söndag 26 juli 2009

Hurra, Norrviken är räddat! Eller.... hur var det nu....?

Förr hörde jag ofta folk som sa: "Åk till Norrviken nu, innan det blivit exploaterat!" Och nu låter det så här: "Så underbart att PEAB är borta, nu blir det ingen byggnation på Norrviken. Norrviken är räddat!"
Och varje gång jag ser eller hör det undrar jag - vad i hela friden har fått er att tro det? Det är ju precis tvärtom!Varje gång det regnar blir det översvämning i Villa Abelins källare, eftersom huset saknar dränering och vattnet från åsen trycker på. Det är därför som många av arkiven gått förlorade.
Först vill jag säga att jag tar inte ställning för eller emot PEAB (NTAB), däremot ligger Norrviken mig varmt om hjärtat. PEAB hade för avsikt att använda hela vinsten av sin byggnation till att renovera Norrviken, kanske upp emot 50 - 60 MSEK. Som ni kanske har sett i mina tidigare inlägg håller Norrviken på att förfalla, så en sådan pengainjektion är absolut nödvändig för att säkerställa parkens överlevnad. Men nu när de sagt upp arrendet kommer det inte att hända, och det får mig nästan att gråta när jag tänker på Norrvikens framtid. För istället håller allting på att rasa...Det vackra vattenspelet i Barockträdgården är trasigt och det finns inga pengar till att laga det.
Besökare i parken undrar ofta var Trädgårdssällskapet är. "De jobbar väl i parken?" För så brukar det ju vara med ideella trädgårdssällskap, de lägger ner massor med tid (och i vissa fall pengar) på att hålla sin kära trädgårdsanläggning i skick. Nja, inte det här sällskapet. Under det senaste året när jag tillbringat så väldigt mycket tid i parken har jag aldrig sett till någon från sällskapet (mer än när TV har kommit...). Deras enda intresse har varit att få bort PEAB - att själva driva parken eller få in pengar eller få fatt i någon annan arrendator har inte varit aktuellt. Det framgick också tydligt av deras uttalande när PEAB till slut gav upp.


Vi utkämpar en ojämn kamp mot sly och ogräs. Eftersom det varit eftersatt under så lång tid behövs det en riktigt rejäl insats för att få bort ogräset, vårt "fjuttande" är bara en droppe i havet.


Byggnationen då? Jag har flera gånger när jag guidat grupper fått frågan om var husen PEAB tänkte bygga skulle ligga. Ja, inte på Norrvikens trädgårdar i alla fall. Det enda byggande som skulle ske där var renovering av Villa Abelin, som är i desperat behov av upprustning. För övrigt skulle det byggas ny restaurang ute vid parkeringen, så vinterträdgården som idag används som servering (fullkomligt vansinnigt eftersom det är för varmt på sommaren och för kallt på vintern) ev skulle kunna återställas till den vackra medeltidsträdgård den en gång var. Vid parkeringen skulle också en ny scen byggas istället för den förfallna som finns idag, och som rasade helt i stormen i natt. Lektionssalar och elevhus skulle byggas, också utanför den egentliga parken. Fantastiskt säger jag, som redan har tillbringat en vinter i ett oisolerat mögelhus. Ett seniorboende i höghusmodell skulle byggas på marken norr om parkeringen, nere i ravinen. Dels ligger platsen utanför trädgårdarna, dels är det så långt ner i backen att det inte skulle synas fast huset skulle vara så högt. Och så vidare och så vidare (alla detaljplaner, kartor mm ligger kvar på Norrvikens hemsida. Titta gärna på dem!). Det som till slut fick PEAB att tröttna var att länsstyrelsen inte godkände villorna som skulle ligga flera km från Norrviken och alltså inte hade ett dugg med parken att göra.Många av träden är ruttna eller döda, ibland för att de står i vattensjuk mark. Men det finns inga pengar för att förbättra förutsättningarna för dem, eller byta ut dem.Ni som har skrivit på uppropet som valsade runt på Internet förra året - vet ni vad ni skrev på egentligen? Hur många av er som blev medlemmar i Sällskapet har faktiskt själva varit på Norrviken och sett hur det ser ut där, pratat med oss som jobbar där, konstaterat förfallet och vad som behöver göras?
Torrlagda bäckar och vattenfall pga att många dammar är trasiga.
Somliga dammar är provisoriskt lagade med presenningar och gummidukar.
Bilderna i dagens inlägg är bara några exempel på det långt gångna förfallet på Norrviken. Det som började redan på Tages tid, eftersom han bara pyntade parken utan att sköta något underhåll. Och inget av det kommer att bli åtgärdat nu heller - snarare kommer allt att bli värre.
Bilder från Österländska terrassen.
Pergolan rasar, mosaikdammen står utan vatten eftersom man inte har råd att låta den vara igång.Idag sköts Norrviken av två st heltidsanställda trädgårdsarbetare med sammanlagt ca 40 års erfarenhet av Norrviken, varav den ene är uppsagd och slutar efter säsongen, och den andre går snart i pension. Där försvinner en otrolig kunskapsbank! Trädgårdsmästare Birger Ekenstierna fick gå redan tidigt i våras, och de säsongsanställda togs inte in i år alls. För övrigt är det vi på utbildningen som försöker sköta det dagliga. Under terminstid blir det lite si och så med det, vi har ju faktiskt undervisning också. Och under praktikperioden 15/5 - 1/10 har några av oss (men inte alla) förlagt en del av praktiken till Norrviken. Antalet praktikanter varierar från vecka till vecka, men i snitt är vi nog 4-5 st här åt gången. Vi får i stort sett bara pengar till bensin så vi kan köra gräsklippare, häcksax och trimmer. Nästan allting annat måste göras utan kostnad, vilket bakbinder oss rejält. Men vi gör så gott vi kan, med de förutsättningar vi har.


