mimi

  SvaraRadera
 2. Ja, vilken snäll pappa och vilken duktig sådan också:)) Ser ut att bli ursnyggt. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Det var ingen dålig present!!! Det ska bli spännande att följa.
  Ha det gott! /Ruben

  SvaraRadera
 4. Jag älskar halvtokiga idéer det är de som brukar bli bäst, ska bli spännande att se den klar.
  Ha det bäst nu när äntligen värmen kommit med.

  SvaraRadera
 5. Pappor är bra att ha ;-)
  Skall bli spännande att få se detta i verkligheten i augusti.
  Stjärnhyacinterna jag har planterade jag i höstas. Hade med dem hem från England. Därför vet jag ännu inte så mycket om dem.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 6. Vilken härlig examenpresent! Det kommer bli sååå fint!
  Ha en fin dag! / Irene

  SvaraRadera
 7. Grattis till en sån go' pappa. Det ser verkligen jättefint ut. Jag tror inte det är en tokig idé - snarare en supersmart idé:)
  Ha det gott, Charlotta

  SvaraRadera
 8. Skönt när någon annan fixar! Det verkar ju väl genomtänkt så det blir säkert bra!

  Ha en skön helg i solen!

  kram louise

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad när du lämnar en kommentar. Den kanske lär mig något nytt som jag inte visste, eller så får den mig bara att le. Oavsett vilket uppskattas det! =)