söndag 29 mars 2009

Nordiska Trädgårdar - glad att det är över....

Jag - liksom tusentals andra - har besökt trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar i helgen. Jag var smart nog att vara på plats när mässan öppnade på lördagen, och det var nog tur för två timmar senare gick det inte att ta sig fram i gångarna nästan. Jag vet inte, men det kan ha varit besöksrekord...
400 utställare, 150 öppna föredrag, massor med olika tävlingar - det finns inte en chans att hinna med allt på en dag. Men här kommer i alla fall några exempel på vad jag tittade på.
(Ursäkta kvaliteten på bilderna - min kamera fixade inte riktigt ljuset på mässan)
I - like thousands of others - have visited the garden Nordic Gardens Fair this weekend. I was smart enough to be in place when the fair opened on Saturday, and it was probably lucky for two hours later, it was impossible to get through in the isles. I do not know, but it may have been visiting record ... 400 exhibitors, 150 open lectures, lots of different competitions - there is not a chance to catch everything in one day. But in any case, here are some examples of what I looked at.
(Sorry for the bad quality of the photos, my camera couldn't work out the light in the halls)

En av de mest välbesökta montrarna - det tog fort slut i deras lådor. raravaxter.com
One of the most popular stands, it took a continuing-end in their boxes.


Hade jag haft en balkong (vilket jag inte har) kunde den sett ut så här
If I had a balcony (which I don't) it could have been like this


Plantagen visade en av årets trender - en kanal i trädgården
Plantagen showed one of the trends - a channel in the garden


Vi var ett gäng Odlaiter som fikade ihop och utbytte tips och idéer om det mest sevärda på mässan
Some people from Odla.nu lunching together and exchanging tips and ideas on the most substantial at the fair


Finn Eldh gav grundläggande info om Clematis
Finn Eldh gave basic info on ClematisGunnel Carlson hade "talkshow" med Veronica Wägner och Mariana Mattsson. Mariana har skrivit boken "En trädgårdsvallfärd" där hon reser runt i Europa och besöker olika trädgårdar. På en fråga från Gunnel om vilken trädgård av alla dessa som fastnat hos henne svarade hon: Norrvikens Trädgårdar.
Jag säger bara - köp boken! =)
Gunnel Carlson had "talk show" with Veronica Wägner and Mariana Mattsson. Mariana has written the book "A garden pilgrimage" in which she travels around Europe and visits many various gardens. On a question from Gunnel about which garden of all those who stuck with her, she replied: Norrvikens Gardens. I simply say - buy the book! =)Kerstin Engstrand pratade om de bästa sätten att bli av med mördarsniglar.
Hon vet, för hon har provat alla - många gånger...
Kerstin Engstrand talking about the best ways to get rid of the killer snails.
She knows because she has tried them all - many times ...
Kerstin Engstrand och Bosse Rappne berättade hur man bäst använder sig av en sluttningstomt
Kerstin Engstrand and Bosse Rappne told us how to best use a slope plot


Åke Truedsson berättade om allt det goda man kan laga av det man odlar själv
Åke Truedsson told us about all the good food you can cook from what you have grown yourself in your gardenKan ni se mig krypa runt och rensa ogräs i den här utstyrseln?
Can you see me crawling around clearing weeds in this outfit?Här får man veta allt om bästa underlaget till gräsmattan.
Here you can learn all about the best base for the lawn.Det här fascinerade mig - en fotdriven svarv
This fascinated me - a footdriven lathePrylar, prylar, prylar - det bara går runt i huvudet på mig...
Stuff, stuff, stuff - my head is spinning...En vackert glittrande trollslända i koppar. Pris: bara 1890 SEK
A beautiful glittering dragon-fly in copper. Price: only 1890 SEKSka jag ha nån trädgårdsprydnad ska det vara något jag kan identifiera mig med - som den här
If I should have some garden decorations, it should be something I can identify me with - like this oneMin behållning av mässan var nog trots allt de sociala kontakterna. Jag har lyssnat på intressanta föredrag, träffat trädgårdsvänner från forumet och pratat med olika utställare om allt från frösådder, biologisk bekämpning, fjärilsrabatter och betonggjutning till vulkanisk näring.
Om jag shoppade något? Jo, men inte var det mycket...
3 par handskar från Ejendahls, 2 Echinacea-pluggar och 4 Irisknölar. Allt detta kostade ungefär lika mycket som mackan och vattnet jag köpte i restaurangen.

