söndag 28 februari 2010

Månadsbilden februari / Monthly photo February

 

Idag har det varit nästan tio plusgrader och solen har lyckats tränga igenom diset emellanåt. Den otroliga snömängden smälter fort undan - det droppar och rinner överallt. Fåglarna kvittrar smått hysteriskt, och folk går man ur huse för att få njuta av det milda vädret. Jag såg faktiskt några killar med skateboard som väl har längtat länge efter att få en chans att lufta sina brädor.
För att hjälpa solen lite på traven har jag börjat skotta trädgården. Jag tar snö där det är som tjockast och lägger i dammen, för där behövs smältvattnet betydligt mer än i övriga trädgården. Men det är tung snö, så det blir bara lite i taget.
Today, it has been nearly ten degrees above zero and the sun has managed to penetrate the haze at times. The incredible snowfall we had last week is quickly melting away - it drops and pours everywhere. The birds chirping somewhat hysterically, and people goes of their houses to enjoy the mild weather. I actually saw some guys with skateboards as well have longed for a long time to get a chance to use their boards.
To help the sun a little bit, I started shoveling the garden. I take snow where it is thickest and put it in the pond, where the melt water is needed far more than in the rest of the garden. But there is heavy snow, so it becomes just a little at a time.


 

Det knoppas överallt också. Se på klätterhortensian - den är redo för att slå ut precis när som helst ser det ut som.
Inte nog med det - idag har jag skolat om mina första sådder. Det är verkligen vår!

There are bulbs everywhere. Look at the hydrangea - it looks like it is ready to burst out just anytime.
Not only that - today I replanted my first sowing.
It really is springtime now!

lördag 27 februari 2010

Äntligen bokrea

 Bokrean - det är faktiskt något jag längtar till mer än både jul och födelsedagar. Hittills har det inte blivit så många böcker, men rean pågår ju ett tag till så lite fler ska det nog bli...

 


Jag började shoppingturen i Alnarps bokhandel. 

Brita Johansson "Odla barrväxter". ISBN 978-91-87896-85-9.
Det är en vacker bok som beskriver hur barrväxter är uppbyggda, deras odlingsbetingelser, hur man beskär dem och mycket mer. Och sedan finns det förstås ett rejält register över odlade släkten från Abies till Tsuga med vackra bilder och många sorter uppräknade.
Det är en bok som jag tror jag kommer att ha mycket nytta av framöver. Barrväxterna är på väg tillbaka i folks trädgårdar, om än i nyare och mer spännande former än på sjuttiotalet. Men de är ganska styvmoderligt behandlade i annan trädgårdslitteratur - när vi pluggade barrväxter förra året var det jättesvårt att hitta bilder och information om ens så vanliga släkten som Microbiota och Thujopsis.

Stefan Källman "Vilda växter som mat och medicin" ISBN 91-534-2639-8
För mig som samlar på värdelöst vetande är det här en fantastisk bok. Och vem har förresten sagt att det är värdelöst? Massor med vetande är det i alla fall, med vackra bilder till. Växtplats och beskrivning finns på varje växt, dessutom en tabell med innehållsbeskrivning av växten. Granen innehåller till exempel 23,5 g sackaros/fruktos och hela 141 g protein per 1kg torrvikt. Sedan kommer en lång lista på användningsområden. Åter till granen - visste ni att man kan använda kådan till belysning? Det är bara att samla ihop i klumpar och tända på. Man kan också tugga på kådan för att göra rent munnen, eller använda den färska mjuka genomskinliga kådan för sårvård eftersom den är starkt bakteriedödande. Rötter av unga granar kan användas som metrev eller snören.
Med den här boken kommer jag att få många trevliga stunder...

Men mitt största fynd i Alnarp var nog en bok som inte var på rea:
Owen Johnson & David More "Tree Guide"  ISBN 13 978 0 00 720771 8
"The most complete field guide to the trees of Britain and Europe."
En liten nätt pocketbok på drygt 450 sidor, fullkomligt späckade med fakta om alla Europas träd. Här finns förutom tydliga beskrivningar även bilder på blad, grenar, frukter, blommor, knoppar och förstås trädet i sin helhet. I vissa fall visas de även avlövade. Den här boken är helt underbar - och något jag verkligen kommer att ha nytta av ifall jag behöver artbestämma träd.

