November. Mörkt när man kommer hem, grått och ruggigt och inte är det mycket som blommar i trädgården nu heller. Det får bli en tur till arkivet istället.
November. Dark when I get home, gray and shaggy, and not much in bloom in the garden now. I have to make a trip to the archives instead.
Jag tänkte visa bilder på en växt som jag fick i present förra året och som under sommaren som gick visade sig vara en riktig tillgång i trädgården.
Today I'm showing you pictures of a plant that I received as a gift last year and during this summer it has proved to be a real asset in the garden.
Today I'm showing you pictures of a plant that I received as a gift last year and during this summer it has proved to be a real asset in the garden.
Det är Kajplök, eller skogslök som den också heter. Det vetenskapliga namnet scorodoprasum kommer från grekiskans skorodon (vitlök) och pradon (lök). Den växer vilt i Sverige, framför allt på mullrika marker och i lundar, snår och kulturmarker. Kajpen används framför allt inom gotländsk matlagning. Den är känd för sin milda smak och lär enligt gutarna själva innehålla allt som får igång kroppen efter en lång vinter. På Öland åts den förr i kålsoppa.
It is Sand leek, or Allium scorodoprasum as it is also called. The scientific name scorodoprasum comes from the Greek skorodon (garlic) and pradon (onion). It grows wild in Sweden, especially in the humus-rich soils and in groves, thickets and cultural fields. The sand leek is used mainly in Gotlandic cooking. It is famous for its mild taste and according to the Gotlanders themselves it contains everything needed for launching your body after a long winter.
Själv tycker jag nog bäst om den för den härligt rufsiga frisyren, och för att den är ganska hög, ca 150 cm. Ett verkligt blickfång i trädgården! Bilderna är tagna i juni, juli och augusti. Jag har inte provat att äta den än, men det ska jag absolut göra nästa sommar. Särskilt god ska den vara i soppa.
I like it mostly for the wonderfully disheveled hair, and because it is relatively high, about 150 cm. A real eye-catcher in the garden! The pictures are taken in June, July and August. I have not tried to eat it yet, but I will definitely do next summer. Especially good it is supposed to be in soup.
I like it mostly for the wonderfully disheveled hair, and because it is relatively high, about 150 cm. A real eye-catcher in the garden! The pictures are taken in June, July and August. I have not tried to eat it yet, but I will definitely do next summer. Especially good it is supposed to be in soup.
"Råckenboll, w. på ängar: nyttjas på Öland bland kål under namn af Kjepe: gifwer både mjölk och smör elak smak, då den ätes af koerne."
Ur Anwisning til Wäxt-Rikets Kännedom av C. F. Hoffberg (1792)
Ha en trevlig helg, trots novembermörkret!
Have a nice weekend, despite the november darkness!
Kika in hos Katarina för att se fler blommor i novembermörkret.
Please check Katarina's blog to see more flowers in the November darkness.
Härligt att du har ett arkiv. Mina bilder finns där bara, månad får månad!
SvaraRaderaTrevlig helg
Birgitta
Åh vad roligt med information om en växt som jag bara har hört om i "förbifarten" Skulle kanske var kul att odla:)
SvaraRaderaHa en skön helg
Monne
Oj, vilken häftig lök. Den har jag helt missat, vart får man tag på den tro?
SvaraRaderaWhat an interesting-looking and beautiful Allium! I love the colors and the "wild hair". I haven't seen one like that before.
SvaraRaderaLäckra bilder, Helen!
SvaraRaderaJavisst har kajplöken läcker frissa!
Fortsatt trevlig helg!
hälsn
AnnA
Tack för dagens lärdom - detta var helt nytt för mig. Intressant!
SvaraRaderaHa en fortsatt skön helg!
Har hört talas om den, men aldrig sett någon. Lite svår att få tag i tyvärr. Här blommar faktiskt fortfarande violerna, trots snö och ned till minus åtta på nätterna.
SvaraRaderaHa det gott nu!
Christer.
Den är både kul-snygg och god. På Gotland har jag fått kajpsoppa, det var riktigt gott!
SvaraRaderaEva
Ja, den där Kajpen har man ju hört om.
SvaraRaderaMen jag har ingen erfarenhet av den varken odlings- eller matmässigt.
Men rufsigt kul ser den ju ut!
Ha det gott!
Underbara bilder.... har hört kajpen lovsjungas av en gotländska i trädgårdsföreningen men inte sett den förut. Undrar om den går o odla i zinkbalja ;-) kanske kan samplantera den med ruccolan? Får jaga lökar till våren.
SvaraRaderaHa´t himla gôrgôtt
Nina
Det var en ny bekantskap. Kajpen, lite hippie, men den fyller upp i trädgården. /Margareta
SvaraRadera