tisdag 30 december 2008

Avslut - nystart

När det bara återstår en dag på det gamla året kan det kanske vara dags med en nystart? Som att starta en helt ny blogg t ex?

Jag hamnade av en slump bland bloggarnas skara i september, samtidigt som jag började plugga igen efter 20-nånting år i arbetslivet. Den bloggen är medvetet helt och hållet ägnad åt utbildningen, jag berättar nästan ingenting alls om mig själv i den. Jag var egentligen ganska anti när det gällde bloggar förut, läste i stort sett inte någon alls eftersom jag fått intrycket att det mest var egocentriskt babbel i dem och rapporter om diverse trista vardagligheter. Men det visade sig snart att det var så himla kul att blogga, och dessutom har jag skaffat mig ganska många vänner genom bloggandet, så nu är tiden mogen att börja skriva om mig själv! Och självklart ska jag försöka vara försiktig så det inte blir en massa vardagligt babbel;-)

Naturligtvis är det mitt trädgårdsintresse som kommer att stå i fokus på den här bloggen. Men säkert kommer det tankar och funderingar över livet i stort och smått också...
Så jag tänkte faktiskt starta min nya blogg med att se tillbaka på året som gått: (bilderna är klickbara)

Januari: Jag börjar nytt jobb efter att ha genomlidit en fruktansvärd höst på mitt gamla. Efter en vecka åker jag och barnen på en sedan länge inbokad resa till Egypten. Snacka om mjukstart...


Februari: Finner mig väl tillrätta på nya jobbet. Äldste sonen som hoppat av gymnasiet får också jobb. Livet leker... Snödroppar och krokus börjar visa sig. Jag planterade ca 1000 lökar hösten innan, och de börjar visa hur fint det kan bli så småningom när allt växt ihop.Mars: Sonen säger upp sig efter en månad och har väl inte gjort nåt vettigt resten av året. Gissa om det blivit en del slitningar...
Trädgården börjar vakna till liv - underbart! Jag bär ut filtret och drar igång vattenfallet vid påsk när det inte längre är risk för massor med minusgrader. Men då kommer till slut långt om länge vintern med en dryg dm snö... Som tur är smälter allt bort efter en vecka.


April: Åker på tjänsteresa till Tyskland med en enorm blåtira, trasiga glasögon och ärrat ögonbryn. Kommer nog ett inlägg om den historien här så småningom... Bestämmer mig för att söka in på en KY-utbildning för trädgårdsmästare (men tror väl aldrig att jag ska komma in). En pergola i lärkträ byggs hemma i trädgården.Maj: Passar på att ta en vecka ledigt runt 1 maj. Det är kanonväder hela veckan utom just då 1:a maj när det ösregnar. Så jag får vårstädat ordentligt i trädgården. Mina spanska klockhyacinter blommar precis överallt, hela trädgården ger ett blått intryck. Jag skriver ett inlägg om det i forumet på odla.nu, och det slutar med att jag får ge mig ut och gräva upp en massa lökar :-). I slutet på månaden blir jag kallad till intervju på Norrviken (skolan). Får besök av gräsänder i dammen - fiskarna uppskattar det inte lika mycket som jag, de gömmer sig i över en vecka efteråt.


Juni: Jag får besked om att jag kommit in på utbildningen! Efter mycket vånda bestämmer jag mig för att tacka ja, och veckan efter att min provanställning övergått i fast går jag till chefen och ber om tjänstledigt. Det tas inte väl emot... Det slutar med att jag blir tvungen att säga upp mig. Många sömnlösa nätter blir det - vad har jag gjort! Underbart väder med närmare 30 grader varmt i flera veckor, men det blir mycket vattnande av allt nyplanterat.Juli: Några veckor in på månaden börjar det regna. Det gör inte så mycket eftersom jag jobbar nästan hela månaden. Växtligheten frodas.Augusti:
Är ledig i tre veckor. Hinner sedan jobba i två veckor innan det är dags att sluta, 8 mån efter att jag börjat. Kort sejour... Under semestern byter jag tak på huset och bygger takkupor. När jag ändå är uppe och klättrar på taket passar jag på att ta med mig kameran upp.
September: Skolstart! Spännande, roligt, intressant - och jobbigt. Men kul! Hemma njuter jag av trädgården som formligen exploderar av färger. Fåglarna njuter också - den här blåmesen duschar ofta hos mig.Oktober: Tentorna avlöser varandra. Jag tillbringar 6-8 timmar om dagen framför datorn hemma och inser att en ny arbetsplats måste till. Upptäcker också hur kul det är att blogga! Gräver ner sisådär 800 lökar till.... Njuter av höstfärgerna - min trollhassel är vacker också så här års.