Jag åkte vidare till Bokia, och där hittade jag
Jörgen Schwartzkopf "Lyckas med din örtagård". ISBN 91-552-3116-0
Här finns förutom vackra bilder och växtbeskrivningar råd om jord, gödsel, plantering, skadedjur, hur man får in fjärilar och mycket mer. Dessutom finns det en hel del underbart läckra recept. Absolut en höjdare!

Idag har jag varit på Netto och köpt Botanica Rosor - encyklopedi över trädgårds- och vildrosor. ISBN 13-978-3-8331-1748-0.
Det är ett maffigt uppslagsverk på närmare 700 sidor som nog täcker in det mesta i rosväg. Hm, den får nog bli en "coffe-table-book"....

  

Samma dag som bokrean började var jag på STA:s årsmöte på Alnarp. Där upptäckte jag till min glädje (det var första gången jag var med) att man kunde låna böcker! Och äntligen lyckades jag lägga vantarna på Jens Corneliussons "Växternas namn". Den är slut på förlaget och jag har trots idogt letande i bokhandlar, på anikvariat, loppisar och Blocket inte kunnat hitta den. Nu kan jag i alla fall under någon månads tid frossa i varför växterna heter som de gör (perfekt när jag gör inlägg i min andra blogg). Är det någon som har ett tips var man kan köpa den så hör av er - jag kommer att få svårt att lämna den här ifrån mig när lånetiden gått ut. =)

Jag lånade också Karel Capek "Ett år med min trädgård". Mannen som redan på trettiotalet beskrev våndan med att ha trädgård, på ett mycket roligt sätt. Han har också skrivit "Trädgårdsmästarens bön", som jag ju hade med i ett inlägg här tidigare.
En bok om Allium och en om Lökar och knölar slank också med, mycket med tanke på en lök&knöltenta vi ska ha om några veckor.

Nu är kvällarna räddade under lång tid framöver - i alla fall tills snön är borta. Och som sagt - det finns mer att fynda fortfarande.....



tisdag 23 februari 2010

Tankar om träd

Träd.
För mig är de grunden till allt liv (ja, tillsammans med sol och vatten förstås). Jag som är uppväxt i ett skogslandskap är kanske extra beroende av träd. En horisont utan träd är något overkligt för mig...

  

Träd har i alla tider haft stor betydelse för människans psykologiska och sociala hälsa. Träd står som symboler för liv och växande, trygghet och kraft. De ger skydd mot faror och lä mot vind, de ger skugga och svalka, och där det växer träd finns det säkert vatten i närheten. De förser oss med virke för att bygga hus, möbler och redskap, pappersmassa så vi kan skriva böcker och utbilda oss, ved så vi kan värma oss och tillaga vår mat. Somliga har vackra blommor och ätliga frukter. De är direkt livsavgörande för epifyter och andra som lever på dem, och de ger boplatser åt fåglar och andra levande varelser. Även döda träd utgör viktiga biotoper.

  

Träden inger lugn och en känsla av högtidlighet - man känner trygghet och respekt för de majestätiska stammarna som reser sig mot himlen. De får oss att känna oss nära naturen och bli mindre stressade. Att krama ett träd kan få vem som helst att slappna av en stund. Numera används ofta skogen i rehabiliterande syfte för sjuka eller utbrända människor. Träden ger också karaktär åt miljön där de växer, oavsett om det är mitt i en stad, i en trädgård eller ute i en skog. 

  

Men träd har också stora kulturella och historiska värden eftersom de binder samman  tider och generationer. Vi talar till exempel om Livets träd och Kunskapens träd. De flesta kulturer har mytomspunna träd som kultföremål. Asken Yggdrasil där Midgård (människornas boning) bara var en mindre gren på det stora världsträdet är väl mest känt. Men både i den grekiska mytologin och i den buddistiska religionen finns det träd som pekas ut som väsensknutna. Och var det inte i ett träd som ormen satt, han som lockade Eva att äta äpplet och orsakade syndafallet i kristendomen?