Ofta springer vattenledningarna läck, så vi får hyra in grävare för att laga dem.
En dryg kostnad varje gång - men att byta ut hela systemet finns det inga pengar till.


Vad händer nu då? Ja, NTAB har kvar arrendet till oktober 2010. Under den tiden sköter de driften med minimala medel, och i samarbete med den gratis arbetskraften de får via skolan. Går något sönder får det vara sönder, inga pengar läggs på marknadsföring, inga aktiviteter som konserter, Classic Car etc är aktuella, inga plantor ersätts osv. Efter 2010 kan vad som helst hända. Stiftelsen som äger Norrviken har inga pengar, så om de inte får in en ny arrendator måste de antingen sälja anläggningen eller låta den gå i konkurs. Blir den såld tappar man kontrollen över den, och då kan vad som helst hända. Någon rik knös kanske köper den och antingen river och bygger (och vad ska Sällskapet göra då? Ett nytt upprop och mer pajkastning i media?), eller så kanske de visserligen rustar upp anläggningen men stänger grindarna för allmänheten.


Ursäkta, men jag tyckte nog att NTAB-alternativet var bättre.....

Jag har sett ett blogginlägg där man uppmanar till att åka till Norrviken för att se Mästarrabatten 2009. Den ser ut så här - det har inte funnits tid till att anlägga den än. Men plantor är inköpta så kanske blir det planterat i början av augusti.Sorry, this blog post is not translated. Please use Google translation.

14 kommentarer:

 1. Det är verkligen sorgligt alltihop men ditt inlägg var bra och klargörande (för min del)! Jag hoppas innerligt att det blir en lösning framöver...

  SvaraRadera
 2. Illa illa. Jag föreslår att Vägverket får ta hand om det hela. De kan väl bygga in trädgården så att den liksom befann sig i en jättestor rondell. De verkar ju ha pengar. Nej, skämt åsido, men det är konstigt hur skattepengar fördelas i detta land. Trädgårdar verkar alltid komma i kläm. Ingen bra idé heller, att PEABs blivande hyresgäster ska betala underhållet av Norrviken. Det håller ju inte i längden. Nej Norrviken borde upphöjas till riksangelägenhet och få statliga pengar. Anläggningen är ju trots allt unik i Sverige. /Ruben

  SvaraRadera
 3. Ruben: Du har rätt, ett kulturreservat vore naturligtvs bäst. Men Båstad kommun tänker inte lägga ett öre, och statliga pengar tror jag nog man kan glömma också. Särskilt just nu. Så en privat intressent av något slag är nog det enda alternativet för att få in pengar. Och om det blir bättre än PEAB-varianten återstår att se...
  /Helen

  SvaraRadera
 4. Ja det är bara att hoppas att någon lösning kommer till med tiden. För det är inte trevligt med sådant förfall, det där skulle ju kunna vara väldigt givande för många om det var i bättre kondition.

  SvaraRadera
 5. Har du pratat - ordentligt och sakligt - upprört men samlat - med en journalist om det här? Undrar eftersom jag själv jobbat som sådan förr. Det som hittills framgått från media är ju inte den bild du visar upp. Försök orka ta kontakt med någon igen. Medialjus är ju alltid bra om det så att säga kommer från rätt sida. Ge inte upp denna underbara plats på jorden!

  SvaraRadera
 6. Det är otroligt tråkigt att de sk Vännerna och deras kampanj fått så stor genomslagskraft. Jag har inte heller under de här åren det pågått förstått varför man tackar nej till manna från himlen, dvs peabs pengar.

