tisdag 5 oktober 2010

Höstarbete

Det har tagit tid, men nu är äntligen de 22 vresrosorna jag köpte billigt av en odlakompis i våras planterade. De har fått sällskap av en William Baffin och en Open Arms, båda är långblommande klätterrosor som ska klä in rosenbågen. Och äntligen har mitt lilla arboretum fått sin fjärde vägg! 


På andra sidan rosenhäcken har jag lagt ut plankor för att markera det kommande växthuset. Jag har nämligen tänkt begära bygglov för ett 16,7 kvm stort växthus med hög murad sockel. Om det sedan blir så stort, eller på exakt just den platsen, vet jag inte. Men det är bäst att gardera sig. Båda grannarna som kan se växthuset har lovat att skriva på att de godkänner placeringen så nära tomtgränsen, men jag kommer nog att dra det en bit från häcken ändå.

 Arboretet har utökats med en Callicarpa bodinieri var. giraldii 'Profusion' - eller glasbärsbuske som den heter på svenska. Den ska egentligen inte vara härdig hos mig, men jag kunde bara inte motstå den (och det var ett bra pris med). Zaga gillar den också. =)

 
En Caryopteris x clandonensis - skäggbuske - fick också följa med hem. Det är ju inte så vanligt med buskar som blommar så här års (eller med en sån underbar färg!) att jag verkligen hoppas den överlever hos mig.

 Under silverpäronet blommar just nu den vackra tidlösan. Man får ju nästan vårkänslor...

Kärleksörten 'Herbstfreude' passar väldigt bra ihop med clematis 'I am Stanislaus'.


Gör som Zaga - njut av den underbara hösten med alla sinnen! =)

10 kommentarer:

 1. Åh, så mycket nytt och härliga planer. Växthusets placering ser perfekt ut.

  De underbara hundbilderna gav goa, varma, glada känslor:)

  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 2. Visst ska man njuta med alla sinnen nu och visst ger tidlösan vårkänslor.
  Jag retar ihjäl mig för jag stod med en mycket billig skäggbuske i handen men tyckte den var för blå och nu har jag sett hur den ser ut tillsammans med andra växter och då är den bara vacker, typiskt när man försöker tänka förnuftigt så blir det aldrig bra.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Oj vad det kommer att bli fint med vresrosorna:) Ett sådant växthus är min dröm, får se om den blir verklighet någon gång:) Just nu har vi andra projekt som dammen t.ex. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Så fint du får det med alla rosorna. Måste hålla utkik efter en skäggbuske. Härlig färg som kan blänka till i allt gult och orange nu. Ha det bra.

  SvaraRadera
 5. Sara vet det rätta sättet- att hänge sig!!;-)
  Vad läckert det kommer att bli med rosorna som avdelare där! Och växthus bakom! Yes!
  Läckra växter- Skäggbusken särskilt!

  SvaraRadera
 6. Ohh vad underbart det ser ut tror jag skall göra det samma fast inte idag.
  Till helgen när det blir sol igen.
  Bra med stort växthus från början.
  Snåla inte på storleken då ångrar du dig.
  Vilka projekt du har...

  Ha de gott
  Annika

  SvaraRadera
 7. Växthusets placering ska vara väl genomtänkt - vi flyttade vårt efter två säsonger men nu är platsen perfekt! Gissa om jag tog upp flyttfrågan försiktigt med maken =) Han som grävt ner både el och vatten till mig fick snällt gräva en gång till. Skäggbusken är en goding! Har du läst min hyllning(senaste inlägget) till den? Hoppas också at tden klarar vintern hos dig / kram gittan

  SvaraRadera
 8. Vad mycket nytt fint! Växthus är ju så roligt. Zaga ser ut att njuta ordentligt. Hälsn Mimi

  SvaraRadera
 9. Skäggbuske vill jag ha! Blå blommor är ju inte så vanliga så här års. Jag har dock oktoberstormhatt som blommar fint nu.
  Ditt växthus kommer att ligga fint bakom rosorna!

  SvaraRadera
 10. Blir säkert kanonbra. Men som en skrev, skaffa inte ett för litet. Grannen sa till oss när vi skulle köpa ett. "Va ni än gör, köp inte för litet" men tyvärr gjorde vi det. Ångrar oss väldigt, att det inte blev ett större
  Ha det så gott

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad när du lämnar en kommentar. Den kanske lär mig något nytt som jag inte visste, eller så får den mig bara att le. Oavsett vilket uppskattas det! =)