  

Även i sagans värld finns det myter om träd. Till och med i nutida sagor - jag tänker främst på Tolkiens trädvarelser enterna, som hjälper till med att krossa Sarumans trupper i Sagan om ringen. Den gamla svenska folkloren berättar om utvalda träd som hälsobringande och offerplatser där sjukdomar kunde avlämnas eller kärleksrelationer befästas. Vem har inte karvat sin älskades namn i barken på ett träd nån gång? Från 1600-talet och ca trehundra år framåt var träddragning den helt dominerande metoden att bota engelska sjukan (rakitis). Man drog den sjuke genom ett naturligt eller upptaget hål i ett växande träd eller under en blottlagd trädrot.

  

Traditionen att plantera vårdträd är ganska sentida. Det förekommer oftast som tecken på någons födelse, eller för gårdens framtida välgång. Trädet stod sedan kvar i generationer framöver, som en länk till förfäderna.

 

Nu kommer lite torra fakta - ett träd med en krondiameter på 15 meter 
  • filtrerar varje år upp till ett ton damm ur den luft vi andas
  • binder stora mängder bakterier och gas av olika slag
  • reducerar vindstyrkan med 50%
  • producerar ca 1,7 kg syre i timmen
  • avger 600 liter vatten en solig dag och ökar därmed den relativa luftfuktigheten

  

Men även utanför städerna har träden en otroligt viktig funktion för oss alla. Tänk bara på regnskogarna som är jordens lungor - och som huggs ner i en fasansfull takt. Den här skövlingen är också en av anledningarna till att vi nu har en global uppvärmning som vi inte riktigt vet vad vi ska göra åt.
 


  

Varför har nu det här något svamliga inlägget kommit till? Jo, jag har nyligen varit på bio med 18-årige sonen och sett filmen Avatar. Vi tyckte båda det var en bra film - men förmodligen inte av samma orsak. Den berörde faktiskt mig så starkt att jag kan tänka mig att gå och se den igen. Det är en kombination av science fiction, kärlekshistoria och fantasy, och så är den förstås filmad i 3D. Men det som grep mig var att den beskrev ett (visserligen påhittat) naturfolk och deras stora beroende av både träden och allt annat levande. Hela deras samhälle var uppbyggt kring det stora hemträdet, och de skadade aldrig något levande utan att först be en bön för dess själ. 

  


I samma veva gick jag på motorsågskurs och lärde mig hur man på ett säkert sätt tar ner ett stort vackert välväxt träd som vuxit många fler år än jag har levt, på mindre än fem minuter. Jag blev väldigt förvånad när jag kände ett mentalt motstånd mot att börja såga i trädet. Jag bad faktiskt trädet om förlåtelse innan jag började såga, och när det sedan slog i marken kände jag stöten i hjärtat också. Förmodligen är det kombinationen av filmen och sågandet som gett mig de här naturreligiösa tankarna, men jag är helt övertygad om att i fortsättningen när jag ska fälla träd kommer jag att göra det med vördnad - och jag kommer också att plantera ett nytt träd för att ersätta det fällda.

  

Jag hoppas det är fler som tänker som jag, så träden som planteras blir fler än de som fälls. Vi behöver träden!


lördag 20 februari 2010

Flygande vänner / Flying friends

 
Jag har till slut åkt dit jag med och fått en rejäl förkylning. Då är det trevligt att kunna sitta inne och studera livet vid fågelborden. De flesta bilderna är tagna genom fönstret så kvalitén är kanske inte den bästa.

I natt har det kommit drygt 20 cm snö till, så nu är det trängsel vid fågelborden. Här är det två grönfinkar som äter solrosfrön medan bergfinkarna väntar på sin tur.
I have finally caught a cold and it's nice to be able to sit inside and study the  life at the bird tables. Most photos are shot through the window, so the quality is not too good. Last night, there came another 8 inches of snow, so now it's crowded at the bird tables. Here are two green finches eating sunflower seeds while the mountain finches are waiting for their turn

  
 Nu är det inte alltid man har tid att vänta på sin tur om man är riktigt hungrig.
Här syns både gulsparvar, bergfinkar och grönfinkar.
Now if you're really hungry you don't always have time to wait for your turn.Here we see both the yellowhammer, mountain finches and green finches.
  
 Riktigt trångt blir det emellanåt, fastän det egentligen finns gott om plats här.
Ett väldigt kvitter och tjatter är det också.
It becomes very crowded at times, although there really is plenty of room here.
Lots of chirp and chatter can be heard everywhere.