November: Inte mycket händer i trädgården. Sonen gör halkkörning och teoriprov ok, men missar första uppkörningen. Fler tentor och presentationer. Yngste sonen bor hemma tre veckor under tiden han praktiserar. Hösten är mild, jag gräver inte upp dahliorna förrän i mitten på månaden när första frosten kommit.December: Det har bara varit en enda natt med rejäla minusgrader (det gick ner till -11) så jag har fortfarande vattenfallet med filtret igång i dammen. Jag börjar fixa till hallen uppe som ska bli ny plats för datorn. Funderar över fröbeställningar men inser att jag inte har råd. Sonen missar nästa uppkörning också. Julen går i sågspånets och slipdammets tecken - vi tar inte ens in nån gran.


Vad händer då 2009?

Ja, först och främst hoppas jag att jag kan få ordning på den här bloggen. Fixa länkar, besöksräknare mm. Har försökt hela dagen, men nån gång ska det nog funka...

Äldste sonen inleder året med att flytta till min syster i Sthlm för att försöka skaffa jobb. Han ska bo i förrådet och klara sig själv så mycket det går. Yngste sonen ska försöka få tag i en ny, billigare lägenhet att bo i under skolveckorna. Över 8000:-/månad för tre tonårskillar i ett gammalt oisolerat ruckel är för mycket, till och med i Båstad (det är ju inte högsäsong).
Trädgården ska växa till sig. Jag har väldigt mycket nyplanterat som jag kan börja dela så jag får täckt den bara jorden. Jag misstänker att tiden för ogräsrensning kommer att krympa... Entrén skulle behöva fräschas upp med nya växter och kanske röd singel. Får se om det finns några pengar till det. Kanske ska pergolan förlängas ut över altanen och ersätta markisen.
Ev ska jag även starta eget under året, jag har bara inte riktigt bestämt mig för vilken inriktning jag ska ha. Design, anläggning, skötsel, home staging? Kanske alltihop?
Naturligtvis ska jag satsa på skolan. Efter fyra månader är jag helt säker - det är det här jag vill göra!


Och kanske blir det detta året som jag vinner en massa pengar i postkodlotteriet, eller träffar Honom med stort H? :-)

Det enda jag är säker på är att bakom molnen finns det sol....


Gott Nytt År!!

8 kommentarer:

 1. Satsa du på dig o skolan..... fast du kanske har större tur än jag, grodorna jag kysst har varit paddor o jag har inte ens kommit så långt att jag anmält mig till postkodloteriet!
  Kul o äntligen få se lite av din mycket vackra trädgård, den titten väckte nyfikenheten!
  Lycka till med nya bloggen
  NinaVästerplana

  SvaraRadera
 2. Vad kul att få läsa lite om människan bakom en av mina favoritbloggar...hmmm..och det blev kanske en ny favoritblogg nu då
  Och du..vilken bild!! Den där på solen bakom molnen..
  Måste ju fråga vad du har för kamera...jag håller ju på och "forskar" i kameradjungeln nu..och du tar väldigt snygga bilder tycker jag
  Gott nytt år
  /Tesa

  SvaraRadera
 3. Tycker du börjar din blogg riktigt bra!
  Visst är bloggar en massa egocentriskt babbel om man skall vara ärlig :-) Det gäller bara att skriva det så att ingen fattar det :-) :-)
  Ha ett riktigt gott nytt år nu!
  Christer vid transjön.

  SvaraRadera
 4. Tack allihop - då fortsätter jag väl då =)

  SvaraRadera
 5. Vad fint du visar och det var verkligen kul att hitta till dig. Jag återkommer och fixar en länk till dig om det är ok?
  Annika

  SvaraRadera
 6. Det är klart att det går bra - jag har ju redan länkat till dig =). Din blogg kommer jag verkligen att följa för den är både intressant och har mängder med fina bilder - precis sån som jag vill att min blogg ska bli=) /Helen

  SvaraRadera
 7. Vad kul att jag hittade hit! Tack för det:) Ska kika på din andra blogg också, den här ger mersmak...
  Jag såg också dokumentären om bröderna, en riktigt rolig film att se. Jag gillar såna personligheter. En annan dansk film om en tuff 99årig kvinna såg jag också...sån vill jag också bli!
  Hoppas det är OK för mig att länka också...
  Ninni

  SvaraRadera
 8. Jag tackar för berömmet - det jag har hunnit titta på din blogg gillar jag jättemycket! Ska kolla mer på den, jag har bott ett år i Paraguay så där finns kanske lite kul kopplingar. Länka gärna - det ska jag! =)/Helen

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad när du lämnar en kommentar. Den kanske lär mig något nytt som jag inte visste, eller så får den mig bara att le. Oavsett vilket uppskattas det! =)