lördag 18 september 2010

Ett blåsigt Österlen

Blåsigt och kallt men tack och lov inget regn var det idag när jag åkte med Nordvästra Skånes Trädgårdsförening på en liten tur till Österlen. Tre olika trädgårdsbesök stod på programmet, och vi började i Vitaby, strax väster om Kivik.

 
Bakom den här poppelhäcken ligger författaren Henrik Valentins trädgård. Det ser kanske inte mycket ut så här från gatan (särskilt de två döda avkapade granarna skämmer en del, men snart kommer de att vara täckta av klätterrosor), men innanför den vindskyddande häcken öppnar sig en hel värld av skaparglädje. Trädgården är uppdelad i många olika rum, och alla rummen har fått olika namn. Det blir förstås lättare att hålla reda på saker och ting då. ;)Det första man möts av på innergården är den här installationen, som stått på Sofiero förut. Det är en uppochnedvänd granrot som omvandlats till dusch - "Roten till det goda". Vattnet rinner ner i den lilla dammen vid boden, självklart fyndigt döpt till "Bodensjön".

Den största dammen, omgiven av stora pilar och hagtornsträd och en enorm gunnera, kallas "Notre Dame".


Pumpen på gården går inte att ta bort, eftersom talgoxen bygger bo i den varje vår.

En ruin måste man ju ha, även om man blir tvungen att bygga den själv. I den här finns faktiskt en sten från Lunds domkyrka (om jag inte minns alldeles fel). 

Det var en väldigt intressant och annorlunda trädgård, och jag skulle gärna vilja komma dit lite tidigare på säsongen någon gång när mer blommar. Stort tack till både Henrik och partnern Kalle som visade oss runt och berättade om alla projekten!Vi åkte vidare någon mil till Rörum där Mandelmans trädgård ligger. Mandelmannen själv stod i butiken och sålde egenodlade ekologiska grönsaker. Han var sig precis lik från TV, inklusive det finurliga leendet. =)

Hustrun Marie gör nya kreationer varje år framför huvudbyggnaden, och det är verkligen maffigt att se eftersom det är så stora ytor. Just här är det pennisetum, lejongap och grekvädd som bara är så läckra tillsammans.

 
Tomater och gurkor i långa banor fanns det i det stora växthuset. Man fick bara se, inte röra, eftersom de ska användas i cafét och säljas i butiken. Här kunde man ströva omkring länge och bara njuta av de fantastiska färgerna och formerna....Lite olika projekt har man alltid igång på Mandelmans. Här är det det nybyggda fågelhuset, som har plats till alla möjliga olika sorters fåglar, inklusive stork i toppen. På bottenvåningen bor det en stor och loj gris...


Det var fantastiskt fridfullt att ströva omkring på Mandelmans ägor. Den här vyn kommer jag att bära med mig länge!


Efter Mandelmans åkte vi till Åbergs trädgård i Ystad, men där blåste det full storm så där kunde jag inte ta några bilder. En trevlig dag hade jag i alla fall - och duktiga jag köpte inte något alls! Jag är riktigt stolt över mig själv, för frestelser fanns det minsann gott om överallt....

11 kommentarer:

 1. Jag ler igenkännande :) för vi var på besök på båda trädgårdarna när vi var i Österlen i juni! Henriks trädgård är alldeles underbar! Jag blev allt förälskad i alla gångar och rums som dök upp där gången tog slut :)

  Mandelmans - ja, så charmig! Precis som i TV. Jag köpte en Akobia där (som fortfarande står i kruka - skäms Lotta) fast å andra sidan så är det inte säkert att den är härdig hos mig, så i vinter får den bo i lilla växthuset.

  Ha det så gott :)

  SvaraRadera
 2. Vilken härlig blogg du har och vilket härligt reportage från din dag. Det kändes som jag var med. Alla bilder är jättefina men den sista ... den är bara helt underbar.

  SvaraRadera
 3. Åh vilken dag du har haft;) Henrik Valentins trädgård verkar väldigt spännande - kanske man skulle besöka den någon gång. Det gäller även Mandelmanns, där har man ju sett mycket ifrån på TV men det verkar så himla mysigt:) Det var verkligen ståndaktigt av dig att inte köpa något det skulle nog inte jag ha klarat:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Wow!! Den sista bilden från Mandelmanns. Otroligt vackert!!!
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 5. Vilka härliga trädgårdar! Så mycket fint att se! Hälsn mimi

  SvaraRadera
 6. Här har jag missat några inlägg ser jag, gillar att se trädgården ur annorlunda vinklar min dotter brukar fota här och hon ser aldrig samma som jag.
  Ett blåsigt Österlen är kanske inte det roligaste som finns så det var tur det blev bra ändå.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Å vilken spännande trädgårdstur! Var själv hos Mandelmanns i somras.Väldigt fina foton du har tagit dessutom.

  SvaraRadera
 8. Å så andlöst vackra foton! Hittade din blogg, när jag var inne hos ngn annan. Hit måste jag återvända för inspiration!

  SvaraRadera
 9. Spännande och vackra trädgårdar du besökt. Önskar jag fått vara med ;-)
  Konstigt att man aldrig tröttnar på att titta på just trädgårdar.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 10. Vi var ju också på Österlen härförleden- med IGS (Int. Garden Society)... Ja, där är verkligen gudagott att vara! Mandelmanns är sååå härligt!
  Jag fick tyvärr också ställa in Rosenknoppsträffen igår.... hoppas vi får tillfälle att mötas (och kanske göra plantskolebesöken!;-)...) nästa säsong...?!;-)

  SvaraRadera
 11. Ååå vad roligt det var att upplev allt igen, jag besökte all 3 i sommras och nu var det så härligt att se bilder därofrån igen.
  6 aug är inbokat!
  Kul att du vill ha det igen, funkade jätte bra och så många möjligheter att bo runt dig.
  Tänkte ha ett litet inlägg om din trädgård i morgon, brukar visa lite privata trädgårdar på fredagar som du säker känner till. Nu har det kommit till din.
  Stor kram till dig,
  MB

  Ps. Blev så glad att du visade upp tävlingrabtterna på Norrviken har inte hunnit dit i år. Mosskvinnan var bara så läcker.

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad när du lämnar en kommentar. Den kanske lär mig något nytt som jag inte visste, eller så får den mig bara att le. Oavsett vilket uppskattas det! =)