söndag 4 juli 2010

Bloggträff här och där...

 

Facebook är inte så dumt alla gånger... Det är just på Facebook jag har lärt känna många av de jag träffade igår när jag var på växtbytarträff i Växjö. Vi befann oss i Kerstins fantastiska trädgård - massor med växter och betydligt bättre ordning än vad jag har hemma. =) Att det var närmare 30 grader varmt och ingen skugga i sikte hindrade väl inte oss trädgårdsnördar från att sitta i solskenet och byta växter. Däremot var det svårt att fota i den gassande solen. Ni får nöja er med att jag säger att det var en helt otrolig trädgård! Kerstin har till exempel mängder med rosor varav ca 50 blommade igår.

Själv föll jag handlöst för den här söta nejlikan, som jag tyvärr inte vet namnet på. Har jag tur var den med hem bland fynden jag gjorde. =)


 Efter att ha ätit Kerstins goda mat, pratat med en massa lika nördiga trädgårdstyper som jag själv och dessutom hunnit med fika fortsatte jag vidare med trädgårdstemat. Först blev det ett besök på Klockaregårdens trädgårdsbutik i Moheda. Kan ni tänka er - jag åkte därifrån utan att ha köpt en enda planta! Det måste vara första gången någonsin. =) Klockaregården är en trevlig och mysig växtbutik men de hade ungefär samma utbud som vi har där jag jobbar - och de var dessutom lite dyrare än vi. Lite snål är man kanske...


Sedan åkte jag vidare till Huseby bruk. Planteringarna med sommarblommor runt slottet var makalösa - både i utformning och färger (mycket palmer och Agave användes i planteringarna), men framför allt för att de var så välskötta. Inte ett ogräs i sikte någonstans!


 

Sedan fortsatte jag till Biparadiset. Ett område i naturreservatet Bokhultet visade sig vara bland de artrikaste i Sverige vad gäller solitära bin med hittills 80 påträffade arter. Därför bestämde man sig för att skapa en optimal bimiljö som också kunde bli ett vackert och intressant besöksmål för människor. Än så länge är det fortfarande under uppbyggnad, men om ett år eller två kommer det säkert att vara en välbesökt anläggning. Och bina har redan börjat bosätta sig i de olika miljöerna man skapat för dem! 
Läs mer här.


 
 Dagen avslutades med en promenad längs vackra Sjöatorpssjön. Den är så full med stenblock och klippor att det nästan kändes som vi var vid den bohuslänska västkusten istället. Zaga längtade efter att få bada i värmen - och det fick hon förstås.


Längs promenaden finns ett antal träd som mer eller mindre slingrar sig runt de stora stenblocken. Här är ett av dem - en omkullfallen tall har numera blivit tre. Naturens under....

Vi stötte på en liten metande kille också. Hoppas han fick napp....


Så några ord om min egen träff - "Bloggträff i Gränsbygd". Även om jag mest tänker Tusen trädgårdar nu, ska bloggträffen bli ännu roligare - och det är inte långt kvar....

Programmet ser numera ut så här:

Samling hos mig med medhavd fika runt tio på förmiddagen den 28 augusti. Vi byter växter med varandra (de som vill alltså, inget tvång) och umgås och har trevligt. 

Vid tolvtiden packar vi in oss i bilarna och åker till Horsabäck perenner, som ligger ca 2 mil bort över gränsen in i Halland. Birgit har specialiserat sig på perenner/alpiner, prydnadsgräs, ormbunkar och kryddväxter - och det finns mycket att välja på! Här får ni chansen att shoppa loss ordentligt, eller bara njuta av hennes fina visningsträdgårdar.

Sedan åker vi till Småland och Hans Ström, bara några kilometer vidare längs vägen. Hans har en sommarblomsträdgård med minst 200 olika sorter, sammanlagt 12 000 utplanterade sommarblommor uppdrivna i eget växthus. Han har lovat att guida oss runt - trädgårdsnördar som ligger på alla fyra med kameran i högsta hugg gillar han! =)

Vi avslutar rundturen på Växtia i Markaryd - växtbutiken som ligger mitt ute i skogen. Här finns förutom perenner också massor av rosor, barrväxter, rhododendron, buskar, träd, vattenväxter, dammtillbehör och jag vet inte allt. Det är också min arbetsplats, så jag kan garantera god service när vi är där. =)

Därefter åker vi de 3 milen tillbaka till Skåne och grillar hemma hos mig. Kvällen varar så länge vi vill....
Och dagen därpå kan de som vill hänga med till Sofiero och Den Stora Trädgårdsfesten.

Ni som kommer långväga ifrån och inte redan har ordnat boende kan kanske bo på pensionatet Hjelmsjövik, som ligger ca 5 km från mitt hus. Jag har ringt och pratat med dem, och de har gott om lediga rum (än så länge...) För de som vill dricka vin till grillen på kvällen och tycker det är långt att gå sedan kan skjuts ordnas....
Redan har ca 15 bloggare från bland annat Halmstad, Göteborgstrakten, Dalsland, Kinnekulle, Växjö och Värnamo anmält sig, men det finns plats för fler!


Hoppas vi ses!

14 kommentarer:

 1. En riktigt lång och härlig trädgårdsdag :) Kikade in på Kerstins blogg och ja - hon ser ut att ha en mycket fint trädgård! Måste varit roligt att uppleva den live :)

  Gillar din kvällsbild på killen som metar - underbart vacker! Tavla kanske?

