lördag 30 april 2011

Månadens bild april - och så både lite olycka och lite lycka

Sista april - dags för månadsbild igen. Den senaste veckan har det rått rena sommarvärmen, och det syns minsann i trädgården. Under tiden som gått sen förra månadsbilden har både krokus och sedan scillor både hunnit komma och gå. Istället har i stort sett allting slagit ut. Häggmispelhäcken blommar, tulpanerna med (de odrägliga gula och röda som jag aldrig tycks bli av med...), glanskörsbäret har fått en underbar skir grönska... Hela eftermiddagen har jag legat och gottat mig i solen, eftersom det dessutom råkar vara min första (och sista) lediga helg i april. Jag har till och med grillat idag! =) Imorgon blir det nog vattning hela dagen, för det är väldigt torrt....

Vintern har varit hård. Särskilt februari, när först all snön töade bort och det sen blev smällkallt, har gjort stor skada. Min kryddmur höll faktiskt för både tjäle och frost, men kryddorna i den försvann nästan allihop. Det enda som är kvar är gräslök, myntorna och faktiskt otroligt nog den franska dragonen. Resten får ersättas - så nu ska jag leta nya spännande sorter ;)

Rosorna har också fått stryk. Många av dem är helt borta, och de allra flesta har jag fått klippa ner hårt. Det här var en gång en 3 meter hög New Dawn. Det är bara att gräva upp och sätta något annat istället... =(

Desto roligare är det då med det som faktiskt har klarat sig. Mitt näsduksträd, Davidia involucrata 'Sonoma' har övervintrat i förrådet. Det gick tydligen alldeles utmärkt. Gissa om jag är glad över det!


Kejsarträdet, Paulownia tomentosa, gillade också att stå i förrådet. Däremot dog det mesta som jag hade i övervintringstältet på uterummet. Måste nog trycka in mer i förrådet nästa vinter....

Min woodlandrabatt under körsbärsträdet har äntligen börjat ta form. Nu ska bara torvblocken putsas till - och så ska jag förstås skaffa fler växter. Just nu står här bara en svavelsippa och några nunneörter. Men det brukar inte vara något problem för mig att få tag i en massa växter från alla håll och kanter ;)


Och lycka - min Magnolia kobus har efter fem år äntligen bestämt sig för att blomma! SMHI hotar med frostnätter i början på nästa vecka - hoppas den väntar med att slå ut helt till efter dem!


Den här söta lilla aklejan har jag fått från MariaBerg, men varken hon eller jag har något namn på den. Någon som kan hjälpa till? Den är inte mer än ca 20 cm hög, och med hängande blommor. Supersöt - tack Maria! =)

Jag önskar er alla en hjärtligt skön Valborg och första maj-helg.

Kram


12 kommentarer:

 1. Vilken härlig trädgård nu när det börjar ta fart! Imponerad av torvinramningen:-) Den blev klar till slut! Får ta en sväng bortom snart igen.

  SvaraRadera
 2. Jo så är det allt...en del växter klarar sig och en del inte! Men det finns ju en massa nya som man gärna vill ha som ersättning!
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 3. Hi!
  Lovely blog! I was not sure if you were asking for the name of plant with the little pink hearts.
  Here in Canada, is called, "Bleeding Heart" (Dicentra spectabilis) Very easy to grow here in Alberta.
  Evelina

  SvaraRadera
 4. Jo vintern har gått hårt åt rosorna här också:( men annars har förvånantsvärt mycket klarat av två vargavintrar:) Ser härligt ut i din trädgård nu och vad roligt att både näsduksträdet och kejsarträdet klarade sig:) Ha en fin helg/Monne

  SvaraRadera
 5. Härligt när trädgården börjar ta form och man kan ta tag i ett och annat projekt.
  Väldigt söt Akleja!
  Ha en fin 1;a maj! /Bea

  SvaraRadera
 6. Även hos mig har flera rosor skadats i vinter men det var värre efter förra vintern så därför är jag ändå ganska positivt överraskad i år.

  Ha en bra första maj, Kerstin

  SvaraRadera
 7. Hej där :)

  Osis med dina rosor, har läst att det är samma öde hos många bloggare - en hård vinter med andra ord. Jag har inte så många rosor så jag är inte drabbad, men däremot har några Lagerhäggsbuskar dött? Fick gräva upp en i går och en har jag klippt ned för att se om det kommer nya små skott.

  Fint kommer det att bli i ditt Woodland, skall bli spännande att se vilka växter som får bo där.

  Undra om aklejan inte är en chokladakleja? Jag har inte det exakta namnet tillgängligt men jag sådde något liknande i fjol, skall se om jag hittar den.

  Önskar dig en skön första maj ♥

  SvaraRadera
 8. Verkligen fin trädgårdsvandring. Även här nere hos oss har vintern gått hårt fram, syns inte minst på lagerbuskarna. Löjtnantshjärtan försvann i fjor (blev blöt om fötterna) får väl skaffa nya. Tack för titten
  Kram

  SvaraRadera
 9. Hoppas du med haft en skön valborg och första maj, det hade jag.
  Det är samma här med rosor och kryddväxter, stendött på vissa sorter och andra klarade sig hyfsat.
  Jag gillar din mur skarpt.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 10. vad mycket fint du har hos dig i din trädgård! kryddbänken är jättefin! synd att kryddorna tog stryk av den långa vintern, men å andra sidan får du nu prova nya sorter! =)
  susanne

  SvaraRadera
 11. Men så fint det är runt din damm nu!!! Och woodland-partiet-great!
  Söt Akleja- även om jag går bet på namn.....
  Kul med första blomningen på Magnolian!

  SvaraRadera
 12. Hej!
  Blir lite nyfiken på hur du gör för att hålla din damm så fin? Tips mottages tacksamt :)

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad när du lämnar en kommentar. Den kanske lär mig något nytt som jag inte visste, eller så får den mig bara att le. Oavsett vilket uppskattas det! =)