The best with the fair for me was all the social contacts. I have listened to interesting talks, met with garden friends from the forum and talked with various exhibitors about many different things from seedlings, biological control, butterfly borders and concrete casting to volcanic nutrition. Did I buy anything? Yes, but not much.. 3 pair of gloves from Ejendahls, 2 Echinacea-plugs and 4 Iris bulbs. All this cost about the same as the sandwich and the water I bought in the restaurant.


23 kommentarer:

 1. Hej!
  Jaha, trollet är du?! Då får jag väl också var det! Vilket stämmer nog, för sist när jag klippte håret, sa frissan att mitt hår var lite vildvuxet!!! Och jag klipper mig varannan månad! Så jag är nog ett troll! Och det finns väl snälla troll?!
  Hulda

  SvaraRadera
 2. Vad bra att du visade lite för våra vänner. Jag orkade bara inte ta med mig kameran.
  Jg tyckte mässan var jättefin och går inte att jämnföra med vad vi har i Skåne - synd.
  Kul det där med Norrviken och jag kan nog förstå henne.

  Hörs
  Annika

  SvaraRadera
 3. Det låter som om du också är ganska nöjd då Helen. Tycker att dina bilder var mycket bra trots ljuset där inne. Ha en fin ny vecka.

  SvaraRadera
 4. Det var jättekul att få träffa dig!!! Idag har jag tagit det riktigt lugnt för jag har så ont men det var en härlig mässa!!! Kram! / Irene

  SvaraRadera
 5. Kul med mässrapporten! Jag hade velat vara där mest för att träffa folk såklart och lyssna på föredrag. Här i Göteborg får vi ju vänta ända tills maj innan det händer något i trädgårdsväg. Alla prylar minns jag från i fjol, helt galet egentligen. :) Jättekul med den fina kommentaren om Norrviken!

  Ha en skön vecka!
  Kram Karin

  SvaraRadera
 6. Kul att läsa andras upplevelser av mässan. Mina rapporter kommer under veckan. Håller med om att det kan bli väl mycket prylar. Å andra sidan köper jag inga växter eftersom de är så svåra att få med ombord på planet.
  Eva

  SvaraRadera
 7. Tack för en intressant inblick i mässan. Har på trädgårdsbloggen sett många inlägg därifrån, men fick bättre helhetsbild här!

  SvaraRadera
 8. Härlig rapport från mässan, känner igen mig. Jag var där på fredagen men hade nog behövt en dag till för att få nog. :)

  Ha en toppenvecka!
  Mia

  SvaraRadera
 9. Tack, tack för att jag fick följa med dig på mässan. Hade inte möjlighet själv. Förmodligen fick jag, bekvämt, godbitarna av dig och behövde inte trängas. Det enda jag hade velat höra om var det där med sluttningsträdgård. Har ju en rätt brant sådan.

  SvaraRadera
 10. Du bor helt enkelt mer söder ut än jag!
  Dina aklejor har kommit upp flera centimeter längre än mina, men visst är dom underbar när dom fångar små vattendroppar på det sättet.

  Tyvärr måste jag meddela att jag har bara 3 st, av dom där udda snödropparna i hela trädgården - jag har vänt och vridit på alla säkert 1000 st minst...
  jag tittade och funderade och kom fram till att jag måste ha fått med dem av någon när dom grävt upp en planta i sin egen trädgård och som jag sedan fick. Tyvärr men om du förökar sig snabbt lovar jag att du skall få.