  Jag har gått igenom min kalender och måste tyvärr tacka nej till träffen hos dig. Det hade verkligen varit roligt att träffas och besöka de ställen du skriver om men det startar upp med jobbet efter semestern den veckan med planeringsdagar och fredagen ser ut att bli lång och tror att jag kommer vara för trött för att köra långt den helgen. Jag hoppas få deltaga via bloggen istället :)

  Ha en skön sommarvecka - det är ju alldeles ljuvigt ute! ♥

  SvaraRadera
 2. Ska bli riktigt trevligt o ses igen.... Finns nog en säng ledig i campingstugan som Anna-Stina o jag ska bo i....
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 3. Trevligt med bloggträffar, att därtill få chansen att byta växter och dela trädgårdstankar ger verkligt utbyte.
  Vilken vacker trädgård med en mängd vackra växter.
  Nejlikan har jag också, men tyvärr inget namn, köpt på en marknad och då får man lätt växter utan märkning och fel namn.

  Med tanke på mitt Kärleksblomster så undrade du vad som var fel på det!? Blommorna är de tinget fel på, söta med pärlemo-skimmer, men, det blev endast tv plantor av en påse frö, de övriga klena och gängliga strån = ingen växtkraft :(
  Ha en bra dag! /Bea

  SvaraRadera
 4. Ni verkar ha haft en trevlig dag hos Kerstin;) Fast det brukar bli trevligt med träffar med likasinnade:))Ser verkligen fram emot att få komma till din bloggträff, hoppas att vi kan bo i din pappas gäststuga annars får vi väl sova i bilen:)) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Det låter som en härlig dag alltsammans. Att träffa likasinnade är alltid lika trevligt! Vi funderar(läs maken) på att ta oss en trådgårdstur över åsen igen inom kort och då är det ju alltid kul att besöka något ställe man inte varit på tidigare. Det fick mig att fundera på stället du jobbar på, visst var det med inriktning på dammar? Vi ska ju gräva en damm såsmåningom och suger i oss inspiration just nu. Minns dock inte var du jobbar och undrar lite hur långt det är dit?
  Kram gittan

  ang. små buxbumsplantor så har jag ett tiotal småttar (tagna som sticklingar) som jag har börjat forma till klot. Någon gång i framtiden ska jag ha en snygg klotsamling på trädgrdens framsida är det tänkt (om hundra år eller så) =)

  SvaraRadera
 6. Lotta - tråkigt men det blir fler chanser. Blir detta bra gör jag kanske om det nästa år =).
  Nina - bra att veta. Fast stugorna är småååå... =)
  Bea - då förstår jag besvikelsen. För blomman var ju söt!
  Monne - själklart ska du och maken sova i gäststugan, det är ju bokat. Bättre än bilen. =)
  Gittan - som jag skrev i inlägget här ovan jobbar jag på Växtia i Markaryd. Hur långt du har dit vet jag inte, men det ligger ute vid E4:an avfart 75, så det går ju lätt att ta reda på. Och vi har precis allting man kan tänkas behöva till trädgårdsdammar, så du är välkommen! Jag jobbar hela sommaren utom v30 och 31, så det vore kul om du kom när jag är på plats.
  /Helen

  SvaraRadera
 7. Underbara foto med välkända motiv =)
  Tack för en trevlig dag...

  //Micke

  SvaraRadera
 8. Vad kul det låter med ditt program!
  Växtia i Markaryd - dammar - ska komma ihåg detta, när vi kör ner till Åhus från Göteborg nästa gång...
  Underbara bilder! Den omkullfallna tallen är mikn favorit...

  SvaraRadera
 9. Nejlikan på bilden är en sandnejlika, Dianthus arenarius.

  SvaraRadera
 10. Vilka trevliga utflykter du gör! Med fina bilder som resultat. Och hundnörd som jag är, gillar bäst bilderna på Zaga!! Och bilden på fiskarpojken är underbar!! Ha det gott!
  Hulda

  SvaraRadera
 11. Hej Helen!
  Jag hade gärna varit med, men just den dagen är det Trädgårdsdag på Bäckaskogs slott, och där är jag engagerad genom Rosensällskapet...
  Så kan det bli, men våra vägar möts kanske på ngt annat vis...(Vi träffades nästan på Wapnö slott...)
  Ha det!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 12. Hej - jag googlar på lite fjärilar och hamnade på din sida. Du verkar haft lite fjärilsfeber åtminstone i fjol - jag har inte läst så mycket här så jag vet om just det intresset håller i sig, men det ligger nära till hands att tro efter allt trädgårdssnack ;) I alla fall vill jag bara tipsa om Bo Söderströms "Svenska Fjärilar - en fälthandbok". Den är fantastisk och har hjälpt mig mycket när jag vill försöka ta reda på vilka arterna är. Ha en bra sommar!

  SvaraRadera
 13. Så trevligt ni haft det i Växjö! Och så trevligt det verkar bli hos dig! Jag ser ut att missa aaaallllaaa trädgårdsträffar den här sommaren! Snyft. (Tur Lydia och jag i alla fall kom åt att göra vår årliga runda!;-)....) Lycka till och ha det gott!

  SvaraRadera
 14. Tallen är en gran:), fenomenet är pga apikal dominans ett växthormon (auxin) som finns i främst toppskottet men även i övriga skott på trädet men i mindre mängd. I detta fallet har granen trillat och sedan har troligen någon kapat toppen (ser så ut på bilden) detta gör att vilande skott/grenar blir "toppskott". Hade man inte kapat/brutit toppen hade effekten inte blivit så här tydlig utan då hade det blivit en stam som varit väldigt svängd. Jättefina bilder och kul med folk som är så engagerade i sitt intresse.


  mvh

  Greger, lite mer engagerad i skog än trädgård...

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad när du lämnar en kommentar. Den kanske lär mig något nytt som jag inte visste, eller så får den mig bara att le. Oavsett vilket uppskattas det! =)