  
Jag har också hängt upp fröer i körsbärsträdet.
I have also hung up some seeds in the cherry tree.
 
Men många föredrar att äta det som ramlat ner på marken.
 But many birds prefer to eat the seeds fallen to the ground.

  Bofinken är så blyg att han knappt fastnar på bild.
The chaffinch is so shy that he barely gets caught in the image.

 
Talgoxen är en av de få fåglarna som faktiskt bryr sig om talgbollarna.
The great tit is one of the few birds that actually cares about balls with seeds and grease.

 Och blåmesen föredrar jordnötter.
And the blue tit prefers peanuts.

 
Och allting övervakas noga av herr koltrast...
And everything is supervised by Mr Blackbird ...

 
... och hans fru... 
...and his wife...


fredag 19 februari 2010

Blooming Friday - Eye Candy


Temat för den här veckans blommiga fredag är Ögongodis. Ja, jag vet då vad mina ögon längtar efter...
This week's theme in Blooming Friday is "Eye Candy". Well, I know what my eyes are longing for...

  

Bilderna i det här inlägget är tagna den 20 mars förra året.
The pictures in this post were taken at March 20 last year.

  
 Kan vi alltså hoppas att det ser ut så här i trädgården om en månad? Det känns lite hopplöst nu när allting är täckt med 50 cm snö, och mer är på väg. Men nån gång måste det ju bli vår!
Can we hope that it will look like this in the garden a month from now? At the moment it seems hopeless, with two feet of snow covering everything, and more on it's way. But it has to be spring sometime!



onsdag 17 februari 2010

Planering inför sommaren / Planning for the summer

Det känns otroligt just nu, men det är faktiskt hög tid att planera inför sommarens aktiviteter. Jag som är med i Tusen Trädgårdar har massor som ska hinnas med. Här är ett av projekten.
It feels unbelievable right now, but it is indeed high time to plan for summer activities. I am participating in Thousand Gardens so I have lots to do. This is one of the projects.



Underbar augustibild, eller hur? Jag kan nästan höra binas surrande och känna solens gassande på ryggen. Men det finns något i den här bilden jag inte är riktigt nöjd med. Förutom att det är lite rörigt i växtligheten då, förstås....
Jo, du gissade rätt - grannarna. De faluröda husen går väl an, men den närmaste grannen spikade upp ett snett och vint staket i somras som han tack och lov målade rött så det smälter bättre in än trävitt, me inte är det den bakgrunden jag skulle önska mig till min trädgård. Dessutom tycker jag att det är lite för mycket insyn på min tomt från gatan. Jag har en häggmispelhäck utmed tomten, men den hinner inte bli hög nog i sommar, så nu ska jag lösa det på annat sätt.

Det ska bli en solroshäck! Från Rara Växter har jag beställt 6 sorters solrosor som ska bli mellan 150 och 200 cm höga, i olika varma färger. Då får jag äntligen ett lite högre insynsskydd. Jag tror det kommer att bli en härlig färgklick och fin bakgrund till mina perenner och buskar. Sedan kommer de ju att göra nytta till vintern också, som matförråd till mina hungriga koltrastar...

Wonderful August image, right? I can almost hear the bees buzzing and the warmth of the sun on my back. But there's something I'm not really satisfied with in this picture. Not mentioning the mess among the flowers, of course ....

Yes, you guessed it - the neighbors. The red-painted houses are all right, but the nearest neighbor nailed up a quite ugly
and unstraight fence this summer that he thankfully painted red so it blends in better than thery whitewood. But it is not the fond, I would wish for my garden. Moreover, I think it is a bit too much visibility into my garden from the street. I have a hedge of Amalanchier along the plot, but it will not have time to get high enough during the summer, so now I'll solve it otherwise.
 
It will be a sunflower hedge! From rare plants I have ordered 6 different types of sunflowers that will be between 150 and 200 cm high, in various warm colors. Then I finally get a bit higher confidentiality. I think it will be a lovely color touch and nice background for my perennials and shrubs. And of course they will be useful for the winter also, as a pantry to hungry blackbirds ...