  Intressant att var på mässa - alltid massa man träffar och tips man får.
  Sländan gillade jag - dock inte priset och den där figuren som var så himla lik dig - kan vi göra själva hus Lindalunda!

  Mina halsbandsblogg har inte varit så aktiv men nu när våren står för dörren drar jag igång igen.
  Jag kommer att presentera nya erbjudande varje vecka.
  Detta vill jag fira med en ny tävling, mer en utlottning av ett halsband.

  http://mariaberg-halsband.blogspot.com/2009/03/ny-halsband-lanseras.html

  /MB
  Hoppas du vill var med denna gång också.

  SvaraRadera
 11. Vilket jobb att titta runt jag skulle bli aldelens yr.
  Ja Mariana Mattson har jag nyss lyssnat på hon var på vårt årsmöte i Trädgårdsföreningen och vi skall till hennes trädgård i sommar för ett besök det skall bli riktigt roligt.

  Ha det gottt

  Gunilla

  SvaraRadera
 12. Hej, halkade in här via en annan blogg. Vad många föredrag du hann med att lyssna på! Kerstin Engstrands om sluttande trädgårdar skulle jag behövt lyssna på, men jag kanske kan köpa boken istället.
  Jag såg bilderna med din damm och den är så fin! Visst är det väl du håller till på TB också?

  SvaraRadera
 13. Det känns nästan som om jag också fått vara med på Trädgårdsmässan i år. Tack för ditt fina reportage!

  SvaraRadera
 14. Besökte mässan både fredag och lördag och kunde ta det lugnt. Det fanns många roliga böcker att bläddra i och njuta av när ben och rygg behövde vila.
  Träffade också en hel del trädgårdsfolk som jag tidigare bara haft kontakt med via nätet.
  Prylar fanns det mycket utav. Alla var inte i min smak men så är det ju alltid.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 15. Låter hur trevligt å intressant som helst!

  SvaraRadera
 16. Tack för dina informativa bilder.... Var där förra året o velade runt. Kul med lunchträffen med odla-folket. Halkade in i blogg-världen via en odlait som jag hade sällskap med på bussen hem förra året.... Emmas Matte.
  Ha dé himla gôtt, vårvärmen lär vara på väg med vindens hastighet.... o som det blåser!
  Nina

  SvaraRadera
 17. That was quite the garden show! It would have had my head spinning also!

  SvaraRadera
 18. Kul att se din bild av mässan!
  Hälsar
  Monika

  SvaraRadera
 19. Det hade varit kul att kommma sig dit nångång men än så länge får jag väl åka snålskjuts på er andra...fast det verkar lite jobbigt med så trångt..Tack för titten iallafall!

  SvaraRadera
 20. Jag, med bloggen som påminner om din på namnet :) var också där. Dock på torsdagen. Inte lika mycket folk då, men man blir snabbt överstimulerad iallafall :) Puh, mässor är mässor!
  Ha det gott!
  Nanna

  SvaraRadera
 21. I enjoyed reading each of your comments about the various photos...oh sure, I can see any of us wearing that silly outfit to crawl on the ground and clean up the yard! It's kind of like a bad April Fools Joke!! I like the statue of the gargoyle or dragon or whatever it is--it reminded me of the work Linda Lunda does!!!

  SvaraRadera
 22. Hej! Av en slump hittade jag mig själv omnämnd här... Jättekul! Tack för att du rekommenderar boken om trädgårdsvallfärden - om någon fler blir sugen på att läsa den så hittar ni mera information på www.rosalapponica.nu
  Den finns inte i bokhandeln, vi har nämligen gjort boken själva på ett tyskt förlag...
  Hälsningar
  Mariana

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad när du lämnar en kommentar. Den kanske lär mig något nytt som jag inte visste, eller så får den mig bara att le. Oavsett vilket uppskattas det! =)