måndag 29 augusti 2011

Trädgårdsresa i Västergötland

Det har varit en varierad sommar som inte gett mycket tid till att blogga. Jag lovar att jag åtminstone ska försöka göra ett litet sammandrag av den framöver... Men i helgen avslutade jag i alla fall sommarsäsongen (kändes det som) med att åka med Ängelholms Trädgårdsförening på en resa till Västergötland. Det blev en omväxlande resa, både med tanke på vädret och utflyktsmålen.


 Första stoppet var på Hellekis Säteri på Kinnekulle, precis vid Vänerns södra ända. Här fanns det rosarium, perennaplantering med hundratals sorter - men framför allt många intressanta gamla träd. God mat hade de med!


Strax intill bor Hannu Sarenström, och hans trädgård var en av höjdpunkterna på resan. Eller - det var i alla fall tänkt så. Men det första han sa var att han inte haft tid med sin trädgård de senaste två åren eftersom han jobbat så med sina böcker - och det syntes.... Jag blev inte ledsen för det, istället kändes det som om min egen trädgård helt plötsligt inte alls är i så dåligt skick längre! :)


Sista stoppet första dagen var vid Husaby kyrka, där Olof Skötkonung ska ha döpts år 1008. Sedan blev det inkvartering på fint hotell i Lidköping och god mat!


På lördagen började vi med en rundvandring inne i Lidköpings centrum, bland annat var vi på Rörstrands museum. Men det regnade och åskade så mycket att kameran fick stanna i väskan.


Vi hade ändå tur, för när vi kom till klematisfantasten Finn Eldh höll det uppe så vi kunde njuta av alla hans klematis och pioner. Visserligen var de flesta överblommade, men trädgården var fantastisk ändå. För att inte tala om Finn själv, som bubblade över av all information han ville delge om sina älskade klematis...

När vi kom in i bussen igen brakade ovädret riktigt löst över oss, och lunchen som intogs ute i Spikens fiskeläge på Kållandsö var verkligen en upplevelse när blixtarna slog ner runtomkring oss....


Vi fortsatte till Läckö Slott. Så länge vi var utomhus var det hyggligt väder, men så fort vi kom under tak satte det igång att åska och regna. Vilken tur det inte var tvärtom! :) Köksträdgården var mycket välskött och frodig.


Sista stoppet för lördagen var i Sparlösa Trädgård, där allting odlas helt ekologiskt, och där man föredrar att gödsla med mineraler (stenmjöl) istället för med organisk gödsel. Här var det minst sagt frodigt också...


Söndagen inleddes med att vi åkte till Alphems Arboretum i Floby, strax söder om Falköping. Det är en väldigt speciell plats som skapats av en väldigt speciell man - inte nog med att han samlade hundratals ovanliga träd i början av 1900-talet, han fraktade också dit oändliga mängder sten... En plats som absolut är värd ett besök!


Nästa besök var på Rångedala plantskola och här fick de shoppingsugna verkligen chansen. En välsorterad och välskött växtbutik med stort sortiment - faktiskt lika bra som Växtia där jag jobbar. :)


Sista stoppet blev på Gunillaberg - Tage Andersens nya skapelse (som dock har anor sedan många hundra år tillbaka). För en trädgårdsnörd som jag var det en besvikelse, är man däremot intresserad av konst och installationer, och av svenska lantraser, lär man nog trivas....

6 kommentarer:

 1. Gode billeder.
  Smuk have. Mange smukke blomster.
  Tak for rundvisningen.

  SvaraRadera
 2. tack för att jag fick välja din färd! MB

  SvaraRadera
 3. Det verkar ha varit en trevlig resa, även om det blev en och annan besvikelse:)) Vilken himla tur med vädret ni hade också, bussresor är oftast väldigt trevliga. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Vilken trevlig och snygg reseskildring av en tur i mina hemtrakter. Man inser att man är lite hemmablind.

  SvaraRadera
 5. Å vad roligt. Synd att det regnade men det är ju knappt nåt man kan göra åt. På Rångedala har jag varit ett antal gånger. Mycket mycket omtyckt ställe av mej o min mor.
  Ha en skön dag. /Knatten

  SvaraRadera
 6. Vilken härlig trip ni har varit på!!
  Skön inspiration!

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad när du lämnar en kommentar. Den kanske lär mig något nytt som jag inte visste, eller så får den mig bara att le. Oavsett vilket uppskattas det! =)