 
Autumn Beauty

 
Cherry Rose

 
Crimson Queen

Evening Sun


Moonwalker



 
Moulin Rouge



Jag tror det kommer att bli helläckert!
I think it will be awesome!

lördag 13 februari 2010

Vatten och frö / Water and seed

 
Alla de vilda djuren får problem när det är så kallt så här länge. Vi hjälper till att utfodra dem men glömmer ofta bort att viktigare än mat är faktiskt tillgång till vatten.
 Min damm har blivit ett riktigt vattenhål. På spåren ser man att det har varit många besökare, men vilka? Kaniner, rådjur, grävlingar, katter, fåglar? Kanske fler?
All the wild animals have problems when it's so cold for this long. We help feeding them, but often forget that more important than food is the actual access to water.
 My pond has become a real watering hole. On the tracks you can see there has been many visitors, but who? Rabbits, deer, badgers, cats, birds? Maybe even others?


  
Mitt lilla vattenspel är också välbesökt (det har aldrig frusit till helt).  Snön är så djup att man knappt ser vattnet - men spåren är många. Jag har sett flera koltrastar sitta här och dricka, men inte lyckats fånga dem på bild just då.
My little water fountainis also well attended (it has never been frozen). The snow is so deep that one can hardly see the water - but the tracks are many. I have seen several blackbirds sitting here drinking, but failed to catch them with my camera doing so.

  
 När jag går ut med hunden på morgonen sitter han här och tjatar på mig att jag ska skynda mig med maten. Och när jag kommer hem på eftermiddagen sitter han här och tjatar igen.
When I take the dog out in the morning he sits here nagging at me that I should hurry with the food. And when I come home in the afternoon, he sits here nagging again.

  
Det går mycket fågelfrö... Jag tror nästan den utgiften har passerat mitt eget matkonto.
There is much bird seed ... I think the cost has almost passed the costs for my own food.

  

"Fågelburen", där det serveras jordnötter, talgbollar, solrosfrön,  hampafrön och ibland bröd och äpplen är välbesökt. Framför allt är det gulfinkar, bergfinkar och pilfinkar som är här, men jag har även sett nötväckor, bofinkar, koltrastar och många fler. Jag hoppas de kommer tillbaka och håller efter insekterna här i sommar - som tack för hjälpen! =)
"The birdcage", where I serve peanuts, sunflower seeds, hemp seeds, and sometimes bread and apples, is well attended. Mostly, the visitors are yellow finches, mountain finches and tree sparrows, but I have also seen nuthatches,  blackbirds, and many more. I hope they will return to eat the insects here in the summer - as thanks for my help! =) 


måndag 8 februari 2010

Lite funderingar en måndagskväll.. / Something to think about a Monday evening...

 

Jag sitter just nu och inventerar min trädgård, jag måste ju hitta växter att skriva om i min nystartade blogg. =) Knasig tid att göra det på förstås, med en halv meter snö som täcker allting... Men många av mina växter minns jag ju väl. Dessutom har jag ju alla dessa tusentals bilder jag tog i somras. Jag hittade till exempel den här skönheten som jag nästan hade glömt, hur jag nu kunde göra det - 'Moonlit Masquerade'. Visst är den vacker!
I am doing an inventory of my garden, I must of course find plants to write about in my newly established blog. =) Weird time to do it, with two feet of snow covering everything ... But many of my plants, I do remember very well anyway. In addition, I have all these thousands of pictures I took last summer. I found, for example, this beauty that I had almost forgotten - 'Moonlit Masquerade'. Georgeous, isn't it!

  

Just nu håller jag på för fullt med att söka jobb. Visserligen har jag ju min egen firma, men jag känner att jag behöver lite mer erfarenhet innan jag satsar för fullt på den - om jag ens ska göra det. Det är trots allt tryggare med en fast anställning... På onsdag ska jag göra min första intervju. Det är ett jobb jag verkligen vill ha och som kan bli en härlig utmaning. Och att veta att jag och några till blivit utvalda bland 204 sökande fast jag inte ens fått min examen än - det får min mage att snurra flera varv! =)
At themoment, I'm searching jobs for this spring and summer. Admittedly, I do have my own company, but I feel I need a little more experience before I give it 100% - if I ever even will. After all, a permanent job is more secure... On Wednesday I have been invited to my first interview. It is a job I really want and which can be a wonderful challenge. And knowing that I and a few more people have been chosen among 204 candidates, though I do not even have my degree yet - it makes my stomach into a merry-go-round! =)