fredag 30 april 2010

Valborgsmässoafton - och lite annat


 
30 april, Valborgsmässoafton. Det har regnat från och till hela dagen, och temperaturen har hållit sig runt 10-12 grader. Milt jämfört med hur det varit hittills i år, men kallt jämfört med samma tid förra året. Då var det 27 grader varmt! Det blev inga majbål i fjol eftersom det var så torrt, och inget för mig i år heller. Det lockar inte att gå ut i ösregnet.
Trots kylan har det ändå hänt en hel del i trädgården under månaden. Scillan håller på att ta över efter krokusarna, och alla träd och buskar börjar skifta i grönt. Jag försöker hinna gå trädgårdsrunda varje dag och varje gång hittar jag nya spännande växter som överlevt vintern. Ibland blir jag dessutom överraskad, eftersom jag glömt bort att jag planterat dem....



Den här söta plantan har jag fått av Maria Berg i höstas, men varken hon eller jag vet vad den heter. Någon som kan hjälpa oss? Jag gissar i alla fall på någon sorts Saxifraga.

 

Kanske hjälper det om jag visar storleken på den - den är pytteliten! Jag är överraskad att den klarat sig eftersom jag förmodligen trampat på den flera gånger utan att veta om det....

 
När min grusrabatt är klar ska den få flytta dit istället. Grusrabatten som ska ligga på södersidan av muren mot altanen. Muren som jag ska bygga så fort jag har hunnit gräva upp plantorna som växer där just nu. Planen är att ha mur och grusrabatt klara till Tusen Trädgårdar i augusti - vi får väl se hur det går...





Jag fick en award av Nina häromdagen. Tack snälla Nina! I utmärkelsen ingår att berätta sju intressanta saker om sig själv och sedan skicka den vidare till sju andra bloggare. Eftersom jag inte varit så flitig med bloggandet den senaste tiden har jag ingen aning om vem som redan fått den, så istället ger jag awarden till alla er som läser min blogg. 
Sju intressanta saker om mig (som jag förhoppningsvis inte berättat tidigare):

1. Jag är väldigt kvällstrött och kan mycket väl lägga mig redan vid nio (fast oftast försöker jag hålla mig vaken över kvällsnyheterna...).

2. Jag har ett oändligt kunskapsbehov. Jag vill alltid lära mig mer, så det blir mycket surfande vid datorn och jag läser massor med böcker.

3. Jag jobbade med administration, marknadsföring och försäljning i ca 15 år i diverse olika branscher innan jag bestämde mig för att sadla om och började plugga till trädgårdsmästare.

4. Just nu är jag heltidsanställd i en trädgårdsbutik, samtidigt som jag pluggar och driver egen firma. Kanske inte så konstigt jag somnar tidigt på kvällarna...
5. Jag gillar djur, och har för tillfället två katter men längtar efter att skaffa hund igen.

6. Jag älskar att dansa - bugg, foxtrot, gammeldans. Tyvärr blir det inte mycket tid över för det numera.

7. Mitt hår ser oftast ut som om det inte sett en hårborste den senaste veckan. Men vem orkar bry sig om en fin frisyr - den blåser eller regnar ändå sönder ganska fort. =)
 


tisdag 27 april 2010

Bubbelpöl



Pumpen i min damm kraschade ju i vintras. Först trodde jag bara att den hade frusit till och skulle töa när isen försvann, men den är faktiskt stendöd. Så medan den är på reparation i Tyskland står jag helt utan filter och syresättning samtidigt som dammen börjar vakna till liv. Fast det finns lösningar på det problemet med....

Det bubblar både här och där numera. Jag har installerat en syrepump som står utanför dammen, och två smala slangar från den leder ner i dammen där de sprutar ut luft som syresätter vattnet. Fiskarna tycks uppskatta det hela men det ser  ganska lustigt ut (och låter knepigt!).... (Slangen på bilden hör till dammpumpen, den ska döljas när väl pumpen är på plats igen.)



Vid den stora stenen där det är lite djupare har jag placerat en "grästuva". Den liknar nästan de där lamporna med lysdioder som var populära förr. I de olika trådarna fastnar syrebubblorna, så de stannar kvar längre i vattnet. Dessutom blir det en stor yta där mikroorganismer som bryter ner näringsämnen kan etablera sig och göra nytta. Enligt företaget som säljer den kan det faktiskt öka filtereffekten med upp till 25%! Toppen för mig som har lite för många fiskar. =) Fast nu vill jag nog gärna ha tillbaka min pump så jag får igång mitt filter igen...




lördag 24 april 2010

Toppenbra fynd! Eller...?