  Nej, nu har de lyckats "rädda" de omgivande markerna men tyvärr inte parken!

  Det är bara att beundra er elever som kan behålla motivationen i parken!

  SvaraRadera
 7. Lillebeth: Det är ingen mening med det att gå till pressen - vad skulle de göra?. PEAB är borta och varken de eller deras pengar kommer tillbaka. Det blir förmodligen någon annan lösning av något slag, men det tar tid som Norrviken inte har, och det är inte säkert att det blir en bättre lösning än PEABs.
  Jag fick bara höra "Norrviken är räddat" en gång för mycket och var tvungen att säga ifrån...
  Fakta är ju:
  Norrviken behöver pengar, fort och mycket.
  PEAB fanns på plats, var villiga att betala och skulle snarare rädda än förstöra Norrviken.
  Vännerna drev bort dem utan att ha något annat alternativ på gång.
  Jag blir så trött.....
  /Helen

  SvaraRadera
 8. Detta är så tråkigt så man tror knappt att det är sant. Det var verkligen misserablet att se även om jag lyckades vara där när det var som finast.
  Jag blir också trött.
  Tack för idag
  Annika
  Bra med ditt inlägg så att folk förstår vad som egenligen skett.

  SvaraRadera
 9. jag känner sorg i mitt hjärta när jag läser det du skriver.
  Vet vad det betyder för dig och jag vet hur fint där kan vara, hoppas hoppas någon annan köper upp det som vill ta hand om trädgården.

  Kram till dig, MB

  SvaraRadera
 10. Det är ju en sådan kulturhistorisk skandal, att låta stället förfalla på det sättet. Bra att du öppnar folks ögon, så de verkligen förstår vad det handlar om.

  SvaraRadera
 11. Hej!
  Utan att ha sett det med egna ögon, säger jag ändå: Bra inlägg! Och tänk vad en del, här s.k. vännerna, kan ställa till det!
  Men du får inte slita ihjäl dig på det här, mentalt alltså. Om saken är ohållbar, är det bättre "att lämna skeppet". Det lärde mig en psykolog jag träffade på en fest en gång. Och det stämmer. För min del innebar det att lämnade ett jobb jag älskade, men hade en idiotchef med några trogna som gjorde livet surt för oss andra, flertalet då. Psykologen menade att det inte är fel, utan starkt att schappa ibland!
  Hulda

  SvaraRadera
 12. väl talat som alltid, jag blir mer och mer förälskad i Norrviken för varje dag som går och skulle bli helt bestört om det försvann. Ser fram emot trädgårdsresan ses på fredag /JB

  SvaraRadera
 13. Hade hört ryktas om att förfallet var på frammarsch på Norrviken...men trodde inte det var så illa och visste inte anledningen till det hela... otroligt att det fått hända och fortskrider!! :(

  Blir nästan avskräckt, men tanken är att jag ska åka till Norrviken imorgon...
  hoppas på det bästa...

  ska iaf ta en fika. ryktet säger att mina vänner Millqvist driver fiket i sommar, så ska säga hej till dem. får ta trädgården som en evetull bonus...

  lär ha ett inlägg om Norrviken på min blogg till helgen, så gå in o läs så får du reda på va jag tyckte..

  Keep up the goodwork!! ni på utbildningen är hjältar!!

  //K

  SvaraRadera
 14. Jag är uppriktigt jätteglad att du går ut och berättar hur det verkligen är. Har gått trädgårdsmästarutbildningen och är färdig trädgårdsmästare och har också sett hur saker förfaller för att det inte finns pengar. Vi har haft ett underbart utbildningsställe med allt som erbjuds i växtlighet i Norrviken, det kunde ha blivit så fantastiskt bra om inte om fanns.
  Allt fokus läggs på att NTAB kommer att exploatera sönder Norrviken och i ett reportage visade man en bild från Villa Abelin där man beskrev att det var här man tänkte bygga. Få människor skapar sig en egen bild och tar reda på fakta och köper bara det som går att läsa i pressen. Sorgligt! NTAB fanns, pengarna fanns och framförallt viljan att verkligen göra något fantastiskt åt trädgårdarna som så länge sovit.
  NTAB, lämnar sitt uppdrag, vilket så länge trädgårdsvännerna velat, och vad händer nu? Ja, mina vänner vad händer nu, när inga pengar finns. Kanske trädgårdsvännerna tänker sätta sig på gräsklipparna och rensa i rabatterna!

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad när du lämnar en kommentar. Den kanske lär mig något nytt som jag inte visste, eller så får den mig bara att le. Oavsett vilket uppskattas det! =)