Det finns för- och nackdelar med att jobba i en växtbutik när man är växtnörd som jag - särskilt en butik som gärna satsar på lite speciella växter...
Jag har alltid velat ha ett näsduksträd. Men dels är det inte härdigt här hos mig, dels tar det ju en evinnerlig tid innan det börjar blomma. Upp emot 20 år sägs det. Så jag har nöjt med mig att njuta av träden som finns på Norrvikens Trädgårdar, och på Göteborgs Botaniska.



Men idag tog jag med ett hem från jobbet! Det ser inte mycket ut för världen just nu, men jag har stora förhoppningar. Det här är en sort som heter Davidia involucrata 'Sonoma'. Bortsett från att den är extra härdig blommar den redan som 2- eller 3-åring! Dessutom ska blommorna vara extra uppseendeväckande - de vita högbladen ska vara upp emot 25 cm långa!



Det blir verkligen något att se fram emot! Nu ska jag bara fundera ut var jag ska plantera den... Den vill ha mullrik väldränerad jord i sol eller vandrande skugga, och den blir så småningom 10 meter hög och kronan lika bred. Nåja, trevliga problem... (Bilden lånad från nätet)



För övrigt är dagens favorit i min trädgård den söta backsippan, Pulsatilla vulgaris. Man kan inte undgå att älska den!

Nu ska jag ut och lägga mig att vila en stund i kvällssolen i den nyligen framtagna hammocken. Först borde jag rengöra den - men det gör jag nog imorgon istället. Jag har ju jobbat hela dagen och ska jobba imorgon med. Och hela nästa vecka... Mycket jobb - men det är väldigt roligt, och jag behöver verkligen pengarna efter två års studier som underminerat min ekonomi.

Ha en fortsatt skön helg i solen!




torsdag 22 april 2010

Min vän Scilla

Scilla siberica - rysk blåstjärna (kallas även skilla)


Blygt tittar hon ner i marken när man går förbi...



Scilla forbesii (fd Chionodoxa) - vårstjärna (kallas även snöstjärna)


Hänfört vänder hon ansiktet mot solen - och den som passerar förbi henne...



Även den vita vårstjärnan är bedårande. Scilla forbesii 'Alba'.
Till hösten ska jag försöka få tag i den rosa varianten!

lördag 17 april 2010

Sen ankomst

Inte en enda gång i vinter har domherren visat sig vid fågelbordet, som ju annars varit välbesökt av många andra fåglar. Men alldeles nyss, när jag råkade kasta en blick ut genom köksfönstret, fick jag syn på honom. Vilken tur jag hade kameran i närheten! Bara ett ögonblick senare var han borta igen...
Klicka gärna upp bilden så syns domherren bättre, trots den dåliga bildkvalitén (det blev ju lite hastigt!).



Tydligen var han mer sugen på att göra sig vårfin i badet än på att trängas vid matbordet i vintras. Eller är det min röda trollhassel 'Diane' som lockar? Kanske vet han hur snyggt det blir när han poserar vid de röda blommorna. =)

Förresten - tumstocken ligger ute i rabatten av en anledning. Återkommer till det....

fredag 16 april 2010

Vårblommor - Spring flowers

Det blir inte så mycket bloggande nuförtiden. Hade jag inte gått upp en timme tidigare idag hade det nog inte blivit nu heller... Det är jobb, jobb jobb för hela slanten, och ibland hinner jag faktiskt ut i min egen trädgård också. Men datortiden är starkt begränsad, mycket beroende på att datorn krånglar och jag har varken tid eller lust att kämpa med den.

I don't blog very frequently nowadays. The only reason today is that I went up one hour earlier than usual...It'sonly work, work, work all the time, and sometimes I actually get time in my own garden for a while also. However, computer time is very limited these days, mainly because the computer is malfunctioning and I have neither the time nor the desire to put energy into it right now.


 Jag tänkte i alla fall visa en liten del av det som blommar hos mig nu. För det är mycket! Vårstjärnan till exempel, Scilla forbesii (fd Chionodoxa)
Anyway, I thought I should show a small part of what is blooming in my garden now. For there is a lot! For example, Scilla forbesii (ex Chionodoxa)

Våriris, Iris reticulata
Jag bara älskar de klara blå färgerna!
I just love the clear blue colors!


En helt vanlig julros, Helleborus niger. Den här har jag fått i present av en kompis i Växjötrakten. Den blev planterad så sent som i december, men den har klarat vintern bra även om den är lite kort i rocken.
An ordinary Christmas Rose, Helleborus niger. This, I have received as a gift from a friend in the Växjö region. It was planted as late as December, but it has coped with the winter quite well even if it is a bit short.

Helleborus 'White Spotted Lady'

'Blue Lady' - kanske slår den ut idag?
Maybe it will bloom today?

Helleborus orientalis, okänd sort, med ett vårrusigt bi på besök...
Helleborus orientalis, name unknown, with a bee on busy visit ...




söndag 11 april 2010

Tidig morgon på jobbet / Early morning at work

Att komma till jobbet tidigt på morgonen när solen skiner och allting är stilla och tyst här ute i skogen - det är helt underbart!
Getting to work early in the morning when the sun shines and everything is still and quiet out here in the woods - it is just wonderful!

 Två gräsänder cirklar runt runt i dammen. Den gröna färgen på deras fjäderdräkt är nästan självlysande i solskenet, och bakgrunden av vissen vass känns nästan magisk.
Two mallards circling around in the pond. The green color of their plumage is almost luminous in the sunshine and the fond of withered grass is almost magical .


På den lilla ön ligger det en gås och ruvar.
On the small island there is a goose brooding.


Vi som skulle lagat väderkvarnen och trimmat bort allt gammalt viset gräs. Det får vänta tills ungarna kläckts...
We were supposed to repare the windmill and trim off all the old grass. It will have to wait until the ducklings have arrived ...

Ån på baksidan ligger spegelblank. Just idag står det varken älg eller rådjur i skogsbrynet, men det är en ganska vanlig syn annars.
The river at the back lies like a mirror. Right now, there is neither elk or deer in sight, though it is a fairly common sight otherwise.



Våradonisen (Adonis vernalis) sträcker sig mot solen
Pheasant's eye extending towards the sun

Magnolia kobus vid lilla dammen efter en kall natt. Blommorna ser lite lessna ut...
Magnolia Kobus at the small pond after a cold night. The flowers look a bit sad ...


måndag 5 april 2010

Selma & Thelma


Nu har tjejerna varit hos mig i tre veckor, så nu är det kanske på sin plats att presentera dem lite närmare. Det man kan konstatera är att de, trots att de kommer från samma familj, inte är vidare förtjusta i varandra. Enda sättet att få med dem på samma foto är när de äter - ur varsin matskål...
Jag vet ingenting om varken deras ålder eller bakgrund, men det är två relativt unga honkatter som trots att de blev förfärligt förkylda första veckan hos mig (och dessutom har spytt upp spolmask) är i bra form.
Now when the girls have been living with me for three weeks, it may be time to present them a little closer. What can be noticed is that they, although they come from the same home, are not too fond of each other. The only way to get them on the same photo is iwhen they are eating - from different food bowls... 
I don't have any information about their age or background, but they are two relatively young females that although they caught a terrible cold the first week with me (and also has thrown up roundworms) are in quite good shape.



Selma var den mest reserverade av de två. De första tre dygnen tillbringade hon under min säng. Första natten skrek hon dessutom, stackaren.... Numera ligger hon i sängen. Eller snarare på mig =)
Selma was the most reserved of the two. The first three days she spent under my bed. The first night she was screaming also, poor thing .... Now she sleeps in my bed. Or rather, on me =)


Selma verkar ganska lugn och samlad men just nu när jag skriver detta håller hon på att avliva en av mina hårsnoddar väldigt effektivt. Hon lyckas också skrämma sig själv så hon rusar iväg upp på övervåningen emellanåt.
Selma seems pretty calm and reserved but right now as I am writing this she is killing one of my hair bands very effectively. She also manages to scare herself to rushing off upstairs occasionally.


När jag sitter i soffan och tittar på tv (eller snarare sitter med laptopen i knät) nöjer hon sig med att ligga i fåtöljen bredvid. Men så fort jag reser mig springer hon före ut i sovrummet.
When I sitting on the couch watchin TV (or rather sitting with my laptop), she is content to be sleeping in the chair next to me. But as soon as I get up she runs into the bedroom ahead of me.



Det här är Thelma. Hon var betydligt mer kelen redan från början, men har ändå väldigt mycket integritet. Hon har till exempel inte visat sig i mitt sovrum en enda gång...
This is Thelma. She was much more cuddly from the beginning, but has a lot of integrity. She has, for example, not shown in my bedroom once ...


Låt er inte luras av den lite dåsiga blicken - det är blixten hon reagerar på. Den här damen har full koll på läget. Här ligger hon till exempel på köksbordet. Thelma är trefärgad, eller sköldpaddsfärgad som det också heter. Det är bara honor som får den teckningen.
Do not get fooled by the little drowsy eyes - it is the flash she is responding to. This lady has full control of the situation. Here she is, for example, on the kitchen table. Thelma is tricolored, or tortoiseshell, which it is also called. Only females get this colour combination.



Thelmas favoritplats - jag har fått göra plats bland blomkrukorna. Än så länge har de bara rivit ner en enda, och det var knappast deras fel.
Thelma's favorite place - I have had to make place among the flower pots. So far, only one pot has been thrown down, and it was hardly their fault.


Selma har ett annat favoritfönster. Tur de inte behöver bråka om dem. =)
Selma has her own favorite window. Good thing they do not need to fight over them. =)